Wil je toelating doen voor een van de opleidingen van de KABK? Hieronder zetten we stapsgewijs uiteen hoe de toelatingsprocedure van de KABK werkt.

Deadlines voor het indienen van je portfolio

De uiterste datum voor het indienen van je aanmelding is 1 mei, met enkele uitzonderingen voor kandidaten van buiten de EU/EER en de opleiding Type and Media.

Sommige opleidingen hanteren een prioritaire deadline. Wij raden je aan je aanmelding vóór de prioritaire deadline in te dienen. Op de uiterste datum is het mogelijk dat er al een wachtlijst is gevormd.

Informatie over de deadlines is te vinden onder het toelatingseisen-pagina van elke opleiding.

Toelatingseisen

Om je te kunnen aanmelden voor een bacheloropleiding moet je in het bezit te zijn van een diploma VWO, HAVO, MBO-4 diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma.
Bekijk de Nederlandse waardering van buitenlandse diploma’s op de Nuffic-website.

Als je het vereiste diploma niet hebt, vermeld dit dan tijdens je toelatingsgesprek. In uitzonderlijke gevallen kan de afdeling besluiten om je de mogelijkheid te bieden door middel van een officiële competentietest aan te tonen dat je toch aan het vereiste niveau voldoet.

Je moet minimaal een bachelordiploma hebben. Sommige programma's hebben aanvullende eisen in verband met het vakgebied van je bachelordiploma. Kijk voor alle aanvullende informatie op de toelatingseisen subpagina van de masteropleiding van je keuze.

Bekijk de Nederlandse waardering van buitenlandse diploma’s op de Nuffic-website.

Voor zowel de bachelor- als masteropleidingen moet je voldoende Engels kunnen schrijven en spreken om je studie aan de Koninklijke Academie te mogen volgen.

Bekijk de informatie over de minimum taaleisen, welke tests/certificaten we accepteren en wie moet een certificaat/testresultaat inleveren en wanneer onder taaleisen Engelstalige opleidingen.

Elke opleiding heeft zijn eigen specifieke eisen met betrekking tot portfolio, toelatingsopdrachten, en interviews.

Voor iedere studie word je gevraagd om je portfolio in te dienen. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een toelatingsexamen (o.a. portfolio, opdracht en interview). Als je die succesvol hebt afgerond, ontvang je een uitnodiging voor de start van het nieuwe schooljaar.

Ook voordat je aan een mastersopleiding kunt beginnen, is het van belang dat je een succesvol toelatingsexamen aflegt (o.a. portfolio en interview).

Gerelateerde toelatingsinformatie is te vinden onder het toelatingseisen-pagina van elke opleiding.

HOW TO PORTFOLIO

Portfolio-tips

Algemene tips voor het samenstellen van een portfolio vind je in ons portfolio-tips boekje

Lees meer

Aanmelding & Toelating bachelor- en masteropleidingen

Hieronder zetten we stapsgewijs uiteen hoe de toelatingsprocedure van de KABK werkt.

Studielink is het algemene systeem voor inschrijving en aanmelding bij alle niet-particuliere instellingen voor hoger onderwijs in Nederland.

  • Maak een Studielink-account aan: geef persoonlijke gegevens zoals vermeld in je paspoort of ID-kaart en gegevens over je vooropleiding (school, diploma’s en examenresultaten) op.

    Officiële inwoners van Nederland moeten hun DigiD gebruiken om in te loggen bij Studielink. Internationale studenten maken een account aan met hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Zodra je een account hebt, kun je een ‘nieuwe inschrijving toevoegen’ door de opleiding van jouw keuze op te geven bij ‘Hogeschool der Kunsten Den Haag’. Volg de stappen zorgvuldig en bevestig je aanmelding.
    Gedetailleerde instructies en hulp bij de procedure vind je op de website van Studielink.
    Let op! Je ontvangt een automatisch bericht in je mailbox met het onderwerp "Upload the required documents". Kijk ook in je ongewenste e-mail map als je deze niet binnen een dag hebt ontvangen.

Meld je aan via Studielink

Nadat je inschrijving via Studielink is bevestigd, ontvang je een e-mail van de Studentenadministratie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met instructies over het indienen van je portfolio, motivatiebrief en in sommige gevallen een opdracht of andere gerelateerde documenten.

LET OP! Elke opleiding heeft haar eigen eisen; de desbetreffende informatie staat op de Toelatingseisen pagina van alle opleidingen.

Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een dag met een toelatingsexamen of gesprek bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag*. In de meeste gevallen betekent dit een presentatie van werk (portfolio), een opdracht en een gesprek.

LET OP! Elke opleiding heeft haar eigen eisen; de desbetreffende informatie staat op de Toelatingseisen pagina van alle opleidingen.

Na het toelatingsgesprek word je geïnformeerd of je al dan niet wordt toegelaten tot ons programma. Alle studenten die een plaats krijgen aangeboden moeten een aantal benodigde documenten uploaden om hun inschrijving te voltooien. Deze documenten zijn onder andere:

* mocht je een tweede nationaliteit beschikken, ontvangen wij een kopie van je tweede paspoort

Je officiële inschrijving voor de opleiding van jouw keuze is voltooid na betaling van het collegegeld. Overige informatie met betrekking tot je inschrijving wordt door onze studentenadministratie via e-mail naar je verzonden.

Onder Regel op tijd, vindt je praktische informatie o.a. Housing, Studentenverzekeringen

Exchange studenten

Ieder semester ontvangt de academie een aantal exchange studenten. Hiervoor geldt een andere aanmeldingsprocedure, Ga naar Exchange: Inkomende studenten om te lezen hoe je een of twee semesters als exchange student kunt studeren aan de KABK.

Vooropleidingen

Om je werk te ontwikkelen tot het niveau waarmee je toelatingsexamen kunt doen voor een bachelorstudie of om te onderzoeken of een studie aan een kunstacademie echt bij jou past, kun je je een jaar oriënteren binnen een van onze voortrajecten. We bieden opleidingen voor basisscholieren, middelbare scholieren en volwassenen.

Voor alle vooropleidingen geldt dat je een toelatingsgesprek hebt waarin je zoveel mogelijk verschillend werk mee brengt dat je recent hebt gemaakt.

Vragen of opmerkingen?

Contact

Bekijk de FAQ of neem contact op met de studentenadministratie en/of international office.