Kunstacademiestudenten onderzoeken connecties tussen mens en ruimte

5 juli 2022

Chloe Snoeks (bachelor Interior Architecture and Furniture Design), Caterina Tioli en Malte Leon Sonnenschein (master Interior Architecture) vertellen over de inspiratie en het concept achter hun afstudeercollectie aan Margreet Hofland voor Den Haag Centraal.

Artikel in Den Haag Centraal van 30 juni 2022
Te lezen via margreethofland.blogspot.com

Studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) exposeren hun eindexamenwerk tijdens de jaarlijkse ‘Graduation Show’ in het gebouw van de kunstacademie. Chloe Snoeks is een van de studenten van de afdeling Interior Architecture and Furniture Design. Haar afstudeerscriptie met de titel ‘Protestor Anonymus’ laat zien hoe deelnemers aan protestbijeenkomsten digitaal gevolgd kunnen worden en of dat wel wenselijk is.

Chloe Snoeks
Chloe Snoeks, Video's visualiseren haar onderzoek.

“Architectuur gaat niet alleen over fysieke gebouwen, maar ook over de connectie tussen mens en ruimte. Met mijn onderzoek ben ik vooral bezig geweest met hoe mensen met digitale kaarten en gps omgaan. Waarom is een protest niet meer zo effectief als in de jaren tachtig? Hoe en waar zijn de protesten tegenwoordig? Als vanzelf kwam ik toen uit op het fenomeen ‘tracking’. Zelf doe ik mee aan protesten over klimaatvervuiling en ik bestudeerde mijn eigen data op google.”

Op stroken papier is een deel van een protestbijeenkomst uitgeprint, waarbij ze zelf aanwezig was. “Weinig mensen weten dat zoiets kan. Het zijn maar enkele minuten, maar er staat precies op waar ik op welk moment was, dat is nogal angstaanjagend,” zegt ze. “Dat wilde ik onder de aandacht brengen en ook hoe je er iets aan kan doen.”

Ze maakte video’s en foto’s die de visuele vertalingen zijn van haar onderzoek. “Bij Google Maps kun je een verzoek indienen om een gebouw of locatie te ‘blurren’. Ik kwam situaties tegen waarin mensen op een militaire basis onherkenbaar gemaakt waren. Koninklijke paleizen zijn ook niet goed zichtbaar.”

Wat we tijdens onze opleiding doen, is dat we leefruimtes bekijken, niet alleen in de gebouwen zelf, maar ook in de omgeving
Malte Leon Sonnenschein

Bioscoop

Caterina Tioli (Italië) en Malte Leon Sonnenschein (Duitsland) studeren af aan de masteropleiding Interior Architecture (INSIDE), een tweejarige opleiding met een interdisciplinaire benadering op het gebied van interieurarchitectuur. Een van de doelstellingen is om verbinding met de samenleving te zoeken.

Malte Leon Sonnenschein
Tijdelijke bioscoop op straat

Tioli en Sonnenschein werkten vanaf het begin van hun studie heel veel samen, hun afstudeerscripties deden ze apart, maar hun uitgangspunten hebben nog steeds overeenkomsten. Ze onderzochten allebei Haagse locaties die in hun ogen niet goed genoeg gebruikt worden.

Sonnenschein kwam terecht in het Transvaalkwartier. “Wat we tijdens onze opleiding doen, is dat we leefruimtes bekijken, niet alleen in de gebouwen zelf, maar ook in de omgeving,” zegt hij. “In het Transvaalkwartier zijn heel veel publieke ruimtes waar niets gebeurt.” Hij laat een foto zien van een leeg kruispunt in Transvaal. “Deze plek heeft niet eens een naam, ik sprak met de bewoners en zij wisten niet waar ik het over had terwijl ze er elke dag op uitkijken. Het is er vaak leeg en uitgestorven, alsof de plek geen functie heeft en er alleen is om van A naar B te gaan. Ik heb mijn project ‘No Purpose City’ genoemd. De vraag die ik stel is: hoe kunnen we deze kale ruimtes vullen met bewoners en hun activiteiten? Mijn bedoeling is dat iets wordt neergezet dat kan veranderen naar gelang de behoefte, het is dus niet bedoeld voor permanent gebruik. Het moet goedkoop zijn en makkelijk te vervangen. Ik heb een paar dingen uitgeprobeerd en bijvoorbeeld een bioscoop voor één dag gebouwd.”

Steigers

Caterina Tioli
Caterina Tioli, Kleine ruimte gebouwd met steigers en doek.

Borders of Encounter’ is de titel van het project van Caterina Tioli. Zij ziet de openbare ruimtes die niet gebruikt worden vooral als ontmoetingsplaatsen voor bewoners, waar over cultuur en politiek gepraat kan worden. Ze deed haar onderzoek in het Regentessekwartier en ontdekte dat het Regentesseplein eigenlijk alleen gebruikt wordt als verkeersknooppunt tussen noord en zuid en niet als plaats voor activiteiten. “Er gebeurt wel eens wat, maar dan meestal in de privésfeer. Het is een levendige omgeving, maar alles vindt meestal binnen plaats. Er zou hier bijvoorbeeld een plek kunnen komen met veel groen, ik heb een tijdelijke tribune met een podium ontworpen voor de dansgroep de Dutch Don’t Dance Division. Die zou hier voor één avond opgebouwd en weer afgebroken kunnen worden.” Tioli gebruikt ook vaak steigers om snel iets neer te zetten en weer weg te halen.

“Meestal zitten architecten achter hun scherm te ontwerpen, maar wij willen het samen met de mensen doen, door met hen te praten. Er is nooit maar één oplossing, wij doen het in overleg met buurtbewoners,” voegt Sonnenschein nog toe.

‘Graduation Show 2022’, vrijdag 1 juli van 17.00-22.00 uur, zaterdag 2 t/m dinsdag 5 juli van 11.00-20.00 uur. Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.