Nadine van den Bosch over de Open Call SHOWCASE@HEDEN

18 juni 2020

Interview met Nadine van den Bosch, Curator bij Kunstcentrum Heden over hun nieuwe initiatief SHOWCASE en de Open Call die uitgezet is onder KABK-studenten.

Wat is SHOWCASE precies?

SHOWCASE is een estafettetentoonstelling die van 12 juli tot en met 31 augustus te zien is bij Kunstcentrum Heden in Den Haag. Heden nodigt KABK studenten van alle jaren en van alle afdelingen uit werk in te zenden via een Open Call. Uit alle inzendingen zal Heden 8 kunstwerken selecteren.

In de etalage van Heden, wordt gedurende één week het geselecteerde werk van de KABK-student getoond in combinatie met een werk uit de collectie van Heden. Zo ontstaat wekelijks een nieuw tweeluik, een combinatie van aanstormend talent met gevestigde namen uit de collectie. Als afsluiting van het project koopt Heden één van de tentoongestelde werken van de KABK-studenten aan voor haar eigen collectie.

Hoe past SHOWCASE binnen het concept van Heden?

Heden heeft een grote kunstcollectie en programmeert doorlopend tentoonstellingen van opkomende kunstenaars. In deze programmering staat het bieden van een podium aan jong (Haags) talent centraal. Met SHOWCASE maken we de verbinding tussen deze twee elementen: onze eigen collectie en het tonen van jong talent. Daarnaast is het voor ons ook een erg interessante en verfrissende manier om aan de hand van het werk van jonge makers onze eigen collectie onder de loep te nemen: Op welke manier kunnen we twee werken een dialoog aan laten gaan?

De Open Call is alleen onder KABK studenten uitgezet, wat zijn je verwachtingen?

Ik verwacht een heel divers palet aan inzendingen. We hebben de Open Call bewust uitgezet onder alle studiejaren en alle afdelingen om zo de gehele reikwijdte aan talent een kans te geven. We vinden het belangrijk om ons niet louter te richten op bijv. Fine Arts maar zijn ook geïnteresseerd in werk van de studenten van bijvoorbeeld Grafisch Ontwerpen of Textiel & Mode. De diversiteit aan studenten en disciplines is wat de KABK ontzettend waardevol en interessant maakt.

Hoe belangrijk is het voor jullie om werk te tonen van jong talent?

Een van de speerpunten van Heden is het ondersteunen van jong talent. Dit doen we op verschillende manieren: Zo hebben we 6 jaar geleden de jaarlijks terugkerende Heden Startprijs in het leven geroepen, kopen we regelmatig werk aan van KABK-alumni voor onze collectie en hebben we een tentoonstellingsprogramma dat gericht is op het tonen van opkomende kunstenaars. Met al deze facetten is Heden een springplank voor recent afgestudeerde kunstenaars.

Tentoonstelling van KABK-alumnus en Heden Startprijs winnaar Zahar Bondar, 2019
Tentoonstelling van KABK-alumnus en Heden Startprijs winnaar Zahar Bondar, 2019 - Foto: J.W. Kaldenbach

Er is een jury samengesteld om uit alle inzendingen te kiezen, waar gaan jullie vooral op letten tijdens de selectie?

We hopen een momentopname te laten zien van wat er op dit moment speelt onder de studenten van de KABK. We letten bij de selectie met name op originaliteit, kwaliteit, vakmanschap en onderscheidend vermogen.

Er worden 8 werken getoond gedurende 8 weken, zijn de werken te koop voor publiek?

Zeker! Als mensen het werk willen kopen nemen we direct contact op met de kunstenaar om te bemiddelen in de verkoop. Onderdeel van de kunstenaarsondersteuning die we bieden is het geven van zakelijk advies: Vanuit onze expertise denken we dan ook graag mee over bijvoorbeeld het bepalen van een juiste prijs en het presenteren van je werk. Bij verkoop gaan de opbrengsten volledig naar de kunstenaar, het ondersteunen van de makers die het vooral nu zo hard nodig hebben vinden we erg belangrijk.

Uiteindelijk wordt een van de werken aangekocht door Heden, wat houdt dat precies in?

Tijdens het laatste weekend van SHOWCASE (31 augustus) maken we bekend welk van de acht deelnemende werken we aankopen voor onze collectie. Door het verwerven van een werk voor onze collectie ondersteunen we de maker niet alleen financieel, maar genereren we ook aandacht voor zijn of haar werk. Door onze collectie te verhuren aan bedrijven en particulieren heeft elk werk uit de collectie een enorm potentieel bereik: Wie weet hangt het werk dat we hebben aangekocht straks wel bij een verzamelaar thuis, of in de directiekamer van een groot bedrijf!

Wanneer start de eerste tentoonstelling en kan ik me als KABK student nog aanmelden?

De tentoonstelling gaat van start op 12 juli en duurt t/m 31 augustus. Je kunt je nog t/m 20 juni aanmelden om deel te nemen, dus stuur vooral je werk in!