Masterclass Hella Jongerius op de KABK

28 oktober 2019

In november 2019 verzorgt internationaal toonaangevend industrieel ontwerper Hella Jongerius een interdisciplinaire Masterclass aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) op uitnodiging van de afdeling Textiel & Mode .

De Masterclass wordt mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation.

Hella Jongerius (Nederland, 1963) heeft onlangs de Weavers Werkstatt opgericht, een weefcollectief waarmee ze ervaren ontwerpers uit haar netwerk vanuit verschillende achtergronden samenwerken laat werken met de basisprincipes van weven. Uitgangspunt van de Werkstatt is, om bewustwording en herwaardering voor het onderzoek en het experiment te genereren die ten grondslag liggen aan de totstandkoming van textiel. De wevers/ontwerpers stellen zichzelf daarbij vragen als:

“Wat zijn de huidige culturele, sociale en economische implicaties van de productie en consumptie van textiel?”

en

“Wat voeg ik daar als ontwerper aan toe?”

Vanuit diezelfde vragen organiseert de afdeling Textiel & Mode van de KABK met ondersteuning van de Keep an Eye Foundation een masterclassprogramma met Hella Jongerius en JongeriusLab in het najaar van 2019.

Op maandag 11 november geeft Jongerius een lezing voor studenten en docenten van de KABK, waarna ze de studenten een ontwerpopdracht meegeeft.Hierna werken de studenten individueel en onder begeleiding van Jongerius aan deze opdracht.

Op donderdag 21 november wordt de uitkomst van deze Masterclass in Museum Voorlinden gepresenteerd. Het programma onder leiding van Lucas Verweij heeft een activistisch Happening-achtig karakter in de vorm van studentenpresentaties en discussies met een aanvullend panel waarin o.a. Susanne Swarts (directeur Voorlinden), Mark van Vorstenbos, hoofd Textiel en Mode en Maaike Roozenburg, hoofd Master Industrial Design van de KABK. Voor dit programma is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor extern publiek.

Een digitale-publicatie met de resultaten van deze Masterclass verschijnt in januari 2020.

De lezing is alleen toegankelijk voor studenten, docenten en medewerkers van de KABK.