Cursusprofiel

Het Voorbereidend Jaar is bedoeld voor studenten die nog onvoldoende voorbereid zijn om toegelaten te kunnen worden tot een bachelorstudie aan de KABK. In één studiejaar wordt je voorbereid op alle studierichtingen van de KABK. Je kunt daarom ook kiezen voor het voorbereidend jaar als je zeker weet dat je een studie in kunst of design aan de KABK wilt gaan volgen, maar nog niet weet welke.

De lessen vinden plaats op vier dagen in de week zodat er voldoende tijd is om werk te creëren, culturele bezoeken af te leggen en voor het hebben van een eventuele bijbaan om in de kosten te kunnen voorzien. Daarnaast zijn er verdeeld over het jaar vijf presentatiedagen, verschillende excursies, culturele bezoeken en projecten. Tot slot neem je als student deel aan de open dag. Het Voorbereidend jaar is een fulltime studie met 15 tot 18 contacturen per week.

Je kiest voor Voorbereidend Jaar als je

  • een beredeneerde beslissing wil nemen voor een kunststudie. Het Voorbereidend Jaar is voor studenten die weten dat ze naar de kunstacademie willen maar niet kunnen kiezen welke opleiding het beste bij hen past. Tijdens dit jaar kun je je voorbereiden en een goede beslissing nemen.
  • landingstijd nodig hebt. Sommige studenten (bijvoorbeeld uit het buitenland) hebben landingstijd nodig en lopen tegen problemen aan in het propedeusejaar als ze dat niet hebben. Door het Voorbereidend Jaar hebben zij minder kans op studievertraging.
  • de behoefte voelt om de kloof te overbruggen tussen het (Nederlandse) voortgezette kunstonderwijs en het instapniveau van het hoger beroepsonderwijs van de kunstacademie.
  • de afdeling wil leren kennen voordat je besluit je aan te melden.
  • gebruikt wilt maken van professionele voorzieningen.
  • gelijkgestemden wilt ontmoeten, wilt experimenteren, ontdekken en als je een betere student wilt worden.

Past deze studie bij jou?

Overweeg jij het Voorbereidend Jaar te doen bij de KABK? Dan geldt het volgende voor jou:

Je bent assertief, onderzoekend, gedreven, actief, op tijd, durft fouten te maken en leert van fouten, laat toeval een rol spelen, kijkt bewust, analyseert, experimenteert, evalueert en reflecteert.

Specificaties

Certificaat

Bewijs van deelname/Eindrapport

Voertaal

Engels

Cursusduur

1 jaar

Lessen

vier dagen per week + extra presentatie-, projecten- en excursiedagen

Kosten

Startdatum

± laatste week augustus

Hoofd vooropleidingen

Zanne Zwart

Coördinator

Maartje Lammers

Inzichten in deze opleiding

Luister naar de podcast "In conversation with"

Vraag jij je af welke afdeling het beste bij je past of heb je het advies gekregen om het Voorbereidend Jaar te doen voordat je je aanmeldt voor een bacheloropleiding? Luister naar Agata en Emily, twee Voorbereidend Jaar studenten die vertellen over hun ervaringen met de cursus, het leren kennen van de KABK en het vinden van hun richting voor de toekomst!

Bekijk een video opname

Studenten, de coördinator en het afdelingshoofd vertellen er meer over het Voorbereidend jaar in onderstaande video:

Handig om van tevoren te weten

Studenten die het Voorbereidend Jaar volgen zijn niet ingeschreven als student en ontvangen geen studiefinanciering. Door het ontbreken van bekostiging door de overheid is het contactonderwijs minder intensief dan tijdens een bachelorstudie. Wel wordt tijdens het voorbereidend jaar veel inzet en initiatief van je gevraagd.

Bij voortijdige beëindiging ná 1 november van het academisch jaar is het niet mogelijk om (een gedeelte van) het collegegeld terug te krijgen.

NB: Aanmeldingen van niet-EU/EER-studenten worden niet in behandeling genomen.
De KABK kan geen visumaanvraag voor niet-EU/EER-kandidaten voor het Voorbereidend Jaar regelen.

Open Dag 2023

Maak kennis met onze opleidingen en de KABK

Wil je meer informatie over een of meerdere opleidingen? Bezoek de Open Dag of een van onze online informatiesessies op zaterdag 25 november.

Schrijf je nu in