Expositie eindexamenklas KABK 1970, 50 jaar later

In expositieruimte KV2 (Korte Vijverberg 2) te Den Haag is van donderdag 2 t/m zondag 26 juni 2022 de tentoonstelling ‘Eindexamenklas KABK 1970, 50 jaar later’ te zien. Er is werk van de groep die in 1970 eindexamen deed op de KABK te Den Haag, afdeling vrij schilderen zien. De tentoonstelling laat eindexamenwerk en actueel werk zien van de klasgenoten evenals enkele aquarellen van eindexamendocent Joost van Roojen. Tijdens de tentoonstelling is tevens een documentaire te bekijken met de titel De klas van 1970 gemaakt door Frank van Osch (vanOschfilms.nl). In de documentaire blikken de kunstenaars terug op een leven lang kunst.

In 1968 veranderde de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag drastisch. De academie werd van een traditionele opleiding, waar het schilderen van stillevens, koppen, en dergelijke, centraal stond, omgevormd naar een ‘moderne’ academie en er moest ‘monumentaal’ gewerkt gaan worden. Om deze reden vertrokken verschillende studiegenoten naar de meer traditionele academies. Het jaar 1968 was een onrustig jaar en het was onze docent Joost van Roojen, die aan ons vroeg hoe wij dachten af te studeren. Hij werd het uiteindelijk die ons begeleidde naar onze eindexamens. Aldus Ferry Staverman.

Deze eindexamens waren in 2020 jaar precies 50 jaar geleden. Een mooie aanleiding die Ferry Staverman aangreep om de examengroep weer samen te brengen voor een tentoonstelling. Deze stond gepland begin 2020 in het ACEC in Apeldoorn. Door corona liet dit echter nog twee jaar op zich wachten. Nu dus het vervolg in de stad waar het allemaal begon.

De exposanten zijn:

Achille

Als kind raakte Achille al geboeid door het Leie landschap rond Gent. Later leerde hij het werk kennen van de kunstenaars rond de Latemse school. Deze beelden riepen bij hem vergeten herinneringen op die een onuitwisbare indruk op hem, en zijn werk zouden achterlaten. Zijn bezieling komt voort uit een intense liefde voor het vakmanschap. Iedere handeling is een gevolg van een visie die leidt tot het tot stand brengen van het beoogde doel. Dat doel is niets meer of minder dan vakwerk te leveren. De prenten en schilderijen zijn de weerspiegeling van een scherpe observatie van de natuur en de beelden die deze bij hem oproepen en inspireren tot diep doorwerkte schilderijen en prenten.

Donald Duk
Donald Duk maakt wat de omgeving en wie daar verkeren nodig hebben; dienstbare kunst, geïntegreerd in architectuur, landschap en situatie. Tegenwoordig schrijft hij vanuit eenzelfde dienstbaarheid; het moet leesbaar, leerzaam en onderhoudend zijn.

Mariëtta van den Bos - schilderijen

Petra de Jong

Beweging, ruimte en transparantie zijn essentiële elementen in het werk van Petra de Jong. De titels van haar schilderijen refereren aan landschappen en laten haar verbondenheid met de natuur zien.

Wiesje Schaafsma

Wiesje is van huis uit schilderes, maar houdt zich naast het schilderen ook bezig met vilten, boetseren en het ontwerpen van hoeden en schoenen. Bij het schilderen ligt het accent op naaktstudies en paarden en bij het boetseren op portretten en modellen. De wol van eigen schapen verft zij zelf en gebruikt ze om grote viltschilderijen, sjaals, sieraden en hoeden van te maken. In haar werk tracht ze altijd kracht, dynamiek en beweging vast te leggen.

Ferry Staverman
Zijn objecten zijn meestal van karton. Omhoog springend, ruimte innemend. De repeterende structuren van elk afzonderlijk stuk karton zijn vaak met elkaar verbonden door draad. In deze tentoonstelling laat Staverman ook werk zien dat hij met de lasersnijder in het Fablab Apeldoorn heeft gemaakt waar hij de mogelijkheid heeft om te experimenteren en diverse nieuwe vormen te realiseren.

Bé Massie - schilderijen en aquarellen
Na de academietijd maakte Bé voornamelijk donkere, fictieve landschappen in aquarel. Haar latere schilderijen werden persoonlijker, realistischer en luchtiger.

Joost van Roojen - aquarellen

Details

Datum

2 juni 2022 00.00 - 26 juni 2022 00.00

Locatie

Expositieruimte KV2, Korte Vijverberg 2