Marwan Bassiouni wint de Harry Penningsprijs 2019

19 maart 2019

De Harry Penningsprijs 2019 is gewonnen door Marwan Bassiouni! Van harte gefeliciteerd Marwan!

De prijs werd hem toegekend door de jury, bestaande uit Ton Hendriks, hoofdredacteur Pf, Maartje van den Heuvel, conservator fotografie aan de Universiteit Leiden en Hendrik Driessen, directeur van Museum de Pont.

Trots op alle genomineerden en vooral op onze KABK Fotografie alumni Eline Benjaminsen en Esther Hovers.

Tentoonstelling en Uitreiking

Ter ere van het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings wordt voor de vijfde keer de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle fotograaf of kunstenaar die fotografie, video of new media art als medium gebruikt.

Op verzoek van Galerie Pennings hebben tien experts uit de wereld van de (kunst)fotografie, verspreid wonend over Nederland en België, ieder drie fotografen voorgedragen voor hun autonome werk. Uit deze eerste selectie heeft een deskundige jury negen genomineerden geselecteerd voor de groepsexpositie die 29 maart van start gaat.

Zondag 14 april wordt tevens het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings gevierd en de officiële transitie van galerie naar Pennings Foundation. Ter ere van het jubileum wordt een selectie uit de privécollectie van Harry en Françoise Pennings tentoongesteld.

De expositie Harry Penningsprijs is te zien van 29 maart t/m 27 april 2019.

Over de Harry Penningsprijs 2019

In 2006 nam Petra Cardinaal de galerie over van Harry Pennings en besloot zij een prijs in het leven te roepen verbonden aan zijn naam, enerzijds als eerbetoon aan de oprichter van een de eerste fotogaleries van Nederland, anderzijds om startende fotografen een kans te geven zich te onderscheiden en te presenteren. Harry Pennings had een fijne neus voor jong talent en dat maakte hem tot een unieke galeriehouder. Temeer omdat hij nooit uit winstbejag zijn galerie runde. Passie voor fotografie – en voor de makers - was zijn drijfveer en ook die van Petra Cardinaal. En dat is ook de drijfveer voor het instellen van deze prijs.

In 2007 werd de Harry Penningsprijs uitgereikt aan Renée van Trier, in 2009 aan Wytske van Keulen, in 2011 aan Awoiska van der Molen en in 2015 aan Maroesjka Lavigne.