KABK-community: creatieve initiatieven in coronatijd

Welke impact heeft het Coronavirus op de creativiteit en inspiratie van kunstenaars en ontwerpers en hoe reageren zij op de huidige situatie?

In een serie artikelen en interviews belichten we initiatieven en projecten door studenten, alumni en medewerkers van de KABK-community.

NRC artikel 10 juni 2020 afstureren tijdens lockdown
NRC-artikel, 10 juni 2020

Daniëlle van Ark maakt kunst op de facturen die ze ontvangt

Het Parool, 27 mei 2020, Jan Pieter Ekker

Daniëlle van Ark maakt kunst op de facturen die ze ontvangt
Bills, Daniëlle van Ark

Direct na de uitbraak van corona begon Daniëlle van Ark te tekenen op de facturen die ze ontving: Bills.

Lees het interview in Het Parool

Van Ark is afgestudeerd aan de ­Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, richting fotografie in 2005.
Instagram @danielle_van_ark

‘Ik wil bevriend raken met fantasiefiguren’ - In gesprek met Afra Eisma

Metropolis M, 13 mei 2020, Eline van der Haak

Afra Eisma
Feline Whispers, foto:Jhoeko

De corona-crisis beïnvloedt iedereen, maar dat de precieze impact ervan op persoonlijk niveau blijft verwonderen blijkt wel wanneer Eline van der Haak Afra Eisma opzoekt in haar atelier. Voor de kunstenaar bracht de crisis een vreemde mix van een avontuurlijke reis door Japan, een gedwongen sluiting van haar tentoonstelling in 1646 en een groot verlies met zich mee.

Afstuderen in je slaapkamer: de kunstacademie in tijden van corona #1

Metropolis M, 6 mei 2020, Jorik Galama

Eva Sigurðardóttir room and studio space
Eva Sigurðardóttir, kamer en atelier

Artikel in Metropolis M met o.a. Martijn Verhoeven, docent en coördinator BA Beeldende Kunst; Anastína Eyjólfsdóttir, eindexamenstudent aan de sculptuurafdeling; Eva Sigurðardóttir, eindexamenstudent aan de sculptuurafdeling; Vibeke Mascini, docent Sculptuur; Antonis Pittas, docent Fine Arts.

'The Former Capital' online expo, onderdeel van The Europeans project van fotograaf en co-hoofd Fotografie afdeling Rob Hornstra

The Former Capital
online expo The Former Capital

Fotograaf Rob Hornstra en schrijver en filmmaker Arnold van Bruggen zijn in dit meerjarige project van regio tot regio en van thema tot thema gereisd om een 21e-eeuws uurwerk op het Europese Heartland te maken. Hornstra en Van Bruggen zien de opkomst van nationalisme en autoritaire leiders, de terugkeer van grenzen en etnocentrisme. Met The Europeans willen ze zoveel mogelijk mensen raken om op een andere manier naar Europa te kijken. De voormalige hoofdstad is de eerste regionale publicatie van De Europeanen over een regio waar - in het kielzog van de nieuwe onafhankelijkheid - nationalisme en militarisme in opkomst zijn. De publicatie en de gelijknamige tentoonstelling zouden op 2 april in Kaunas Gallery in Litouwen worden gepresenteerd en geopend. Maar toen ... gebeurde de coronavirus-crisis en was de tentoonstelling ... op een online variant met groot succes. Als u in of in de buurt van Kaunas bent, kunt u waarschijnlijk de echte expo bezoeken; anders kunt u een virtuele tour maken in uw eigen tempo!