Violent Patterns symposium

Studenten en docenten van de afdeling Non Linear Narrative van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag organiseren op woensdag 6 juni Violent Patterns; een symposium over publieke veiligheid in dienst van algoritmes.

Violent Patterns

Een symposium over publieke veiligheid in dienst van algoritmes

Burgers worden steeds vaker in de gaten gehouden met behulp van big data. De politie in Nederland maakt bijvoorbeeld gebruik van Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS); en datamining systeem ontwikkeld om criminaliteitspatronen in kaart te brengen. Echter is tot op heden niet bewezen dat dergelijke systemen in de praktijk leiden tot een daling van criminaliteit.

In die zin kan men zich afvragen wat de consequenties zijn van deze werkwijze? In hoeverre wegen de voordelen van deze technologie op tegen de nadelen? En welke ethische vraagstukken komen met het toepassen van big data op tafel liggen?

Het symposium ‘Violent Patterns’ opent het maatschappelijke debat omtrent deze kwesties en stelt publieke veiligheid in dienst van algoritmes ter discussie.

Sprekers:

  • Alex S. Vitale is professor in de sociologie aan Brooklyn college in de V.S. Hij schreef onlangs het boek The End of Policing (Verso books, 2017).
  • Mariëlle den Hengst is gepromoveerd in de informatica aan de TU Delft en leid het Real-Time Intelligence lab van de politie. Ze schreef diverse boeken over dit onderwerp.
  • Ramon Amaro is docent aan Non Linear Narrative en is recentelijk gepromoveerd in machine learning and black ontology aan Goldsmiths in Londen.
  • Marjolijn Lanzing promoveert momenteel in techniekfilosofie aan de TU Eindhoven, en onderzoekt de veranderende normen van privacy en de betekenis van het Zelf in het digitale tijdperk.
  • Lodovica Guarnieri is onderzoeker en ontwerper op de scheidslijn tussen ontwerp, geschiedenis en politiek. Ze werkt momenteel samen met Stroom, Den Haag

Achtergrond
Een jaar lang onderzochten studenten van de masteropleiding Non Linear Narrative het gebruik van van big data door de politie en andere overheidsinstellingen. Tijdens het symposium worden de onderzoekresultaten getoond in een serie video’s en een publicatie.

Over Non Linear Narrative
Non Linear Narrative is een nieuwe masteropleiding die maatschappelijk vraagstukken onderzoekt door het gebruik van ontwerp, kunst, journalistiek en technologie.

Details

Datum

6 juni 2018 10.00 - 17:00

Locatie

KABK Auditorium
Royal Academy of Art
Prinsessegracht 4, The Hague

Entree

UITVERKOCHT