Aanmeld- en portfoliodeadline

Aanmeldingen voor de bacheloropleiding Fotografie openen op 1 oktober.
Om je aan te melden moet je je eerst via Studielink registreren en vervolgens verschillende documenten indienen, waaronder een portfolio.

De deadlines (voor zowel EU/EER- als niet-EU/EER-kandidaten) voor het indienen van je portfolio en andere vereiste documenten zijn:

1 maart (priority deadline)
1 mei (uiterste deadline)

Lees hieronder meer over de algemene toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding, evenals de specifieke eisen met betrekking tot portfolio en opdrachten.

Algemene toelatingsvoorwaarden

 • Diploma voortgezet onderwijs
  Je bent in ieder geval in het bezit van een HAVO-, VWO- of MBO4-diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma .

 • Engelse taalvaardigheid
  Je kan je vlot uitdrukken in het Engels, zowel gesproken als geschreven.
  Niet-EU/EER-kandidaten worden gevraagd om aanvullend bewijs van hun Engelse taalvaardigheid.
  De taalvaardigheid van EU/EER-kandidaten wordt beoordeeld tijdens de toelatingsgesprekken.

Specifieke toelatingseisen

Als onderdeel van de toelatingsprocedure voor de bacheloropleiding Fotografie vragen we je voorbeelden van bestaand werk te laten zien (portfolio), je keuze voor de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) te motiveren en verschillende opdrachten te maken.

Stel een portfolio samen van fotografie en ander visueel werk. Let op: we kijken vooral naar je visuele interesses, vaardigheden en potentieel. Laat ons een breed scala aam werk zien; een serie foto's met een thema, een onderwerp, experimenten, foto's waar je trots op bent. We zijn benieuwd naar wat je interesseert, de 'verhalen' die je ons wilt vertellen, welk gebied binnen de fotografie jouw speciale interesse heeft. Geen vakantiefoto's! Realiseer je dat we een potentiële professionele toekomst willen bespreken en niet het werk van een hobbyist.

PDF-bestand (max. 50MB)

Download en vul de vragenlijst in. Bewaar een kopie om mee te nemen naar het toelatingsexamen.

Selecteer 10 foto's van verschillende mediakanalen, zoals kranten, tijdschriften, boeken of het internet en geef er een korte uitleg bij.

 • 5 'masters': bijvoorbeeld omdat ze goed je droom/ambitie in de wereld van fotografie weergeven of omdat je ze om een andere reden interessant vindt.
 • 5 'disasters': foto's die je echt irriteren! Je wilt echt niet dat type fotograaf zijn of houdt niet van die beeldtaal

PDF-bestand (max. 20MB)

Maak een serie van 10 foto's die een verhaal vertellen met het thema Mijn Club, waarbij je een verhaal 'vertelt' door alleen een aantal foto's in een bepaalde volgorde te laten zien. Voeg geen tekst toe! Je kunt er alleen een titel aan geven.

PDF file (max. 20MB)

Houd een stap-voor-stap 'workbook' bij van jouw werkproces van Mijn Club (denk aan een schetsboek of journaling). Als je al meerdere 'workbooks' van eerdere projecten hebt die je ons kunt laten zien, kun je die in de pdf toevoegen.

Het is belangrijk dat we inzicht krijgen in jouw werkproces en in jouw denk- en creatieve proces. Je werkboek of schetsboek geeft ons een beeld van je werkproces, welke experimenten je hebt uitgevoerd, welke mogelijkheden je hebt uitgeprobeerd en welke beslissingen je hebt genomen in het proces naar het eindresultaat. Het kan schetsen, afbeeldingen en kort commentaar bevatten.

PDF-bestand (max. 20MB)

Maak een verzameling die jouw belangstelling voor fotografie, kunst, maatschappij en cultuur weerspiegelt. Je kunt gebruik maken van de volgende voorwerpen, materialen etc.:

 • Recensies van fotografie en kunsttentoonstellingen
 • Artikelen over maatschappij en sociale kwesties, culturele thema's, over fotografen, fotoboeken, fototentoonstellingen
 • Geef voorbeelden van boeken, speelfilms, tv-series' die recent voor u van belang waren

Geef jouw commentaar op al deze artikelen. Laat zien dat je min of meer weet wat er op dit moment speelt in de wereld van de professionele fotografie.

PDF-bestand (max. 20MB)

Aanmeldprocedure en deadlines

* Er zijn twee deadlines (voor zowel EU/EER- als niet-EU/EER-kandidaten):

Prioriteit deadline: 1 maart
Uiterste deadline: 1 mei

We raden je aan je aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Bij de uiterste deadline van 1 mei bestaat de mogelijkheid dat er een wachtlijst is gevormd.

Opmerking: om je aan te melden moet je je registreren via Studielink en verschillende documenten, incl. een portfolio, indienen.

Bekijk de stappen van de aanmeldprocedure