Toelatingseisen

Aanmeld- en portfolio deadline

Aanmeldingen voor de Bachelor Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen openen op 1 oktober.
Om je aan te melden moet je je eerst via Studielink registreren en vervolgens verschillende documenten indienen, waaronder een portfolio en toelatingsopdrachten.

 • Niet-EU/EER-kandidaten moeten hun volledige aanmelding uiterlijk 1 maart 2023 indienen.
 • EU/EER-kandidaten die gebruik willen maken van de priority deadline moeten hun volledige aanmelding uiterlijk 1 maart 2023 indienen.
  EU/EER-kandidaten moeten hun volledige aanmelding uiterlijk 1 mei 2023 indienen.

We raden EU/EER-kandidaten aan hun aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Bij de uiterste deadline van 1 mei bestaat de mogelijkheid dat er een wachtlijst is gevormd.

Lees hieronder meer over de algemene toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding, evenals de specifieke portfolio-eisen en belangrijke data voor aanmelden en toelating.

Algemene toelatingseisen

 • Diploma voortgezet onderwijs
  Je bent in ieder geval in het bezit van een HAVO, VWO of MBO4 diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma . Voor alle masterprogramma’s die de academie aanbiedt, geldt de voorwaarde dat je al in het bezit bent van een bachelordiploma in de discipline van jouw keuze.

 • Engelse taalvaardigheid
  Je kan je vlot uitdrukken in het Engels, zowel gesproken als geschreven.
  Niet-EU/EER-kandidaten worden gevraagd om aanvullend bewijs van hun Engelse taalvaardigheid.
  De taalvaardigheid van EU/EER-kandidaten wordt beoordeeld tijdens de toelatingsgesprekken.

Specifieke toelatingseisen

In het kader van de toelatings- en selectieprocedure voor de bacheloropleiding Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen word je gevraagd om voorbeelden te geven van eerder werk (portfolio) en je motivatie om te studeren aan de afdeling Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) toe te lichten. Ook word je gevraagd je CV en twee opdrachten voor te bereiden en indienen.

In je portfolio zien we graag relevant werk dat je voor jezelf of in opdracht gemaakt hebt. Maak een selectie en presenteer het portfolio op een georganiseerde en gestructureerde manier. Je portfolio moet je werkproces, conceptueel vermogen en ontwerpvaardigheden laten zien, die van groot belang zijn voor een studie op onze afdeling. We zijn het meest geïnteresseerd in werk dat je op eigen initiatief hebt gemaakt.

Op deze pagina vind je een boekje met algemene portfolio-aanbevelingen, tips (Wat is een portfolio? Hoe maak ik er een?) en relevante informatie voor aspirant-kandidaten voor onze voortrajecten- en bacheloropleidingen.

Zorg ervoor dat je ook je curriculum vitae (CV) in je portfolio opneemt (max. 1 A4).

(maximum bestandsgrotte portfolio: 50MB, PDF)

Naast je portfolio en CV, schrijf een motivatiebrief, met een maximum van 500 woorden. Je mag de volgende vragen gebruiken ter inspiratie voor wat je in je motivatiebrief kan behandelen:

 • Wat zijn de drie belangrijkste redenen voor jou om interieur- of meubelontwerper te worden? En waarom kies je voor deze studie op de KABK?
 • Wat verwacht je van een studie bij ons en welke onderwerpen zijn voor jou essentieel?
 • Welke boeken, films, kunstenaars/architecten/ontwerpers, tentoonstellingen, ervaringen en/of onderwerpen hebben jou en je werk beïnvloed en hoe kunnen we dit zien?
 1. Shelter (schuilplaats): model/maquette en tekeningen
  Ontwerp een schuilplaats en maak er een model/maquette van. Geef diverse ruimtelijke en materiële impressies van de shelter (binnen en buiten) in relatie tot de omgeving (context). Overtuig ons van je talent als student Interieurarchitectuur en/of Meubelontwerpen. Wat is bijzonder aan jou en je werk?

  De schuilplaats is met opzet een open opdracht. Het soort schuilplaats dat je wilt ontwerpen is helemaal aan jou. Het kan een schuilplaats zijn voor dieren of voor mensen, een daklozenopvang of een hut, een gebouw, een voorwerp of een kledingstuk. Een 3D-model is vereist (als je je opdrachten digitaal opstuurt, maak dan foto's van het model).

  Als het beter werkt voor je concept, kun je ook een boekje, een poster of een film gebruiken om je opvangontwerp te communiceren. De manier waarop je aan de opdracht werkt, moet je creatieve vermogen, je ontwerpproces en je contextueel bewustzijn laten zien. Je formuleert dus eigenlijk je eigen opdracht en moet ervoor zorgen dat je ontwerp beantwoordt aan de eisen die je voor jezelf hebt geformuleerd. Natuurlijk kunnen je verwachtingen en eisen tijdens het proces evolueren.
 2. 10 Tekeningen: schetsen op basis van waarneming
  Maak een serie van 10 tekeningen met als thema ‘ontmoeting'. Technieken en formaat zijn vrij te kiezen.

  Ook bij de opdracht rondom het thema ‘ontmoeting’ ben je geheel vrij om je eigen interpretatie te kiezen. De opdracht is weer voor vele interpretaties vatbaar; het kan gaan om een ontmoeting van mensen, of om materialen, vormen, kleuren, concepten, enz. Kies een insteek die jou interesseert en die nieuwsgierig maakt.

(maximum bestandsgrootte opdrachten: 50MB, PDF)

Belangrijke data

Er zijn enkele belangrijke data en deadlines voor het indienen van je aanmelding waarmee je rekening moet houden:
Niet-EU/EER-kandidaten moeten hun volledige aanmelding uiterlijk 1 maart indienen.
EU/EER-kandidaten moeten hun volledige aanmelding uiterlijk 1 mei indienen.

Een volledige aanmelding bestaat uit registratie via Studielink en het indienen van portfolio, CV, motivatiebrief en thuisopdrachten. Je aanmelding wordt binnen twee weken beoordeeld; dan hoor je of wel of niet wordt uitgenodigd voor het toelatingsinterview. De toelatingsinterviews zijn op vaste data gepland. Op basis van de data hieronder kun je bepalen wanneer je je complete aanmelding wilt indienen.

Deadline volledige aanmeldingToelatingsdagen Locatie
1 maart 2023 (niet-EU/EER deadline)22 maart 2023 (niet-EU/EER-kandidaten)KABK/online
1 maart 2023 (EU/EER priority deadline)22 maart 2023 (EU/EER priority kandidaten)KABK/online
1 mei 2023 (EU/EER deadline)24 mei 2023KABK/online
25 mei 2023KABK/online

LET OP: er is slechts één toelatingsdag voor niet-EU/EER-kandidaten op woensdag 22 maart 2023.

Bekijk de stappen van de aanmeldprocedure