Viktor Naumovski wint Steenbergen Stipendium 2019

16 januari 2020

Viktor Naumovski heeft op 15 januari 2019 in het Nederlands Fotomuseum het Steenbergen Stipendium gewonnen. Naumovski studeerde in 2019 af aan de bachelor Fotografie op de KABK met het project 'Standing in The Sun'.

Viktor Naumovski wint Steenbergen Stipendium 2019
Viktor Naumovski, winnaar Steenbergen Stipendium 2019

De jury, bestaande uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekontwerper), koos unaniem voor zijn korte film ‘Standing in the Sun’, een surrealistisch coming-of-age-verhaal over een Noord-Macedonische jongen en zijn familie tegen de achtergrond van een naoorlogs, uitgebeend Skopje.

De jury:

"Het is bijna niet te geloven dat een student, iemand bovendien die zonder de aanwezigheid van kunst opgroeide, werk aflevert dat zo overtuigend is, en zo onbetwistbaar authentiek."
"Eigenzinnig, authentiek, ontroerend, gek...Trefzetter in onderwerp, trefzetter in vorm, trefzetter in uitwerking"
Merel Bem, juryvoorzitter

Standing in The Sun

'Us boys of the suburbs are different.
Baptized to wear foil around our necks.
Walk with dog teeth under our armpits.'
Video installation Standing in the Sun
Video installation 'Standing in the Sun'

'Standing in the Sun' is geïnspireerd op de emotionele ervaring van het opgroeien in Macedonië, een land in transitie. Een coming of age-verhaal over een groep jongens die in een buitenwijk van Skopje, Macedonië woont. De groep jongens spelen in de chaos van een land dat in transitie is van oorlog naar verwestersing. De film is gebaseerd op een tijd waarin fantasie en realiteit vloeiend in elkaar over gaan. De transitie die het land doormaakt wordt verkend vanuit het perspectief van de jongens waarbij mannelijkheid en nationale trots worden gevierd.

Steenbergen Stipendium

Het Steenbergen Stipendium voor Fotografie wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt aan een student van één van de geaccrediteerde foto-opleidingen van de Nederlandse Kunstacademies.

Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn onder andere ontvangen door KABK-alumni Daniël Siegersma (2018), Eline Benjaminsen (2017), Kimmo Virtanen (2016), Esther Hovers (2015), Olya Oleinic (2014), Willem Popelier (2008).

Tentoonstelling

De tentoonstelling met het werk van de winnaar en alle genomineerden is tot en met 9 februari 2020 te zien in het Nederlands Fotomuseum. Onder de genomineerden, KABK-alumna Mafalda Rakoš met haar afstudeerproject A Story to Tell.