Studieprofiel

De afdeling Textiel en Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) heeft een sterk eigenzinnig profiel. De combinatie van twee disciplines binnen één afdeling is uniek in Nederland en bepalend voor het curriculum van de opleiding.

In vier jaar tijd word je getraind in het herkennen en ontwikkelen van je authentieke talent en je kritische visie op textiel, mode en de tijdsgeest. Hierbij doe je diepgaand onderzoek naar de rol en relevantie van mode en textiel in de maatschappij van vroeger, van nu en in de toekomst. Uiteindelijk studeer je af met een collectie die jouw kritische en persoonlijke visie verbeeldt en waarmee jij jezelf onderscheidend en betekenisvol kunt positioneren in het professionele veld.

Studenten, docenten en afdelingscoördinatoren vertellen er meer over deze opleiding in onderstaande video:

Waarom kiezen voor de Bachelor Textiel en Mode

Als textiel- of modestudent doe je in de werkplaatsen veel experimenteel onderzoek naar het gebruik van materialen, kleuren, technieken en texturen en maak je expressieve vormstudies. In de loop van de vierjarige opleiding verfijn je jouw unieke handschrift en vakmanschap in het creëren van innovatieve ontwerpen.

Sommige vakken zijn daarbij vooral design-georiënteerd, anderen richten zich meer op technische vaardigheden en vakkennis. Ook komen verschillende onderzoeksmethoden aan bod, waarin je alle aspecten van textiel, mode en hun wereldwijde verschijningsvormen bestudeert. Daarbij doe je diepgaand ondersteunend onderzoek naar de rol en relevantie van mode en textiel in het verleden en in onze huidige maatschappij. Hierdoor maak je kennis met uiteenlopende sociaaleconomische en culturele achtergronden en leer je je eigen werk beter formuleren en in een context plaatsen.

Een internationaal team van specialistische docenten geeft les in uiteenlopende vakken die gezamenlijk één doel hebben: het ontwikkelen van jouw authentieke talent en visie en het aanleren van vaardigheden om deze maximaal tot expressie te brengen.

Specificaties

Graad

Bachelor of Arts

Opleidingsduur

4 jaar voltijd

Studielast

Startmoment

september

Voertaal

Engels (Taaleisen)

Opleiding / CROHO

B Vormgeving / 39111

Meer inzichten in deze opleiding

Luister naar een gesprek met Sophia Bogstedt en Ieva Drobenkaitė, tweedejaarsstudenten Textile en Mode, die vertellen over hun persoonlijke benadering van mode- en textielontwerp en over de algemene structuur van hun opleiding.

Bekijk afstudeerprojecten van afgelopen jaren op graduation.kabk.nl

screenshot Graduation Catalogue BA Textile and Fashion
screenshot Graduation Catalogue

Publicatie - 'What to design in a world of plenty?'

Deze publicatie toont de uitkomst van de masterclass die Hella Jongerius gaf aan studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, november 2019. Deze Masterclass was mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation.

Een kijkje in de Textiel en Mode afdeling aan de KABK

Op uitnodiging van de afdeling Textiel en Mode verzorgde Hella Jongerius een interdisciplinaire Masterclass aan studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in november 2019.

Deze Masterclass was mede mogelijk gemaakt door de Keep an Eye Foundation.


Textiel- en mode-alumni Ireneo Ciammella, Rianne Zijderveld en Lotte Mostert delen hun ervaringen en geven tips aan de huidige studenten van de afdeling Textile en Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK)