Ben je nieuwsgierig? Houd je van tekenen? Ontwerpen? Programmeren? Mode? Fotograferen of coderen? Maar weet je niet precies wat je daarmee kunt worden? Of wil je graag aan een kunstacademie studeren, maar weet je nog niet welke opleiding bij je past?

Je kunt dan kiezen om een Voorbereidend Jaar of Oriëntatiecursus te volgen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Tijdens deze voortrajecten neem je een kijkje in de wereld van kunst en cultuur, maak je werk voor je portfolio en ontdek je wat jij leuk vindt en wat je graag doet.

Oriëntatiecursus of Voorbereidend Jaar? Welke vooropleiding past bij mij?

Oriëntatiecursus

Je krijgt les op diverse plekken binnen de KABK en maakt kennis met verschillende technieken, mediavormen en studierichtingen; een brede oriëntatie in de wereld van kunst en ontwerp.

Duur: 15 zaterdagen incl. dagexcursie
(september t/m januari of februari t/m juni)

Aanmeldcriteria: iedereen die een studie aan een kunstacademie overweegt kan zich aanmelden.

Aanmeldprocedure: Je schrijft je in via onze website. Daarna word je uitgenodigd voor een toelatingsdag waarop je je portfolio laat zien en een gesprek hebt.

Meld je nu aan

Voorbereidend Jaar

Je maakt kennis met alle verschillende bachelorafdelingen op de KABK en onderzoekt wat jouw interesses zijn. In de loop van het jaar maak je een keuze op welke afdeling je verder wilt werken.

Duur: 1 jaar
(drie dagen les per week + presentatie-, project- en excursiedagen)

Aanmeldcriteria:
Havo-, vwo- of mbo 4-diploma
en een officiële Engelse toets.

Aanmeldprocedure: Je doet aanmelding via onze website. Daarna word je uitgenodigd voor een toelatingsdag waarop je je portfolio laat zien en een toelatingsgesprek hebt.

Meld je nu aan

Wat ga ik leren?

De kans is groot dat je tijdens de voortrajecten kennis gaat maken met materialen en technieken waar je nog nooit mee hebt gewerkt. Je kunt gaan schilderen, fotograferen, video’s editen, met textiel werken, sculpturen maken, digitaal werken, nieuwe media en technologieën gebruiken en nog veel meer.

De kunstacademie is een plek om te experimenteren en te ontdekken, daarom komen alle richtingen van kunst en design tijdens het Voorbereidend Jaar en de Oriëntatiecursus aan bod. Je hoeft dus nog niet te weten wat je uiteindelijk wilt studeren, het kan zo zijn dat je er tijdens één van de voortrajecten achter komt dat een andere richting eigenlijk je voorkeur heeft.

De voortrajecten zijn er juist om te ontdekken waar je talent ligt en wat jij wilt doen.