Esiri Erheriene-Essi genomineerde Prix de Rome 2019. Tentoonstelling opent in het Stedelijk

30 september 2019

Trots en blij met de nominatie van Esiri Erheriene-Essi, docent Beeldende Kunst van de KABK. Erheriene-Essi ie een van de vier genomineerden voor de Prix de Rome 2019.

Op 19 oktober opent voor publiek de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. De genomineerde kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. Twee weken later, op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijswinnaar bekendmaken. Hare Majesteit Koningin Máxima zal aanwezig zijn bij de besloten uitreiking.

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen, kleurrijke taferelen uit het dagelijks leven die impliciet commentaar leveren op maatschappij en historie. In haar voorstellingen verwerkt zij afbeeldingen, objecten en documenten uit haar persoonlijk archief om een gezicht te geven aan vergeten en verzwegen verhalen. Door de combinatie van traditionele schilderkunstige stijlen met een hedendaagse blik op de maatschappij, bieden haar schilderijen een nieuwe lezing van de geschiedenis. De jury waardeert de rijkdom en zeggingskracht van Erheriene-Essi’s schilderijen en haar vermogen om belangrijke sociaal-politieke onderwerpen op subtiele wijze aan de orde te stellen.

Voor de Prix de Rome zet Erheriene-Essi de schijnwerpers op de gewone momenten uit het leven van zwarte mensen. Dit resulteert in schilderijen waar iedereen zich mee kan verbinden en die kunnen aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

Esiri Erheriene-Essi is voorgedragen door Ronald Ophuis.

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019
19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020
Stedelijk Museum Amsterdam, dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 22 uur*
Museumplein 10 in Amsterdam

*op 31 oktober is de tentoonstelling van 13.30 tot 16.00 uur gesloten ivm de uitreiking van de Prix de Rome