Alumnus Jip Piet over de ‘Raam Maar’ tijdelijke raamexposities

9 mei 2020

In een reeks interviews met KABK-alumni belichten we de initiatieven die zij startten ten tijden van Corona.

Dit keer praten we met Jip Piet. Jip studeerde in 2015 af in de richting Beeldende Kunst . Tegenwoordig illustreert hij voor onder andere de Volkskrant en De Correspondent en werkt hij ondertussen ook graag aan zijn autonome tekenkunst en performance art.

Sinds een paar weken is Jip het project ‘Raam Maar’ gestart, een serie exposities van illustraties die telkens een week duurt. Hij startte dit project met zijn eigen serie tekeningen genaamd: ‘Vieze Gluiperds’. Hier willen we meer over weten en vragen..

Hoe gaat het met je nu we allemaal in quarantaine zitten?

Als kunstenaar ben ik wel gewend om mezelf een beetje af te zonderen maar toch mis ik het sociale aspect van het leven wel. Voorheen zat ik minstens drie keer per week in de trein op weg naar van alles. Er zijn ook voordelen, je leert bijvoorbeeld de mensen die dicht bij je staan beter waarderen. Ik ben in november naar Rotterdam verhuisd en heb hier een mooi atelier waar ik mijn frustraties kan uiten, ik hoef me dus in ieder geval niet te vervelen.

Hebben de coronamaatregelen veel invloed op je werk?

De coronamaatregelen hebben flink wat impact op mij persoonlijk. Ik zou de hele zomer een festivaltour doen met mijn performance act. Ook zou ik samen met Pizza Bombari een performance stage hosten op een pizzatruck waar ik het decor en de programmering zou verzorgen. Opeens was mijn eerste optreden op het Kapitaal stage tijdens het Grasnapolsky festival, meteen ook de laatste.

Tijdens de eerste paar dagen ten tijden van de coronamaatregelen heb ik wel flink lopen vloeken tegen mijn kamerplantjes maar al snel dacht ik, wat is de basis van mijn kunstenaarschap? ‘Pen en papier’. Dus ik ben als een gek weer aan het tekenen geslagen. Iets wat ik door de hectiek van de dagelijkse dingen een beetje uit het oog was verloren. Dit resulteerde in een serie portretten van wereldleiders en oplichters: “Vieze gluiperds”.

Voor de serie “Vieze Gluiperds” werk je ook op aanvraag, doe je dat bewust door interactie te creëren in deze tijden?

In eerste instantie was de serie Vieze Gluiperds bedoeld puur voor mezelf als tekenoefening. Ik teken de portretten direct met vulpen op papier zonder eerst te schetsen. Hierdoor krijgen de portretten hele vreemde lelijke koppen passend bij hun corrupte innerlijk. Ik merkte dat alleen achter de tekentafel zitten wel leuker is als er wat interactie via internet bij is. Via mijn instagramstories stelde ik de vraag ‘Welke lelijke gluiperd moet ik natekenen?’ Ik kreeg hier veel reacties op. Dat maakt het wel leuker om mee verder te gaan. Het Volkshotel in Amsterdam deelde de Vieze Gluiperd serie op hun Instagrampagina en er komt een serie tekeningen van 34 Gluiperige muzikanten op de zijkant van de Paradiso Amsterdam. Ook kun je bijvoorbeeld je oma of een van je gluiperige idolen door mij laten natekenen voor een klein prijsje.

Raam Maar logo
Raam Maar logo

Wie of wat heeft je geïnspireerd om Raam Maar te starten?

Ik zag een aantal horecaondernemers heel snel na de coronamaatregelen alternatieven bedenken voor hun gesloten restaurants. Old Scuola, een pizzeria in Rotterdam ging volgens mij op de avond dat ze dicht moesten direct thuisbezorgen. Mijn vrienden van Café Van Zanten in Amersfoort bedachten een soort alternatieve drive through. Dit ging allemaal heel lekker naar mijn idee. Zittend achter mijn tekentafel zag ik opeens veel meer mensen voor mijn raam langs lopen. Gezien ik toch opeens een hele serie tekeningen aan het maken was, was de stap naar het Raam een hele kleine. Vervolgens zag ik online ook andere kunstenaars veel tekenen. Plotseling hebben vele van hen veel tijd vanwege het wegvallen van bijbaantjes. Als eerst vroeg ik Lisa Blaauwbroek een raamexpo te doen. Zij is ook KABK-alumna en woont bij mij in de wijk.

Raam Maar nodigt verschillende kunstenaars uit 7 dagen werk te presenteren, de opbrengst gaat volledig naar de kunstenaar. Hoe bepaal je wie er mogen exposeren?

We vragen de kunstenaars een serie van negen A5 werken te presenteren. De series worden speciaal voor die week getekend. Na een week te hebben geëxposeerd in Rotterdam verhuist de expositie naar Utrecht. Er zijn plannen voor een raam in Amsterdam, al laat dat nog een klein beetje op zich wachten.

We hebben afgelopen week een OPEN CALL gelanceerd om kunstenaars de kans te geven een voorstel in te dienen. Het enige criterium is dat het tekenkunst moet zijn, ik vind persoonlijk dat dat breed gezien mag worden. Digitale tekening of bijvoorbeeld tekeningen in textiel.

Raam Maar expo voorbeeld
Raam Maar expo voorbeeld

Wat zou Raam Maar voor jou tot een ultiem succes maken?

Raam Maar vraagt 0% commissie dus 100% van de winst gaat naar de kunstenaars. Ik zou het een ultiem succes vinden als we elke show kunnen uitverkopen en zo alle kunstenaars een goede bron van inkomen kunnen geven. Ook zou ik het geweldig vinden als we, zodra de coronacrisis voorbij is, kunnen uitgroeien tot een volwaardig kunstenaarsinstituut waardoor we kunstenaars blijvend kunnen supporten. Lisa Blaauwbroek, Willem de Haan, Roy Vastenburg, Simon Oosterhuis en ik zelf hebben al geëxposeerd en er staan op het moment al flink wat namen op de planning: Cedric ter Bals, Alexandra Martens, Ewoud van Rijn, Jeroen Kuster, Machteld Rullens, Sophie Steengracht, Gijsje Heemskerk, Joost Elschot, Elsemrijn Bruys en Marjolein Schalk. Ook komen er door de Open Call aanvragen uit Mexico-stad, Berlijn en Londen binnen dus ik ben benieuwd welke mooie dingen er allemaal staan te gebeuren.

Dankje Jip! Succes met de verdere ontwikkeling van ‘Raam Maar’.


Cedric ter Bals, Raam Maar

Stadhoudersplein 22A, Rotterdam - t/m 15 mei

Cedric ter Bals - Raar Maar
Cedric ter Bals - Mechanismuskellektor - Stadhoudersplein 22A, Rotterdam (t/m 15 mei 2020)
Cedric ter Bals, Raam Maar
Cedric ter Bals
Cedric ter Bals - Raam Maar
Cedric ter Bals - Mechanismuskellektor

Houd Jip en zijn ramen in de gaten via Instagram en Facebook en natuurlijk de website.

Of bezoek een Raam Maar expo in
Rotterdam: Stadhoudersplein 22A of Utrecht: Egelantierstraat 26.