Marcos Kueh wint Ron Mandos Young Blood Award 2022

14 augustus 2022

Markos Kueh, afgestudeerd in de bachelor Textiel en Mode afgelopen studiejaar, is de winnaar van de Ron Mandos Young Blood Award 2022 in de vijftiende editie van Best of Graduates. Dit is de jaarlijkse tentoonstelling die het werk van de meest veelbelovende jonge kunstenaars uit Nederland samenbrengt.

“Het werk van Marcos Kueh is van grote schoonheid, door zijn visuele kracht en vakmanschap opent hij onze ogen voor de wereld van vandaag, de wereld van gisteren en de wereld van morgen. Als jonge kunstenaar toont Marcos lef, ambitie en visie en we zijn benieuwd naar zijn volgende stappen als kunstenaar”
Joop van Caldenborgh, oprichter van Museum Voorlinden

Door het winnen van de prijs komt een werk van Marcos Kueh in de vaste collectie van Museum Voorlinden.

Over het afstudeerproject van Marcos Kueh

Kenyalang Circus

Marcos Kueh zegt over zijn werk: "Balanceren op een slappe koord tussen 'het exotische onbekende van Maleisië' en 'het ontwikkelingsland met een derdewereldmentaliteit'; tussen de innerlijke wilde en de ambitieuze Engelsman is het spanningspunt waar het discours van Kenyalang Circus wordt geplaatst. Vertaald als 'Hornbill Circus' uit het Maleis van Sarawak, wordt het project uitgedrukt in een reeks reusachtige langzaam vervaardigde geweven posters, die spelen met het idee van sensationele reclame in de context van de moeizame aard van de derde wereld.

Uiteindelijk is Kenyalang Circus een beschouwing over de eigenwaarde en de tegenstrijdige trots van de exotische mensen van de regenwouden. Een creatieve poging om de vele lagen van complicaties, verweven in de perceptie van het zelf van de derde wereld, te deconstrueren, te ontwarren en opnieuw samen te stellen; een kans om iets te zeggen over onbegrepen naleving.

De terugwinning en erkenning van onze identiteiten zal groots en onderhoudend zijn en u zult er getuige van zijn."

Graduation project Marcos Kueh - Kenyalang Circus.
Graduation project Marcos Kueh - Kenyalang Circus.

Over Best of Graduates 2022

In de Best of Graduates 2022, de jaarlijkse tentoonstelling die het werk van de meest veelbelovende jonge kunstenaars uit Nederland samenbrengt was het werk van KABK-afgestudeerden Kwadwo Amfo, Johnny Mae Hauser, Katarina Head, Maarten Krol, Marcos Kueh, Ben Maier, Nurul Ain Binti Nor Halim, Menno Pasveer te zien.