'Tiny Art Gallery' door Fotografie alumni Marijn van der Leeuw en Tommy Smits

19 mei 2020

In een reeks interviews met KABK-alumni belichten we de initiatieven die zij startten ten tijden van Corona.

Al scrollend op Instagram viel ons oog op de Tiny Art Gallery van Fotografie alumni Tommy Smits (2017) en Marijn van der Leeuw (2018). Dit miniatuur feestje verdient onze volle aandacht, lees hieronder het interview wat we met Tommy en Marijn hadden over hun bijzondere initiatief.

Tiny Art Gallery logo
Tiny Art Gallery logo

Hoe gaat het met jullie nu we met z'n allen in quarantaine zitten?

Het gaat goed. We zijn gezond en de Tiny Gallery is pas geopend en daar zijn we erg blij mee. Daarnaast hebben we alle emotionele fasen van quarantaine al doorleefd en skeeleren we veel. We missen wel de gezelligheid die voorheen makkelijker te vinden was!

Wat hebben de maatregelen voor invloed op jullie dagelijkse kunstpraktijk?

Exposities, beurzen en opdrachten zijn geannuleerd of verzet door de maatregelen en daarnaast hebben we geen bijbaan in de horeca meer, dus moeten we het doen met wat nu we hebben.

Dit heeft gezorgd voor de geboorte van de Tiny Art Gallery, omdat we nu ineens de tijd hebben dit soort dingen te doen en dat vinden wij wel leuk! Het leven na deze 3 maanden isolatie zal waarschijnlijk een groter effect hebben op de maatschappij en dus ook op onze kunstpraktijk.

Wat heeft jullie bewogen om de Tiny Art Gallery op te starten?

De Tiny Art Gallery is ontstaan in het begin van de quarantaine dagen, dagen waarin wij allemaal veel binnen zaten en de muren misschien een beetje op ons afkwamen. Opeens bood een letterbak aan een van deze muren, ons plots het idee van tientallen lege nieuwe mini muren. In deze letterbak verzamelde Marijn altijd al kleine vondsten en objecten. Door de gezamenlijke quarantaine is onze wereld fysiek een stuk kleiner geworden, daarom willen we de kleine dingetjes een groter podium geven. Meestal zijn indrukwekkende kunstwerken groot, maar wij willen graag de kleine dingen net zo indrukwekkend presenteren. Dat was het beginpunt van het monster dat het nu geworden is!

We zijn de Tiny Art Gallery begonnen met de middelen die we in deze tijd hebben met als doel om in deze verwarrende tijden van afgelaste exposities, verschoven evenementen en gesloten musea, kunstenaars alsnog een podium te bieden om hun werk te tonen, wat inkomen te genereren, en kunstliefhebbers alsnog te voorzien van de nodige (micro)dosis kunst.

Jullie hebben zelf beiden Fotografie gestudeerd (Marijn 2018, Tommy 2017), kun je het opzetten van de Tiny Art Gallery herleiden naar je studie?

Het opzetten niet per se, maar het fotograferen wel. Fotografie en schaal hebben veel met elkaar te maken, want als een foto iets goed kan, dan is het liegen! Deze twee aspecten speelde tijdens onze beide afstudeerprojecten al een rol. Marijn maakte kleine dingen groot en Tommy maakte grote dingen klein.

Jullie doen dit project samen, hoe verloopt zo'n samenwerking? Hebben jullie een duidelijke taakverdeling? De 1,5m afstand legt wat beperkingen op kan ik me voorstellen?

Een strakke taakverdeling hebben we niet echt, we doen gewoon alles een beetje door elkaar. Maar je hebt natuurlijk alle twee eigen talenten! Marijn is precies en Tommy is dat niet. We zijn elkaars vriendje en vriendinnetje dus we zien elkaar wel vaker. Maar omdat we andere mensen minder of helemaal niet meer zien leek het ons een goed idee om kunstenaars van verschillende disciplines en in verschillende fasen van ervaring een gelijkwaardig platform te bieden. Maar wel met dezelfde uitdaging om klein te denken. Het maken van een miniatuur kunstwerk is ook een uitnodiging om juist te blijven maken en dingen te bedenken in deze tijd.

Inmiddels zijn alle 27 kamertjes gereserveerd door kunstenaars uit Den Haag, Amsterdam, Brussel en Londen, supergaaf! Wat zou jullie project ultiem geslaagd maken?

Er zijn maar liefst 57 kamers gevuld, we hebben de galerie verdubbeld van formaat naar maar liefst 1 bij 1 meter. We kregen zoveel werkjes toegestuurd en het enthousiasme waarmee mensen mee hebben gedaan was geweldig! De eerste editie is nu geopend en we vinden het best geslaagd. De fysieke galerie kun je momenteel bekijken achter het raam van de Dunne Bierkade 1, het hoekpand van Restaurant De Kade in Den Haag. Verder werken we veel online en kun je ons volgen op Instagram. We zijn ook al aan het denken over volgende edities. Dus als je interesse hebt om mee te doen, neem vooral contact op via ons Instagramaccount :-)

Stel nou, dat we over een tijdje geen limitaties meer hebben door Corona, wordt de Tiny Art Gallery dan groter in formaat?

Nou, als het effe kan willen we nog kleiner gaan en binnen de kleine ruimtes die er zijn zo ruimtelijk mogelijk te werk te gaan. We hopen meerdere edities te gaan maken, aangezien wij denken dat klein en kunst, Tiny + Art, een intrigerende combinatie is die niet alleen voor deze tijd interessant is. De opening op straat afgelopen weekend was gezellig op een vreemde manier, maar ook een beetje lastig met het opletten of er handhaving is en of je niet te dicht bij elkaar komt etc. Hopelijk zijn fysieke bijeenkomsten in de nabije toekomst weer mogelijk en kunnen we dan ‘echte’ openingen houden op allerlei locaties.

Klinkt goed Marijn en Tommy, dank voor jullie tijd en succes met de verdere ontwikkeling van de Tiny Art Gallery!

Tiny Art Gallery Raam
Tiny Art Gallery aan de Dunne Bierkade 1 in Den Haag

Interesse?

Tiny Art Gallery

Bezoek de Tiny Art Gallery aan de Dunne Bierkade 1 in Den Haag, of volg de Tiny Art Gallery online via Instagram.

Als je interesse hebt om mee te doen, neem vooral contact op via @thetinyartgallerythehague.

Fotografie opleidingen aan de KABK

Wil je een fotografieopleiding volgen aan de KABK? Bekijk dan de opleidingen die wij aanbieden op het gebied van fotografie op bachelor- en masterniveau:
Bachelor Fotografie en/of Master Photography & Society.