Daniël Siegersma winnaar Steenbergen Stipendium 2018

18 oktober 2018

Fotograaf Daniël Siegersma heeft op 17 oktober 2018 in het Nederlands Fotomuseum het Steenbergen Stipendium gewonnen. Siegersma studeerde in 2018 af aan de bachelor Fotografie op de KABK met de serie Anorak. Alumna Nadezhda Titova (Rusland, 1983) was eveneens genomineerd voor het stipendium.

De jury, bestaande uit Merel Bem (juryvoorzitter, kunstcriticus en schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekontwerper), heeft unaniem gekozen voor Daniel Siegersma als winnaar van het Steenbergen Stipendium 2018.

In het rapport oordeelt de jury Siegerma's presentatie en zegt over het fotografieonderwijs aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten het volgende:

“Zijn presentatie is volledig in balans; alles klopt en elk onderdeel versterkt het andere. Siegersma toont zich niet alleen een fotograaf die het medium tot in de puntjes beheerst, hij begrijpt ook wat er leeft in de fotografie van vandaag. Een film, een attribuut, een boek – dat alles nam hij op in zijn presentatie, maar zonder de regie uit handen te geven of de controle over zijn installatie te verliezen. De extra onderdelen bekrachtigen juist zijn foto’s en dragen stuk voor stuk bij aan de kern van het verhaal dat hij wil vertellen.”
Jury Steenbergen Stipendium 2018
“Tegelijkertijd is de jury erg enthousiast over de KABK, waar […] een sterke fotografieafdeling is. Wellicht dat studenten die binnen een duidelijk omschreven vakgebied vier jaar lang gestimuleerd worden om de diepte in te gaan, deze kwaliteit ook kunnen bewaken als ze de grenzen van hun vakgebied opzoeken. […] Meer dan die van de andere academies maakte de fotografieafdeling van de KABK de aansluiting met het professionele veld. De eindexamenkandidaten, die stuk voor stuk bij hun werk stonden en, indien gewenst, niet schroomden uitleg te geven, bleken te beschikken over goede voelsprieten.”
Jury Steenbergen Stipendium 2018

Lees hier het gehele juryrapport.

Meer informatie over Siegersma’s project vind je hier.

Het Steenbergen Stipendium voor Fotografie wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt aan een student van één van de geaccrediteerde foto-opleidingen van de Nederlandse Kunstacademies. De tentoonstelling met het werk van de vijf genomineerden is t/m 13 januari te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn onder andere ontvangen door KABK-alumni Eline Benjaminsen (2017), Kimmo Virtanen (2016), Esther Hovers (2015), Olya Oleinic (2014), Willem Popelier (2008).