Viktor Naumovski en Mafalda Rakoš genomineerden Steenbergen Stipendium 2019

19 augustus 2019

Trots op onze KABK Fotografie (BA) afgestudeerden Viktor Naumovski and Mafalda Rakoš. Ze zijn genomineerd voor de Steenbergen Stipendium 2019, de toonaangevende prijs voor fotografietalent in Nederland.

Tentoonstelling en Uitreiking

De werken zijn van 16 november 2019 tot en met 9 februari 2020 te zien in het Nederlands Fotomuseum. Op 15 januari wordt in het Nederlands Fotomuseum door de jury de winnaar bekend gemaakt. Deze editie bestaat de jury uit Merel Bem (juryvoorzitter en kunstcriticus & schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekenontwerper).

‘Fotografen omarmen nog steeds bewegend beeld, toch hebben wij dit jaar overwegend voor fotoseries gekozen. Hier zagen wij voornamelijk het experiment, liefde voor oude technieken en nieuwsgierigheid naar onderwerpen buiten de directe wereld van de student’
Juryvoorzitter Merel Bem

Korte toelichting van de KABK genomineerde afstudeerprojecten door de jury:

Viktor Naumovski (1996, North Macedonia), Standing in the Sun
Met Standing in the Sun heeft Viktor Naumovski zijn publiek vanaf het allereerste moment bij de kladden. De korte film (ca. tien minuten), een surrealistisch coming-of-age-verhaal over een Noord-Macedonische jongen en zijn familie tegen de achtergrond van een naoorlogs, uitgebeend Skopje, is een regelrechte knal voor de kop.

Het is bijna niet te geloven dat een student, iemand bovendien die zonder de aanwezigheid van kunst opgroeide, werk aflevert dat zo overtuigend is, en zo onbetwistbaar authentiek.

Naumovski schreef het script met zijn vrienden en familieleden in het achterhoofd. Zij vertolken de verschillende karakters in de film, en namen hun eigen ideeën en persoonlijkheden mee, waardoor ze nergens verworden tot clichés. Ze gedragen zich onbeschaamd en vrij; blijkbaar is Naumovski behalve een getalenteerde beeldenmaker ook een geloofwaardige regisseur.


Mafalda Rakoš (1994, The Netherlands), A Story to Tell. Or: Regarding Male Eating Disorders
Dat ook mannen anorexia kunnen krijgen, is misschien wel bekend, maar is zelden een onderwerp. Mafalda Rakoš, die als jonge vrouw zelf ooit aan de ziekte leed, was nieuwsgierig naar de verhalen vanuit het mannelijke perspectief, en pakte het meteen groots aan.

Ze vond elf mannen die ze niet alleen mocht volgen en fotograferen; ook vroeg zij hen tekeningen te maken van hoe ze zich voelen. Dankzij haar krijgen wij daarvan een beeld, dat recht doet aan de belevingswereld van de mannen, maar ook een prachtig fotografische vertaling is van hoe zij hun ziekte beleven.

De publicatie die ze maakte is zeer indrukwekkend. Haar foto’s (mooie portretten, close-ups van lichamen, reportagebeelden van het dagelijks leven) worden afgewisseld met rauwe tekeningen uit de innerlijke wereld van mensen voor wie het eigen lichaam de vijand is geworden.


Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn onder andere ontvangen door KABK alumni Daniël Siegersma (2018), Eline Benjaminsen (2017), Kimmo Virtanen (2016), Esther Hovers (2015), Olya Oleinic (2014), Willem Popelier (2008).