Twee studenten van de School voor Jong Talent tonen werk in 'Lang Leve Rembrandt' in het Rijksmuseum

8 juli 2019

Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep van het Rijksmuseum om een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. 563 inzendingen zullen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. Noepy en Loek, twee studenten van de School voor Jong Talent (SvJT), hebben hun werk ook ingestuurd en zijn geselecteerd om deel te nemen in de tentoonstelling.

Op de verjaardag van Rembrandt, 15 juli, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt, die t/m 15 september te zien blijft in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.
Loek mag zijn werk ook exposeren op Masterly The Hague (19-22 september, meer info hier).

Noepy's inzending

Een eerbetoon aan The Master! Zijn kleuren, zijn licht inval en zijn stem zijn allemaal zo tastbaar in zijn werk. Ik ben ook op zoek naar mijn eigen stem in mijn werk en Rembrandt is zeker een voorbeeld voor mij. Je kwetsbaar opstellen voor kritiek en lof over je werk is altijd moeilijk en wij moeten vaak ons werk overhandigen aan vreemden die een oordeel hebben over ons stem. Dit is niet altijd makkelijk maar wel noodzakelijk.

Ik gebruik Instagram als een portaal voor mijn eigen creativiteit maar ook om de creativiteit van anderen te bekijken. Ik heb me weleens afgevraagd hoe zou het zijn geweest als Rembrandt ook toegang had gehad tot internet. Wat had dit voor invloed gehad op zijn werk? Was Rembrandt wel zo bekend geworden? Wellicht was ‘licht’ veel minder prominent in zijn werk. Misschien was hij helemaal geen kunstenaar geworden!

Kunstenaars zijn allemaal producten van hun tijd en kijken naar meesters zoals Rembrandt leert ons allemaal te kijken met andere ogen in andere tijden. Te bedenken dat Rembrandt zo weinig middelen ter beschikking had voor zijn kunst en ik zo veel. Ik heb nog veel te leren en daarom heb ik alleen potlood & papier gebruikt!

Loeks' inzending

Het werk van Loek is geproduceerd na aanleiding van een opdracht van de KABK om een vanitas stilleven te maken waar beweging in zichtbaar moest zijn. Voor de kleuren en lichtval had hij zich laten inspireren door 17e eeuwse schilders zoals Rembrandt. De beweging geeft hij weer door het plasje op de foto, dat aangeeft dat de fles is omgevallen. De veer staat ook voor beweging omdat die met een zuchtje lucht al in beweging komt. De objecten zijn met een spot belicht en de foto is gemaakt met een iPhone.