Studieprofiel

De bacheloropleiding Interieurarchitectuur en Meubelontwerp ‘IAFD Cohabitation’ aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) bestrijkt de volledige bandbreedte van het ruimtelijke domein.

Wij richten ons op ruimtelijke omstandigheden om onze dagelijkse leefomgeving vorm te geven, als onderdeel van het ecosysteem van de planeet aarde. We gebruiken het programma als onderzoekslaboratorium en experimentele ruimte voor interactie op sociaal gebied, in materialen, in technieken en andere vormen van kennis. Wij zien architectuur en design niet als controlemechanismen, maar als onderdelen in het ontwikkelen van omgevingen die voldoen aan de wensen en behoeften van samenleven op een beschadigde planeet.

Wat is de relatie tussen de mens en andere soorten en materialen op hun leefgebied, de aarde. Welke soorten communicatie, afhankelijkheden en samenwerkingen zijn onderling mogelijk en hoe kan dit worden aangepakt en weerspiegeld in de ruimtelijke praktijk?

Waarom kiezen voor deze bacheloropleiding

 • Onze onderwijsfilosofie is leren door te doen.
 • Gedurende de vier jaar van de bacheloropleiding ontwikkel je vaardigheden, kennis en competenties door middel van opdrachten die parallel lopen aan de professionele ontwerppraktijk.
 • We kijken onderzoekend naar design en architectuur en beschrijven ontwerpen met termen als voorlopig, tijdelijk, vluchtig, constructies van de werkelijkheid, prototype, zoals gevonden/as found, vondsten, geimproviseerd, verrassing, het onvoorziene en het onvoltooide.
 • Door het wetenschappelijke en op kennis gebaseerde deel te combineren met een poëtisch, fantasierijk en verhalend deel, geven we je de kans om diepgewortelde systemen en mechanismen die in dienst staan van het kapitalisme te overwinnen of je ertegen te verzetten.
 • Er wordt niet gewerkt met resultaatgerichte aanpak, maar met een aanpak die gestuurd worden door onderzoek.

Past deze studie bij jou?

Wil jij bij de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen studeren? Dan is het volgende waarschijnlijk op jou van toepassing:

 • Je bent creatief en wilt ideeën, inzichten en ervaringen materialiseren in omgevingen en objecten.
 • Je hebt een intrinsieke motivatie en wilt het ‘persoonlijke’ verbinden met het ‘professionele’.
 • Je bent kritisch en stelt vragen.
 • Je wilt nieuwe richtingen verkennen voor het creëren/maken van ruimtelijk werk.
 • Je bent sociaal bewust en wilt je omgeving begrijpen en positief veranderen.
 • Je werkt graag in teamverband.

Studenten, docenten en het hoofd van de afdeling vertellen er meer over deze opleiding in onderstaande video:

Specificaties

Graad

Bachelor of Arts

Opleidingsduur

4 jaar voltijd

Studielast

Startmoment

september

Afdelingshoofd

Herman Verkerk

Aanmelddeadline

Taal

Engels (Taaleisen)

Opleiding / CROHO

B Vormgeving / 39111

Meer inzichten in deze opleiding

Luister naar een gesprek met Elze en Jai, die vertellen over hun lessen, verwachtingen en hoe ze 'vorm' bestuderen in de les Morfologie!

Bekijk afstudeerprojecten van afgelopen jaren op graduation.kabk.nl

screenshot Graduation Catalogue BA IAFD
screenshot Graduation Catalogue

Het studieprogramma van IAFD Cohabitation

Het studieprogramma is georganiseerd in vijf domeinen: Studio, Media & Materialen, Zelfstandige Praktijk, Beroepspraktijk en Context. Tijdens je studie ontwikkel je een onafhankelijke mindset, een kritische ontwerphouding en een sterk inlevingsvermogen.

Door het wetenschappelijke en op kennis gebaseerde deel te combineren met een poëtisch, fantasierijk en verhalend deel, geven we je de kans om diepgewortelde systemen en mechanismen te overwinnen die in dienst staan ​​van het kapitalisme.

We werken met professionals uit de beeldende kunst, architectuur en design die je lesgeven met hun praktische en theoretische ervaring. Zij begeleiden je op weg naar een zelfstandige en onafhankelijke praktijk. Na je eerste jaar kun je kiezen uit keuzevakken in Interieurarchitectuur of Meubelontwerp om het profiel van je ontwerperschap verder aan te scherpen.

Uitgebreide informatie over het studieprogramma