Practicum Artium (PA) is een traject speciaal ontwikkeld voor studenten van de Universiteit Leiden met een talent voor beeldende kunst.

Practicum Artium (PA) is een traject speciaal ontwikkeld door de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). Leidse studenten met een talent voor beeldende kunst hebben de mogelijkheid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) gedurende een jaar praktische keuzevakken in beeldende kunst te volgen.

Keuzevakken

 • Drawing Dimensions
  Teacher: Marieke Zwart
 • Crafting Meaning with Colour: Painting in Practice and Context
  Teacher: Tanja Smit
 • Photography: Visual Conversations
  Teacher: Nadine Stijns
 • Graphic Design: Conducting Narratives
  Teacher: Yin Yin Wong

Neem een kijkje in de Studiegids van de Universiteit Leiden voor meer informatie!

Aanmelden voor het academiejaar 2022/23

Je volgt het PA-programma gedurende een volledig jaar en krijgt 10 studiepunten als je geslaagd bent voor de cursus. Het programma is verdeeld in twee semesters, na elk semester is er een eindbeoordeling en evaluatie.

Als je een van deze keuzevakken wilt volgen, moet je een account aanmaken in ons online-aanmeldingssysteem Osiris en de hieronder beschreven aanmeldingsprocedure volgen.

Vanaf 15 april t/m 1 juni 2022 kun je je aanmelden voor het academisch jaar 2022/23.

Aanmeldingsprocedure ACPA Practicum Artium

Je kunt je vanaf 15 april 2022 aanmelden via ons online applicatiesysteem Osiris:


De uiterste datum voor aanmelding is 1 juni 2022.

Je dient de vereiste documenten (digitaal portfolio en motivatiebrief) in Osiris te uploaden. Op de website van de Universiteit Leiden kun je een beschrijving vinden van de specifieke vereisten voor elke cursus.

Zodra je dossier compleet is, wordt het overhandigd aan de toelatingscommissie. De toelatingscommissie neemt binnen een week na de aanmeldingstermijn van 1 juni een beslissing.

Geselecteerde kandidaten ontvangen een uitnodiging voor een interview. Over de datum van het interview kan niet worden onderhandeld. Als je niet beschikbaar bent voor het interview, wordt jouw sollicitatie geannuleerd.

Ben je toegelaten tot het PA-programma, dan nemen wij contact op met Universiteit Leiden om een bewijs van inschrijving voor het academisch jaar 2022-23 te verkrijgen. Zodra dit geverifieerd is, is je inschrijving tot het PA-programma afgerond.