Jan Dirk van der Burg uitgeroepen tot Fotograaf des Vaderlands 2018

17 september 2018

Documentair fotograaf en KABK alumnus Jan Dirk van der Burg werd tijdens BredaPhoto uitgeroepen tot Fotograaf des Vaderlands 2018.

Fotograaf des Vaderlands is een ambassadeur voor de fotografie, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Stichting Fotoweek en FOAM in Amsterdam, om mensen bewuster naar fotografie te laten kijken.

Jan Dirk van der Burg studeerde af aan de KABK met een serie over Kantoorcultuur. Zijn bekendste werken zijn het fotoboek Olifantenpaadjes (2011) en de lopende serie Tweetbundels.

“Jan Dirk van der Burg is een enorm goede ambassadeur voor de fotografie in Nederland met zijn frisse, met humor doorspekte documentaire stijl waarmee hij vrijwel altijd ‘typisch Nederlandse’ onderwerpen bij de kop pakt”
Ruud Visschedijk (voormalig directeur Nederlands Fotomuseum en voorzitter van het bestuur van de stichting Fotoweek)

In de 8ste editie van BredaPhoto Festival, toont hij Command-Shift-4. Als professioneel fotograaf kiest hij een curerende rol en is hij continu op zoek naar foto’s om te categoriseren. Onder zijn vondsten zijn prachtige reeksen als ‘wethouders van middelgrote gemeenten met stekelhaar’ en ‘radiatorhoeren’: prostituees die zichzelf adverteren naast de verwarming.

Jan Dirk van der Burg | Fotograaf des Vaderlands from BredaPhoto Festival on Vimeo.

Command Shift 4 is tot 21 oktober te zien tijdens Breda Photo.