Graduation Awards 2020

13 september 2020

De KABK-eindexamenexpositie 2020 vond plaats van 10 t/m 13 september.

De uitreiking van de Graduation Awards 2020 vond plaats op zondag 13 september. 26 prijzen werden uitgereikt aan afgestudeerden van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK) door Alice Twemlow, Lector Design aan de KABK. Gefeliciteerd allen!

Naast de academie- en afdelingsprijzen werden dit jaar opnieuw een aantal prijzen mogelijk gemaakt door onze samenwerking met lokale en nationale partners. Met dank aan Stichting tot Steun, Stichting Keep an Eye, Stroom Den Haag, Heden, Schuitema Stichting, Jan Roëde Stichting, Waag en Page Not Found.

Dit zijn alle genomineerden en winnaars van de Royal Academy Awards 2020:

Heden Start Award

De winnaar krijgt een jaar lang coaching en advies van galerie Heden in Den Haag. Vanwege de effecten van Corona maken Heden en de winnaar samen een plan op maat voor hun samenwerking in het komende jaar. De jury kiest de winnaar uit de afgestudeerden van de bacheloropleidingen.

Juryleden: Erik-Jan Ligtvoet, Jedithja de Groot, Daniela Petovic, Claudia Linders, Nadine van den Bosch (Art advisor)

Genomineerden:
Adam Centko, BA I/M/D
Marlot Meyer, BA I/M/D
Jaehun Park, MA Artistic Research

Winnaar: Marlot Meyer
Afstudeerproject:'LIMB-O'

Uit het juryrapport:
“Het is een werk dat een dynamische interactie laat zien tussen fysieke installatie, menselijk lichaam, digitale interface, menselijke- en níet menselijke deelnemers. Eerst is er vooral de fysieke ervaring. Maar al snel wordt ook de conceptuele gelaagdheid onthuld. Via publieksdeelname, ‘lichaam’ en netwerk, zowel online als offline, wordt hier veraanschouwelijkt hoe het één voortdurend het ander voortbrengt. Daarmee vormt de installatie een prachtig web waarin door een continu proces van actie en reactie alles zich met elkaar verbonden toont. Met behulp van technologische tools wordt in deze ruimte de menselijke intuïtie aangemoedigd en een ongekend scala aan ervaringen mogelijk gemaakt."

Lees de volledige tekst in het juryrapport.

Met dank aan: Heden


Jan Roëde Prijs

Jan Roëde studeerde begin jaren dertig aan de academie en woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Den Haag. Na zijn dood werd de Jan Roëde Stichting opgericht om zijn nalatenschap te gedenken en jonge beeldende kunstenaars te stimuleren. De jury van de Jan Roëde bestaat uit een delegatie van de Jan Roëde Foundation en een extern jurylid uit de kunstwereld. De prijs bestaat uit €2.500,- voor een afgestudeerde van de afdeling Beeldende Kunst.

Juryleden: Pim Voorneman (teacher Fine Arts), Louw van Sinderen, Dick Stapel, Olga van Hulsen, Huub Wersch.

Genomineerden:
Danny Choi (BA Beeldende Kunst)
Erlend Evensen (BA Beeldende Kunst)
Isa van Lier (BA Beeldende Kunst)

Winnaars:
Erlend Evensen - Afstudeerproject: 'Prima Materia'
Isa van Lier - Afstudeerproject: 'ZEN SUPERMARKET'
Danny Choi - Afstudeerproject: 'IS BUSY'

Uit het juryrapport:
“Als de bezoeker – na zijn schoenen uitgedaan of omhuld te hebben – deze ruimte betreedt, waant hij zich in een andere dimensie. De beperking die Evensen zich heeft opgelegd door bij de articulatie van zijn vormen geen kleur te gebruiken werkt uiterst effectief [..] Zo ontrolt de statische alomtegenwoordigheid van het kunstwerk zich als een dynamische opeenvolging van beelden en wordt de beschouwer deelgenoot van een filmisch gebeuren dat zich in stilte voltrekt."

Lees de volledige tekst in het juryrapport.

De jury van Jan Roëde is zeer onder de indruk van de prestaties van de afstuderende studenten die de afgelopen maanden met allerlei hindernissen en beperkingen te maken hebben gehad tijdens hun afstuderen. Daarom krijgen de twee andere genomineerden van de Jan Roëde Prijs behalve een eervolle vermelding ook elk € 1.000,- prijzengeld.

Met dank aan: Jan  Roëde  Stichting


Paul Schuitema Prijs

Studenten van de afdelingen Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen en Fotografie worden bezocht door een commissie bestaande uit docenten en een vertegenwoordiger van de familie Schuitema. Een maatschappelijk geëngageerd kunstwerk en/of ontwerp is waar deze jury op uit is. De winnaar ontvangt € 1.000,-.

Juryleden: Brecht Hoffmann (docent Grafisch Ontwerpen), Ernie Mellegers (docent Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen), Guus Rijven (docent Fotografie), Maayke Schuitema and Jiri Schuitema (familie Schuitema).

Genomineerden:
Silvy Amorim Crespo, BA Fotografie
Davide Degano, BA Fotografie
Mila Baumann, BA Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen

Winnaar: Silvy Amorim Crespo
Afstudeerproject: 'The Land of Elephants'

De jury geeft eervolle vermeldingen aan Davide Degano (Fotografie) voor Beyond the Land of Castles & Mila Baumann (Interieurarchitectuur & Meubelontwerpen) voor Flow State. "Zowel inhoud als vorm worden samengevoegd tot vanzelfsprekende resultaten. Ze vertalen concepten en onderzoek met succes naar een inhoudelijke output die de kijker uitnodigt tot hun thema's en posities."

Uit het juryrapport over het project van de winnaar:
"In haar werk claimt ze haar positie binnen de discipline met een actueel verhaal, bemiddeld door sterke visuals die een begrip van het bereiken van een publiek illustreren. Ze bereikt dit door een werkelijk gemotiveerde thematische focus te combineren met duidelijke redactionele vaardigheden en een 'professionele nieuwsgierigheid' om de fotografie te onderzoeken als het medium om politieke en morele kwesties aan te pakken. Zo verhoudt ze zich (inderdaad) tot de praktijk van Schuitema."

Lees de volledige tekst in het juryrapport (In het Engels)

Met dank aan: Schuitema  Stichting


Stroom Aanmoedigingsprijs

Elk jaar wordt er reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Stroom Aanmoedigingsprijs. Vanwege de erkenning en stimulans die deze prijs biedt in de verdere ontwikkeling van de artistieke loopbaan van de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar € 2.500,-.

Juryleden: Binna Choi, Sofía Hernández Chong Cuy, Moe Kim, Mischa Poppe, Jane Huldman

Winnaars:
Marlot Meyer (BA Interactive/Media/Design)
Afstudeerproject: 'LIMB-O'
Narges Mohammadi
(BA Beeldende Kunst)
Afstudeerproject: 'Passing Traces'
Mischa Lind & Tudor Ulrich (BA ArtScience)

"Marlot Meyer (BA Interactive/ Media/ Design) ...[..]..Het werk is multisensorisch, en brengt de technologie, de fysieke en de performatieve actie samen tot een gezond werk. Het is goed doordacht in termen van het betrekken van het publiek en heeft een directe interactie met het publiek, zowel ter plaatse als daarbuiten."

"Narges Mohammadi (BA Fine Arts)...[..]..Het werk zelf benadrukt voor de jury het belang dat kunst heeft voor de herinnering en de herdenking, en het belang om fysiek, met de handen, te werken aan beelden die spreken over het heden en het verleden."

"De jury werd door Mischa Lind en Tudor Ulrich (BA ArtScience) aangetrokken tot de speelse, fantasierijke omgeving, die een intense samenwerking en vriendschap weerspiegelde in de realisatie van het werk. Het is een wereld op zich, waar codes in het spel zijn die alleen lijken te spreken tot de wereld die kunstenaars hebben gecreëerd en uitgevonden.”

Lees de volledige tekst in het juryrapport (In het Engels)

Met dank aan: Stroom Den Haag


Waag Technology & Society Award

De tweede editie van de Waag Art/Science Award wordt toegekend aan een geselecteerd afstudeerproject van de bachelorafdelingen ArtScience, Graphic Design en Interactive/Media/Design. De winnaar ontvangt € 500,-.

Jurylid: Miha Tursic

Genomineerden:
Leyla-Nour Benouniche, Bachelor Interactive/Media/Design
Christian Eckert, Bachelor Interactive/Media/Design
Maarten Keus, Bachelor Interactive/Media/Design

Winnaar: Leyla-Nour Benouniche
Afstudeerproject: 'Just This Space-ship'

"De reis van 'Just This Spaceship' door de verinnerlijkte vooringenomenheid en het plezierige verzet leert ons, hoe we als individuen en instellingen kunnen veranderen om de ongekende tijden waarin we leven aan te pakken. We zijn noch onderwezen, noch getraind voor isolatie, vervreemding en ontheemding. Toch voedt de bemanning van dit ruimtevaart/vriendschapsschip ons met hun eerlijkheid, humor en zorg die nodig is om ons te aarden in de onvoorziene opkomende realiteiten."

Met dank aan: Waag


Keep an Eye Textile & Fashion Award

De Keep an Eye Textile & Fashion Award wordt uitgereikt aan een van de afgestudeerden van de afdeling Textiel & Mode.

De Keep an Eye Textile & Fashion Award is €10.000,- waard en is bedoeld om de winnende afgestudeerde te helpen bij het realiseren van zijn of haar ambitie om zijn of haar vaardigheden na het afstuderen te verbeteren. De prijs kan gebruikt worden als investering voor een masteropleiding, een zomercursus of een andere textiel/mode opleiding bij een internationale instelling.

Juryleden: Fashion professionals Patrick van Ommeslaeghe en Branko Popovic

Winnaar: Inge Vaandering, Bachelor Textiel & Mode
Afstudeerproject: 'Sticky Fingers'

Uit het juryrapport:
“Deze ontwerper presenteert een overtuigende en zintuiglijke afstudeercollectie. In haar sterke visie op materiaal en design ligt een sterk authentiek kunstenaarschap, een belangrijke eigenschap voor onze tijd. Het gelaagde karakter van haar werk combineert verschillende disciplines en biedt interessante mogelijkheden om haar praktijk als modeontwerper verder te verkennen.”

De prijs werd uitgereikt op donderdag 10 september tijdens de EXPOSED 2020.

Met dank aan: Keep an Eye Foundation


Page Not Found Scriptieprijs

Page Not Found - Space for Publishing as Artistic Practice initieert dit jaar de Scriptieprijs voor uitmuntendheid in het uitgeven. De Page Not Found Scriptieprijs viert de MA Artistic Research thesis die zijn eigen verspreiding het sterkst integreert. De jury besteedt aandacht aan de manier waarop de analoge of digitale publicatie het oorspronkelijke onderzoek van de scriptie weergeeft, hoe de tekst ervan wordt belichaamd, en de daarmee samenhangende ontwerpbeslissingen. De jury kiest de winnaar uit alle afgestudeerden van de Master Artistic Research opleiding. De winnaar ontvangt € 250,-.

Juryleden: Sebastien Tien and Ola Vasiljeva (directors Page Not Found)

Winnaar: Annemarie Wadlow (MA Artistic Research)
Scriptie: 'Women Looking at Women Looking at Women'

Juryrapport:
“De jury was onder de indruk van de manier waarop de publicatie van deze afgestudeerde de kerngedachte van haar scriptie ondersteunt: het herstellen van de vrouwelijke kunstenaars die de misogynistische kunstgeschiedenis hebben achtergelaten en pleiten voor collectief werk. Publiceren, dat wil zeggen: openbaar maken, is een vorm die het meest geschikt is om datgene wat gecensureerd werd terug te brengen en maakt van de publicatie van de winnaar een gebaar dat de academische eisen ver overstijgt. Haar intentie wordt versterkt door de beslissing dat bijna elk aspect van haar publicatie, teksten, lettertypes en papier, geproduceerd en ontworpen worden door vrouwen, en hun bijdragen, erkend worden op de allereerste bladzijden. De doorzichtige kwaliteit van de pagina's herinnert ons er duidelijk aan dat werken nooit alleen bestaan, maar in de gemeenschap - een zusterschap dat de winnaar op briljante wijze viert.”

Met dank aan: Stichting Page Not Found


Academy Shop Award

De Academy Shop Award is bedoeld als een stimulans voor de startende kunstpraktijk en activiteiten van onze afgestudeerden. De winnaar wordt gekozen uit de afgestudeerden van de bacheloropleidingen. Het prijzengeld van €500,- kan worden besteed aan kunstbenodigdheden in zowel de Academy shop als de Goodman brand store in Den Haag.

Jurylid: Gerard van Zeggelaar

Genomineerden:
Pippilotta Yerna, BA Fotografie
Marianne Nannings, BA Beeldende Kunst
Sabine Rovers, BA Fotografie

Winnaar: Sabine Rovers
Afstudeerproject: 'Cowboy Kees'

“'Cowboy Kees' laat zien waar velen van ons jaloers op zijn. Het kiezen van het eenvoudige leven en er heel gelukkig mee zijn. Sabine laat met haar foto's ook zien dat het gevoel van vrijheid helemaal in het hoofd zit. Geluk is een keuze. De foto's zijn gewoonweg prachtig!”

Met dank aan: Academiewinkel Den Haag


Academieprijzen

Met dank aan Stichting tot Steun

Royal Academy Bachelor Award

Winnaar: Edward Dżułaj (BA Grafisch Ontwerpen)
Afstudeerproject: 'Paradise Apples'

"With his delicate 'soft activist' approach Edward Dżułaj stresses the danger of the far-right fascist Polish political party ONR (National Radical Camp). For his graduation project 'Paradise Apples', Edward created his own private press armed with a scalpel and an airbrush, with which he rigorously censored ALL of the advertisements and other visual content created by the ONR since the last 86 years. By doing so, he changes the frequency of their voice in an eloquent, but decisive manner. The process and outcome of the act of censoring are documented in the form of a series of ornamental silkscreen / airbrush posters, a typeface, a handbound risograph book and a web extension that automatically reverts and censors negative content for you."


Royal Academy Master Award

Winnaar: Sébastien Robert, Master ArtScience
Afstudeerproject: 'Rite of passage'

“The winning project, that is part of an ongoing artistic research, is extremely urgent as well as authentic. It deals with the loss of centuries-old indigenous rituals and advanced knowledge of the natural world caused by global deforestation and climate change. By not only focusing on the disappearance of ecosystems, but on a way of living that depends on it, it chooses an original viewpoint. Based on thorough on site and ‘participatory’ research and collaboration a sincere and authentic position appears in the work."

Lees het juryrapport


Thesis Bachelor Award

Winnaar: Ashleigh Wilson (BA Fotografie)
Thesis: 'Of Song and Suffering'

“The jury highly values the thoroughness of this graduate’s thesis, it is nuanced and grounded. It’s not a new topic but the author was able to shed new light on the subject, it makes a strong case for the value of culture in these times of crises. The Jury agrees that this thesis goes beyond the familiar and touches upon a deep and profound knowledge. That’s why this thesis deserved the honour of winning the KABK BA Thesis Award."

Eervolle vermelding: Nicolai Schmelling (BA Grafisch Ontwerpen)

Thesis Master Award

Winnaar: Adele Dipasquale, Master Artistic Research
Thesis: 'All The Stories We Might Tell'

“The Jury finds the winning thesis wonderfully written: it’s complex, layered, knowing, reflective. Using carefully chosen words to question language. They appreciate the high ambition of this thesis. It is a true master thesis in that it explores the author’s own position in relation to the subject, the field and the world. The author explores questions that are relevant today. She is trying to unpack terms and go beyond the general definitions, pushing definitions and contradictions. The Jury was especially intrigued by ‘feminism’ in relation to ‘nature’.”

Lees het juryrapport.

Bachelor department Awards

Met dank aan Stichting tot Steun

Genomineerden:

Winnaar: Ivan Čuić

Genomineerden:

Winnaar: Narges Mohammadi

Genomineerden:

Winnaar: Bebe Blanco Agterberg

Genomineerden:

Winnaar: Laura Bosch

Genomineerden:

Winnaar: Carmen Roca Igual

Genomineerden:

Winnaar: Zuzanna Zgierska

Genomineerden:

Winnaar: Inge Vaandering

Master department Awards

Met dank aan Stichting tot Steun

Genomineerden:

Winnaar: Adele Dipasquale

Genomineerden:

Winnaar: Lianne van Roekel

Genomineerden:

Winnaar: Sandipan Nath

Genomineerden:

Winnaar: Mary Farwy

Genomineerden:

Winnaar: Cristina Lavosi

Genomineerden:

Winnaar: Ana Nuñez Rodriguez

Genomineerden:

Winnaar: Céline Hurka