Toelatingseisen

Algemene toelatingseisen

  • Je bent in ieder geval in het bezit van een HAVO-, VWO- of MBO4-diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma.

  • Je kan je vlot uitdrukken in het Engels, zowel gesproken als geschreven.
    Niet-EU/EER-kandidaten worden gevraagd om aanvullend bewijs van hun Engelse taalvaardigheid.
    De taalvaardigheid van EU/EER-kandidaten wordt beoordeeld tijdens de toelatingsgesprekken.

Specifieke toelatingseisen

Als onderdeel van de toelatingsprocedure voor de bacheloropleiding Fotografie vragen we je voorbeelden van bestaand werk te laten zien (portfolio), je keuze voor de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) te motiveren en verschillende opdrachten te maken.

Stel een portfolio samen van fotografie en ander visueel werk. Let op: we kijken vooral naar je visuele interesses, vaardigheden en potentieel. Laat ons een breed scala aam werk zien; een serie foto's met een thema, een onderwerp, experimenten, foto's waar je trots op bent. We zijn benieuwd naar wat je interesseert, de 'verhalen' die je ons wilt vertellen, welk gebied binnen de fotografie jouw speciale interesse heeft. Geen vakantiefoto's! Realiseer je dat we een potentiële professionele toekomst willen bespreken en niet het werk van een hobbyist.

PDF-bestand (max. 50MB)

Download en vul de vragenlijst in. Bewaar een kopie om mee te nemen naar het toelatingsexamen.

Selecteer 10 foto's van verschillende mediakanalen, zoals kranten, tijdschriften, boeken of het internet en geef er een korte uitleg bij.

  • 5 'masters': bijvoorbeeld omdat ze goed je droom/ambitie in de wereld van fotografie weergeven of omdat je ze om een andere reden interessant vindt.
  • 5 'disasters': foto's die je echt irriteren! Je wilt echt niet dat type fotograaf zijn of houdt niet van die beeldtaal

PDF-bestand (max. 20MB)

Als je wordt uitgenodigd voor een van de toelatingsexamens, wordt je gevraagd om drie opdrachten voor te bereiden. (Uitgenodigde kandidaten krijgen meer informatie hierover per email).

Houd er bij het voorbereiden van de opdrachten rekening mee dat we vooral geïnteresseerd zijn in fotoseries en we je graag verhalen horen vertellen vanuit jouw gezichtspunt. Vertrouw niet te veel op afzonderlijke afbeeldingen in je portfolio.

Besteed zorg en aandacht aan de opdrachten. We kijken onder andere naar hoe je een opdracht interpreteert. Wat in de samenleving interesseert je en welke gebieden van fotografie? Wat heb je gezien, wie bewonder je en wat motiveert je? Laat ons zien dat het maken van afbeeldingen een noodzaak voor je is.
Omdat je niet altijd aanwezig bent tijdens de evaluatie van je werk, moet je ervoor zorgen dat je naam altijd op je werk te vinden is, evenals het type opdracht.

Aanmeldingsdeadlines

De Bachelor Fotografie verwerkt aanmeldingen van oktober tot mei, totdat alle plekken in de opleiding zijn vervuld.
Er zijn twee deadlines (voor zowel EU/EER- als niet-EU/EER-kandidaten):

Prioriteit deadline: 1 maart

Uiterste deadline: 1 mei

We raden je aan je aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Bij de uiterste deadline van 1 mei bestaat de mogelijkheid dat er een wachtlijst is gevormd.

Opmerking: om je aan te melden moet je je registreren via Studielink en verschillende documenten, incl. een portfolio, indienen.

Bekijk de stappen van de aanmeldprocedure