Studieprogramma

De Bachelor of Fine Arts-opleiding duurt vier jaar. De studio vormt de basis van het hele studieprogramma, van waaruit de meeste interacties en betrokkenheid met docenten, gasten en medestudenten plaatsvinden. Ons onderwijs is gebaseerd op het inzicht dat hedendaagse kunst niet alleen bestaat, maar nauw verbonden is met historische, sociale, politieke en culturele contexten en discoursen.

We willen dat de studenten floreren in het vibrerende en queere kruispunt van theorie, onderzoek, gemeenschap en kunst. De beste manier om dat te bereiken is door alternatieve lesmethoden, zoals gezamenlijke maaltijden, wandelingen, zingen en tuinieren, te combineren met meer traditionele lesmodellen zoals tutorials, vaardigheden leren, lezingen en groepsgesprekken.

Een integraal onderdeel van het programma is de studiegroep. In deze groep zitten de verschillende jaren, dus ze bieden de mogelijkheid om een ​​specifieke vaardigheid, medium of onderwerp te kiezen en zich daarop te richten, van beginners tot gevorderden. In januari vindt het jaarlijkse Festival of Ideas plaats - meerdere dagen met onderzoekspresentaties door studenten, oud-studenten, docenten, gastcolleges, workshops, presentaties, filmprogramma's, koken en optredens.

KABK biedt ook academiebrede programma's aan, zoals Common Ground en een reeks keuzevakken waaruit studenten kunnen kiezen in het tweede en derde studiejaar. Deze cursussen zijn een fijne kans voor studenten te ontdekken wat zij willen en waar hun ambities liggen.

Het curriculum moedigt de verwevenheid van studiopraktijk, professionele praktijk, onderzoek, theorie en schrijven aan. Het ontwikkelen van een duurzame relatie met schrijven is cruciaal voor elke artistieke ontwikkeling. Daarom onderhouden studenten van jaar één tot en met vier een schrijfpraktijk die helpt artistieke vragen te formuleren en tegelijkertijd een vocabulaire te ontwikkelen dat past bij hun praktijk. In jaar 3 maakt experimenteel schrijven deel uit van het programma voor de kritische praktijk, terwijl de studenten werken aan hun scriptie in jaar 4.

Vakken & studiepunten ECTS 2024-2025 - Voltijd programma

De voltijd bacheloropleiding Beeldende Kunst duurt vier jaar en bestaat uit 240 studiepunten.

Zie hieronder het overzicht van de vakken per studiejaar voor de voltijd programma.

Het eerste jaar is een ontwikkeljaar. Als nieuwe student krijg je veel nieuwe indrukken, tegenstrijdigheden en experimenten toegeworpen. Je maakt kennis met verschillende belangrijke theorieën en concepten, onderzoeksvaardigheden en lesmethoden. Samen stellen we vraagtekens bij onze aannames en breiden we onze vooropgezette ideeën over kunst en kunstgeschiedenis uit, en langzaamaan beginnen we dat cruciale, kritische oog te ontwikkelen dat nodig is om zelf kunst te maken.

Je maakt kennis met verschillende workshops in praktische vaardigheden en leert werken met verschillende materialen: van metaalgieten tot schilderen, van performance tot experimenteel tekenen. Het doel is om een basis te leggen zodat je zowel zelfstandig als samen kunt werken. Jaar één verschilt van de andere drie doordat je werkt vanuit opdrachten in een gestructureerd programma. Een leuk en intens jaar dat de toon zet voor de komende jaren.

Semester 1ECTS
Studio Practice21
Critical Practice6

Common Ground

3
Collective0
Totaal studiepunten30
Semester 2ECTS
Studio Practice20
Critical Practice

6

Common Ground3
The Making of a Graduation Show1
Collective 20
Totaal studiepunten30


In het tweede jaar ga je zelfstandig aan de slag en moet je een interne motor voor maken en denken ontwikkelen. De nadruk in jaar twee ligt op het experimenteren met technieken, wat vaak gepaard gaat met het bouwen van concepten en constructies van lineaire/niet-lineaire verhalen.

Je wordt vertrouwd gemaakt met verschillende artistieke benaderingen met betrekking tot hun ideeën, concepten en werk, die worden gepresenteerd en besproken. Door middel van lezingen, seminars, leesgroepen en presentaties maak je kennis met belangrijke historische en hedendaagse epistemologieën en discoursen. Op die manier krijg je de instrumenten die nodig zijn om je praktijk te verrijken, inzicht te krijgen in de geschiedenis en context die hedendaagse kunst vormgeven, en kritisch te participeren in onderwerpen die te maken hebben met cultuur en maatschappij. Ook onderzoek in de kunsten (en het discours daaromtrent) wordt geanalyseerd, bekritiseerd en bevraagd.

Semester 1

ECTS

Studio Practice16
Presentataion Studio Practice1
Critical Practice6
Studium Generale1
Electives / IST6
Collective 30
Totaal studiepunten30
Semester 2

ECTS

Studio Practice16
Presentation Studio Practice1
Critical Practice6
Studium Generale1
Electives / IST6
Collective 40

Totaal studiepunten

30


Jaar drie richt zich op het samensmelten van de artistieke praktijk en onderzoek naar onafhankelijk kunst maken en een verdere contextualisering van het werk. Met een open geest en goed ontwikkelde experimentele vaardigheden begin je je praktijk te ontwikkelen en je besluitwording te versterken. Je past je vaardigheden toe bij het aankaarten van thema’s die voor jouw belangrijk zijn en die jij essentieel vindt voor onze cultuur en samenleving. Samenwerking en presentatie maken deel uit van de verkenning.

Jij en je medestudenten plannen en produceren alle aspecten van een tentoonstelling als een test voor de eindexamenshow en als real-life experiment voor hun toekomstige professionele leven. In een reeks seminars krijgen de studenten de kans om dieper in te gaan op verschillende urgente thema’s en discoursen, zoals kunst in de publieke ruimte, digitale verstrengelingen, artistieke onderzoeksstrategieën, queer studies, antropocentrisme, niet-westers en inheems denken of speculatief denken. Aan het einde van het jaar begin je ook met het schrijven van je laatste onderzoekspaper.

Semester 1ECTS
Studio Practice17
Presentation Studio Practice1
Critical Practice6
Electives / IST6
Collective 50
Totaal studiepunten30
Semester 2ECTS
Studio Practice17
Presentation Studio Practice1
Critical Practice6
Electives / IST6
Collective 60
Totaal studiepunten30


Jaar 4 is bedoeld om je voor te bereiden op het opzetten van een professionele kunstpraktijk. In je studio werk je aan het verfijnen van een verzameling kunstwerken, begeleid door personeel, externen en discussies met collega's, terwijl je je theoretische en schrijfvaardigheden aanscherpt. Gedurende het jaar concentreer je je voornamelijk op de Graduation Show, een complex project dat zich in verschillende opwindende richtingen kan ontvouwen. Tegelijkertijd schrijf je een laatste onderzoekspaper waarin je de ideeën en vragen formuleert die je studiopraktijk vormgeven, informeren of prikkelen. De onderzoekspaper is een uitstekende kans om verder te kijken dan je aannames en jezelf uit te dagen om nieuwe manieren te vinden om je praktijk te verrijken.

Semester 1

ECTS

Studio Practice15
Presenting a Research Paper

3

Thesis Writing12
Collective 70
Totaal studiepunten30
Semester 2

ECTS

Final Exam Project27

Thesis Writing

3

Collective 8

0

Totaal studiepunten30


Wil je je aanmelden?

Deadline: 1 maart

Bekijk de toelatingseisen en bereid je portfolio & documenten voor.

Toelatingseisen

OER 2024-2025

Onderwijs- en Examenregeling

Informatie over de regelingen met betrekking tot de organisatie van het programma en de daarmee samenhangende beoordelingen en examens vind je in de Onderwijs- en Examenregeling (OER)