Intro oriëntatiecursus

De Oriëntatiecursus aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is bedoeld voor iedereen die serieus een studie aan een kunstacademie overweegt en wil kennis maken met de mogelijkheden die de KABK biedt. Hierbij ligt de focus op de mentaliteit en studiehouding die de school van studenten verwacht.

Studenten, de coördinator en het afdelingshoofd vertellen er meer over deze cursus in onderstaande video:

Specificaties

Certificaat

Bewijs van deelname

Voertaal

Nederlands/Engels

Cursusduur

4-maandcursus: 17 sep t/m 21 jan of 4 feb t/m 3 juni
[15 zaterdagen, incl. een dagexcursie (70 uur)]

Lessen

op zaterdag 10:15-15:30

Startdatum

september of februari

Kosten

€736 per cursus/semester (incl. dagexcursie)

Hoofd vooropleidingen

Zanne Zwart

NB: Het is niet meer mogelijk om een residence permit voor niet-EU/EER Oriëntatiecursus kandidaten te regelen.

Impressies

Kijk de recording van de online Open Dag van 22 januari 2022 terug.

Cursusinformatie

De Oriëntatiecursus aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten biedt je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen en kennis te maken met de verschillende studierichtingen. Hierbij ligt de nadruk zowel op het procesmatige werken als op de ontdekking en ontwikkeling van de eigen artistieke ambitie. De maatschappelijke oriëntatie speelt hierbij een grote rol.

Je kunt een ontdekkingsreis verwachten die je uitdaagt om een onderzoekende, beeldende houding te ontwikkelen. De aangeboden technieken en oefeningen zijn hierbij hulpmiddelen en geen doel op zichzelf. Het gaat vooral om het proces en niet in de eerste plaats om het eindproduct. Je zal wekelijks thuisopdrachten krijgen die dit proces ondersteunen.

Je werkt in de academie op diverse plekken waaronder diverse werkplaatsen. Gedurende de lessen en daarbuiten bouw je een eigen portfolio op waarin je niet alleen laat zien wat je kunt, maar ook wat je inspireert: de bron van je ideeën en de kunstenaars waarmee je verwantschap voelt, ofwel je 'artistieke familie'. Om aan het eind van de lessencyclus een beter beeld te hebben van het vakgebied is het van belang dat er naast de lessen ook gewerkt wordt aan de maatschappelijke oriëntatie en het opbouwen van een “culturele dummy”, dit laatste wordt in de eerste les verder uitgelegd.

De cursus wordt verzorgd door docenten van de Academie en wordt uitgevoerd twee keer per jaar. Elke cursus duurt vijftien zaterdagen (inclusief een dagexcursie).

Data oriëntatiecursus 2022-2023

Cursus 1 loopt van 17 september 2022 t/m 21 januari 2023
Toelatingsdag: zaterdag 10 september 2022 (10:15-15:30 uur)

Cursus 2 loopt van 4 februari 2023 t/m 3 juni 2023
Toelatingsdag zaterdag 28 januari 2023 (10:15-15:30 uur)

Praktische informatie

Inschrijven voor de toelatingsdag waarop we kennis maken en bekijken of deze cursus biedt wat je zoekt, kan alleen via de aanmeldlink op deze website.

Na aanmelding ontvang je automatisch een bericht met informatie over de toelatingsdag en een vragenformulier.

Cursusgeld & betaling: De kosten voor de cursus bedragen €700 inclusief een dagexcursie voor 15 zaterdagen. Mits toegelaten zal het gehele bedrag voor aanvang van de cursus moeten worden voldaan, hierover ontvangt u automatisch van de financiële administratie bericht. Er wordt geen cursusgeld geretourneerd bij ziekte, afwezigheid of voortijdig verlaten van de cursus.

Materiaal: Studenten worden verzocht hun eigen materialen voor de lessen mee te brengen. De academiewinkel heeft een speciaal pakket samengesteld voor deelnemers aan de Oriëntatiecursus, dat tegen een gereduceerde prijs wordt aangeboden.

NB: Het is niet meer mogelijk om een residence permit voor niet-EU/EER Oriëntatiecursus kandidaten te regelen.

Ben jij geïnteresseerd in deze cursus? Bekijk de toelatingseisen.