Fabrics and Fabrication - TextileLab, De Waag

Onder begeleiding van designonderzoeker Yassine Salihine, ontwerper Lenneke Langenhuijsen en TextileLab Amsterdam, werkten 10 studenten van de Master Industrial Design (MID) aan ontwerp-projecten gericht op de onethische en milieuonvriendelijke realiteit van de huidige textiel- en kledingindustrie.

Tijdens de workshop BioPlastics op maandag 7 november 2018 in de Waag in Amsterdam, werkten de studenten aan ontwerpen gericht op de onethische en milieuonvriendelijke realiteit van de huidige textiel- en kledingindustrie. De workshop, met bijzonder kleurrijke resultaten, werd gegeven door Ista Boshard en Cecilia Raspanti van het TextielLab en gericht op het onderwerp BioFabricating materials.

De sessie bestond uit een lezing met een overzicht van belangrijke wereldwijde onderzoekers actief in het veld, de mogelijkheden, technieken om bioplastic te maken en een verzameling van recepten. Via de hands-on sessie kregen studenten de kans om te ervaren hoe ze hun eigen bioplastics en biosiliconen konden creëren, door recepten te volgen en ook deze aan te passen.

Eindpresentatie: lezing & tentoonstelling

De eindresultaten van de project Fabrics and Fabrications werden gepresenteerd op 7 maart 2019 in de Waag in Amsterdam tijdens een avond met een lezing & tentoonstelling over creatief onderzoek, speculatief ontwerp, duurzaamheid en sociale innovatie op het gebied van mode, textiel en materialen.

De studenten ontwikkelden designs, waarin rekening gehouden wordt met het welzijn van mensen en de planeet en ze deden onderzoek naar alternatieve modellen voor productie en bedrijfsstrategieën.

Deelnemende studenten

Elina Alekseeva, Alessandro Celli, Marion Dupuis, Teresa Feldmann, Elena Genesio, Sandipan Nath, Honor Newman, Lucija Novosel, Isabella Monaco, Kevin Shek.