Coronavirus en KABK

Update 26 augustus 2020

Vanaf 17 september gaan de lessen weer van start, alleen studenten die les hebben op de academie mogen op de academie aanwezig zijn en gebruik maken van de workshops. De workshops moeten vooraf worden geboekt via Asimut. Studenten die online lessen hebben, mogen niet op de academie zijn of gebruik maken van de workshops.

Er is een maximum van 50% van de studenten per afdeling in het gebouw tegelijkertijd. Dit betekent dat wanneer studenten op de academie les hebben, ze de hele dag in het gebouw kunnen doorbrengen en gebruik kunnen maken van de workshops. Op dagen dat studenten geen lessen hebben, komen ze niet naar het gebouw en kunnen ze geen gebruik maken van de workshops.

Informatie van de Nederlandse overheid en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wordt hier gepubliceerd.

NB: Updates over de start van het schooljaar, de introductiedagen en Corona-gerelateerd nieuws worden rechtstreeks aan studenten, medewerkers en aankomende studenten gemeld. Gedetailleerde informatie voor studenten en medewerkers is beschikbaar via de portal: http://portal.kabk.nl.

Veelgestelde vragen

De informatie in deze updates is ook verwerkt in de sectie Coronavirus informatie & FAQs

Updates worden rechtstreeks aan KABK-studenten, -medewerkers en aankomende studenten ge-e-maild. Gedetailleerde informatie voor studenten en medewerkers is beschikbaar via de KABK-portal.

Vorige updates

Op 1 september start het introductieprogramma voor nieuwe studenten aan de KABK. Anticiperend op de overheidsbeperkingen ten aanzien van COVID-19 zijn grote groepsactiviteiten niet in dit programma opgenomen. Alle georganiseerde fysieke evenementen hebben een informatief doel.

De KABK volgt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Informatie van de Nederlandse overheid en het RIVM wordt hier gepubliceerd.

NB: Updates over de start van het schooljaar, de introductiedagen en Corona-gerelateerd nieuws worden rechtstreeks aan studenten, medewerkers en aankomende studenten gemeld. Gedetailleerde informatie voor studenten en medewerkers is beschikbaar via de portal: http://portal.kabk.nl.

Verruiming gebruikmaken van faciliteiten voor eindexamenkandidaten (bachelor en master) op de KABK

Vanaf vandaag kunnen afstudeerders op de KABK gebruikmaken van de faciliteiten en werkplaatsen in het gebouw. In Nederland is het geven of volgen van onderwijs op locatie van hoger onderwijs-instellingen voorlopig niet toegestaan, maar het onder restricties gebruikmaken van faciliteiten wel. Daarom kunnen studenten die dit willen, beschikken over atelier- of studioruimte en werken in oa de textiel-, hout en metaalwerkplaats. Ook kunnen zij boeken lenen bij de bibliotheek en zijn de uitleen en de winkel (beperkt) geopend.

De nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, zodat studenten en medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Studenten moeten zich registreren als zij het gebouw willen betreden, de kantine is gesloten en groepsvorming is niet toegestaan. Het academiegebouw is voorzien van afschermingsmateriaal en tape om werkplekken en looproutes te markeren.

De examinering van het werk vindt online plaats, dat betekent dat alle studenten die afstuderen in academisch jaar 2019-2020, hun werk voor de zomer online presenteren aan de beoordelingscommissie. Er zal na de zomervakantie een eindexamententoonstelling plaatsvinden in het academiegebouw waar het werk van alle circa 250 afstudeerders te zien zal zijn, met een online afstudeercatalogus en PR-campagne.

Om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming vanwege inkomstenderving door de corona-crisis, die niet kan worden gedekt met een extra lening van DUO of door andere voorzieningen van de overheid of gemeente, kunnen studenten vanaf vandaag bij de hogeschool een aanvraag indienen.

Online onderwijs tot 1 juni 2020

Het CvB van de Hogeschool der Kunsten Den Haag heeft besloten om tot 1 juni 2020 uitsluitend online onderwijs aan te bieden. Dat gold al tot 6 april, maar die periode is nu verlengd om duidelijkheid aan zowel studenten als docenten te verschaffen. Studenten, docenten en stafmedewerkers ontvangen rechtstreeks bericht over de maatregelen.

Zojuist heeft de Nederlandse regering gemeld dat de maatregelen rondom de beheersing van het Coronavirus zijn aangescherpt. Alle schoolgebouwen voor kinderopvang, primair, voortgezet, hoger en universitair onderwijs worden gesloten tot maandag 6 april. Daarnaast worden horecagelegenheden en sportclubs gesloten, eveneens tot 6 april.

Dat betekent voor studenten van de KABK het volgende:

 • Het academiegebouw is gesloten van dinsdag 17 maart tot 6 april 2020
  Dat geldt dus ook voor de werkplaatsen, de winkel en de kantine
 • Onderwijs vindt alleen op afstand plaats
 • Vanaf maandag avond 16 maart zijn wij alleen bereikbaar via email

LET OP:
Morgen, maandag 16 maart van 9.00-18.00 uur, is er gelegenheid om spullen of werk op te halen

Receptie, Rentalmedewerkers en werkplaatsmedewerkers zijn aanwezig voor hulp en sleutelafgifte

Invloed van Corona-maatregelen op de aanmeldingen en het onderwijs op de KABK

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van de Nederlandse regering, zoals die gisteren zijn gecommuniceerd, hebben we hieronder de meest relevante onderwerpen op een rijtje gezet. De maatregelen zijn geldig tot en met ten minste 31 maart 2020.

Aanmeldprocedure - Toelating doen op de KABK?

 • We voeren alleen nog toelatingsgesprekken via Skype/Facetime of verschuiven ze naar een andere datum
 • Alle aanmelders worden via e-mail op de hoogte gebracht

Openingstijden van het gebouw - Is de academie gesloten?

 • Het gebouw en de werkplaatsen blijven open van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur
 • Van 9.00 - 18.00 uur zijn medewerkers beschikbaar in de Gipsenzaal om vragen te beantwoorden
 • Zaterdag 14 maart, 21 maart en 28 maart is het gebouw gesloten

Onderwijs - Wat gebeurt er met mijn lessen, zijn de studio's en workshops open?

 • Er zijn geen lessen in het KABK-gebouw, alleen op afstand, in ieder geval tot 31 maart 2020
 • De kabinetsmaatregel geldt niet voor het basis- en voortgezet onderwijs. De School voor Jong Talent voert gewoon haar onderwijsprogramma uit
 • De Kidsclub en het Voorbereidend Jaar worden tot nader order stopgezet
 • Studenten worden door hun afdeling verder geïnformeerd via e-mail
 • Workshops en ateliers zijn open tijdens de openingsuren van het gebouw, de workshopmedewerkers zijn beschikbaar

Evenementen en studiereizen

 • Diverse evenementen, zoals het internationale symposium "Who Speaks” zijn geannuleerd of uitgesteld
 • Alle studiereizen zijn geannuleerd, dit zal worden gecommuniceerd aan studenten en externe partners

Voel je je ziek of bent je bezorgd over vrienden/familie?

 • De KABK volgt de richtlijnen van de RIVM en adviseert studenten en medewerkers deze pagina’s te bezoeken bij vragen of twijfel
 • In geval van ziekte moet dit worden gemeld bij het afdelingshoofd (studenten) of manager (medewerkers)
 • Medewerkers moeten ook een e-mail sturen naar Personeelszaken via hr@hdkdenhaag.n

Hoe zit het met mijn uitwisseling/stage?

 • Studenten die op stage of uitwisseling naar het buitenland gaan en er nog niet zijn, mogen niet naar hun stage- of uitwisselingslocatie reizen
 • Studenten die zich momenteel in het buitenland bevinden, kunnen daar verblijven en zich houden aan de lokale regels en voorschriften
 • Voor vragen, mail naar: exchange@kabk.nl

Op de website van de Rijksoverheid zijn veelgestelde vragen over de maatregelen voor het het hoger onderwijs opgesomd.


Onderwijsactiviteiten vinden t/m 31 maart alleen nog op afstand plaats.

Het kabinet heeft de hogescholen en universiteiten vanavond verzocht per direct geen onderwijs meer aan te bieden in onze gebouwen, en waar mogelijk dit te vervangen door onderwijs op afstand.
Het CvB van de Hogeschool der Kunsten heeft besloten deze oproep te volgen.

Het gebouw en de werkplaatsen blijven wel open en medewerkers blijven beschikbaar.

Studenten worden door hun afdeling verder op de hoogte gebracht.

De kabinetsmaatregel geldt niet voor het primair en voortgezet onderwijs. De School voor Jong Talent zal haar lesprogramma gewoon uitvoeren. Ons cursusaanbod, zoals Kidsclub en voorbereidend jaar, wordt tot nader order stopgezet.

Vrijdag 13 maart volgen nadere details over het gebruik van de werkplaatsen en andere niet-klassikale activiteiten.

Alle lessen worden geschrapt, ervan uitgaan dat dit tot zeker 1 april geldt. Er wordt bekeken hoe het onderwijs op afstand kan worden ingericht.

Cases of novel coronavirus (SARS-CoV-2, which causes the disease Covid-19) have now been confirmed in the Netherlands. As an international institution with a strong international population, the Royal Academy of Art (KABK) strives to act responsibly in order to protect our students, staff, guests and prospective students. The KABK is following the guidance of the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) and the information from comparable institutions abroad.

Cancellation
The international Symposium on Artificial Intelligence, Language and Democracy "Who Speaks", that was planned to take place on March 18, has been postponed to the early Fall of 2020.

Please do not shake hands
On behalf of the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) the existing hygiene measures at the Royal Academy of Art are expanded with an additional precaution, namely that we ask everyone not to shake hands.

Advice for residents of Noord-Brabant
The RIVM advises residents of the province of Noord-Brabant to limit their social contacts if they are suffering from a cold, cough or fever. This means: stay at home. This also applies to students and staff from the Royal Academy of Art who live in Noord-Brabant.

Application procedure
Application interviews with students from high risk areas (orange and red zones) will only take place via multimedia channels. Applicants will be personally informed about this procedure. This concerns the following countries:

 • China (including: Macau en Hongkong)
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • Italië

Travel advice for students: rules tightened
The Royal Academy of Art has tightened its rules for staff and students who are planning a trip abroad. This could mean study trips or trips for a course, workgroup or exhibition. The information below does not apply to personal trips that staff and students are planning.

 • Staff members and students are not allowed to travel to areas that have been designated as orange or red zones in the travel advice issued by the Ministry of Foreign Affairs (this is standard procedure). Since 10 March, the whole of Italy has been designated as either a red or an orange zone.
 • Staff members and students who are already abroad may find that the travel advice for that country has changed. If that is the case, please contact the head of your department or coordinator. If the travel advice changes to orange or red, you will be repatriated to the Netherlands. Upon your return, the RIVM guidelines apply: if you experience even the mildest of symptoms, call your doctor or the local branch of the Municipal Public Health Service (GGD). If you live in The Hague, this is GGD Haaglanden at 088 355 01 00.
  If the travel advice changes to yellow, a decision will be taken on whether it is advisable for you to return to the Netherlands. It is important that you do not have any symptoms at the moment you return to the Netherlands. If you are experiencing symptoms, a doctor or the GGD will be consulted for advice.

Infection prevention
The Royal Academy of Art advises basic hygiene practices to prevent the spread of infection. These are:

 • Wash your hands regularly with soap and water.
 • Cover your mouth and nose with a tissue or sleeve (not your hands) when coughing or sneezing.
 • Wash your hands after coughing or sneezing.
 • Use an alcohol-based hand sanitiser if soap and water are not available.
 • Stay at home if you are sick.

If you have traveled to an area with coronavirus in the last 14 days, or you have been in contact with a confirmed Covid-19 patient, and you feel unwell (even mild health problems), the advice is:

 • Stay at home; do not travel if you are ill.
 • Staff members report to their supervisor and P&O (070-3154772).
 • Students report to their department head or coördinator.

If your symptoms worsen, respiratory symptoms in particular:

 • Call your doctor and tell them about your recent trip and symptoms. If you do not have a doctor here, call the Municipal Public Health Service (GGD) instead. If you live in The Hague, this is GGD Haaglanden at 088 355 01 00. Avoid contact with others. If you are not registered with a doctor, get in contact with our Student Counselor for guidance.

For more information see the National Institute for Public Health and the Environment(RIVM) website.

As an educational institution with a strong international population, we are aware that the current Corona epidemic is also our concern. We strive to act responsibly and ask our staff, students and application candidates to help us do so. This influences the enrolment procedure in the following way:

In order to avoid unnecessary travel, applicants now living in high risk areas are offered alternative channels for the application process. Interviews will only run via Skype or Facetime until further notice. These applicants will be contacted by the Student Administration.

At the moment, high risk areas are the following:

China, South-Korea, Iran, Singapore and the following regions in Northern Italy: Aosta-valley, Piëmonte, Lombardy, Trentino-south-Tirol, Friuli-Julisch-Venice, Veneto, Emilia-Romagna and Liguria.

We ask students, teachers and staff to cancel any plans to travel to high risk areas until further notice.

Further information and FAQ’s are published on the website of the RIVM (the Dutch National Institute for Public Health and the Environment).

Please note that the KABK follows the recommendations of the RIVM (the Dutch National Institute for Health and Environment) and the government about the Coronavirus. The KABK will update students, staff and applicants when necessary.

Sources of information:

As you may be aware, China and other countries around the world are working to contain the spread of a newly detected Coronavirus. As an educational institution with a strong international population, we are aware that the current epidemic is also our concern. We strive to act responsibly and ask our staff, students and application candidates to help us do so.

Therefore we take the following measures:

In order to avoid unnecessary travel, applicants now living in China are offered alternative channels for the application process. Interviews will only run via Skype or FaceTime until further notice. These applicants will be contacted by the Student Administration.

We ask students, teachers and staff to cancel any plans to travel to China until further notice.

For those who have recently been to China, we request you to not come to the academy for up to two weeks from the date of your return and stay at home as much as possible.

Further information and FAQ’s are published on the website of the RIVM.

Bescherm jezelf en anderen tegen de verspreiding van COVID-19

Corona House Rules - KABK