Balance by Struggle

De tentoonstelling 'Balance by Struggle' (Evenwicht door strijd) onderzoekt de relatie tussen twee van de beroemdste kunstenaars van De Stijl - Theo van Doesburg en Piet Mondriaan, door tot de kern van hun onenigheid te komen: formaliteit vs informaliteit. Een strijd die voor vele kunstenaars, tijden en bewegingen elementair is.

De tentoonstelling bestaat uit een extra laag bovenop de reeds aanwezige presentatie van het Gemeentemuseum. De tentoonstelling focust op 8 invloedrijke kunstenaars’ duo’s en neemt je mee op een reis door hun zoektocht en hun strijd een positie in de samenleving te vinden.

De reis begint bij de 'informele functie' van de architectuur van Le Corbusier, zoekt de grenzen van 'vrijheid van meningsuiting' van Jackson Pollock en Willem De Kooning op,en gaan via de ‘herziening’ van kunst door Pablo Picasso en Marcel Duchamp en naarde 'provocerende vragen' van Jeff Koons, Damien Hirst en vele anderen.

De tentoonstelling 'Balance by Struggle' is een samenwerking van het Gemeentemuseum en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag die een nieuwe blik werpt op de conflicten en mentaliteit van De Stijl. Op een manier die het publieke begrip van De Stijl van enkel visueel naar een nieuw - hoger bewustzijns niveau brengt.

Opening: zaterdag 16 september, 11:30uur-12:30uur

Jeff Koons performance:  zaterdag & zondag: 10:30-13:00u & 14:00-16:30u 

Curatoren:  Yeon Sung, Mariam Darchiashvili, Dominika Fojtikova, Xiaofeng He 

Project mentors: Niels Schrader, Els Kuijpers, Bas van Beek, Adriaan Mellegers, Joana Meroz

De tentoonstelling 'Balance by Struggle' is een samenwerkingsproject tussen de KABK en het Gemeentemuseum Den Haag.

Details

Datum

16 september 2017 12.00 - 17 september 2017 19.00

Locatie

Gemeentemuseum, Den Haag

Meer info

Entree

Gratis