Docent Grafisch Ontwerpen Michiel Schuurman winnaar Dutch Design Award 2017

30 oktober 2017

Docent Grafisch Ontwerpen Michiel Schuurman is de winnaar van de Communication Dutch Design Award 2017.

De internationale jury, bestaande uit Bart Ahsmann (BEDA), Saskia van Stein (bureau Europa), Carolien Ligtenberg (Bureau Zwirt), Rosa Bertoli (Wallpaper), Deyan Sudjic (Design Museum London), Beatrice Leanza (Bejing Design Week), Joost Alferink (Product Designer, Design Consultancy), Roosje Klap (Graphic Designer) en Marco Coello (Design Week Mexico), koos de winnaars die op zaterdag 28 oktober tijdens Dutch Design Week bekend zijn gemaakt. 

Winnaar COMMUNICATION:
Vlisco Un à Un Exhibition
Michiel Schuurman
Opdrachtgever: Vlisco

In samenwerking met: Studio Harm Rensink, Simone Post, Studio Lust en leden van het Vlisco team: Erwin Thomasse, Teun van den Wittenboer en Zara Atelj

Verschillende verhaallijnen trekken de aandacht van de bezoeker in de overzichtstentoonstelling Vlisco Un à Un. Hiermee wil Vlisco meer aandacht vestigen op haar rijke historie en erfgoed. De tentoonstelling toont unieke stukken uit de rijke, honderdzeventigjarige Vlisco geschiedenis. In een hypnotiserende mix aan zwart-wit, kleur(tegen)stellingen en patronen wordt de bezoeker meegevoerd door Schuurmans ontworpen gigantisch Vlisco-patroon: leren over het productieproces tot ondergedompeld worden in visuele rijkdom. Voor de vloer is een kolkend lijnenspel ontworpen dat op het eerste gezicht repeterend lijkt, maar het niet is. Met een wiskundige formule is een patroon gemaakt waarvan het onduidelijk is waar het begint en ophoudt, maar dat wel steeds afwijkend is. Door het formaat wordt de bezoeker volledig in het ontwerp gezogen. Met deze tentoonstelling beeingdigd Schuurman zijn achtjarige betrokkenheid aan Vlisco.

Jury statement:
Een zeer krachtige oeuvre-tentoonstelling, gepresenteerd in een tijd dat deze industrie die het niet gemakkelijk heeft. De koloniale geschiedenis van Vlisco en het verhaal achter een bedrijf uit Helmond dat wereldberoemd is in West-Afrika wordt hiermee op verbluffende wijze in beeld gebracht. Inhoud en presentatie komen ijzersterk voor het voetlicht. Als voormalig stofontwerper bij Vlisco tekende Michiel Schuurman voor het concept en dat resulteerde in een ronduit poëtische, meeslepende en verrassende routing. Rondlopen is een explosieve beleving van kleuren en patronen. De vele samenwerkingen met andere ontwerpers maakte van deze kleine tentoonstelling – zeker voor een relatief klein, regionaal museum als Museum Helmond – een niet-te-missen ervaring, waar de enorme bezoekersaantallen recht aan deden.