KABK x Mesdag x Van Gogh Museum

Studenten van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) maken kunstwerken voor de 'HedenHaags' tentoonstelling in De Mesdag Collectie in een samenwerkingsproject met de deelnemers van de cursus 'De Kunst van het Tentoonstellen' georganiseerd door het Van Gogh Museum.

Project details

Partners

De kunst van het tentoonstellen - Van Gogh Museum
De Mesdag Collectie

Type of work produced

audiovisuele materiaal, maquette, fotografie

Year

2017

De veranderende stad door de ogen van kunstenaars

Studenten gebruiken juist moderne middelen om de gemoderniseerde stad vanuit een ander perspectief te belichten. Zo gaan ze de dialoog aan met deze grote namen: soms brutaal of humoristisch maar altijd verrassend. Met een kunstzinnige clash tussen toen en nu laat HedenHaags ons beleven hoe Den Haag zich heeft ontwikkeld van een slaperig 19e-eeuws stadje tot een moderne metropool.

De werken van de oude meesters worden zij aan zij getoond met werk van studenten van de KABK. Zij lieten zich inspireren door dezelfde drie thema’s (‘Naar Buiten’, ‘In de Stad’ en ‘Haags Vermaak’) en kijken met behulp van moderne middelen – zoals geluidskunst, maquettes en video-installaties – op geheel eigen manier naar de stad.

Te zien en te horen zijn onder andere de stadse vogelgeluiden geregistreerd door Naomi Rossignol, de vogelvlucht fotografie van Ann Press, de Ultra Korte Verhalen van Stan Weessie en een maquette van een nieuw Koninklijk Paleis van Rick Mouwen, winnaar van de Bachelor Department Award 2017.

Werken van KABK studenten

Vergeleken met het Den Haag van H.W. Mesdag hebben grote stukken natuur plaatsgemaakt voor hoge, grijze gebouwen. Toch maakt de natuur nog steeds een belangrijk onderdeel uit van de stad. Volg de vogels eens en kijk hoe zij zich bewegen door Den Haag. Automatisch gaat je blik omhoog, naar de lucht. De lucht is onveranderd gebleven en nog even imposant als toen Mesdag hem schilderde. Door de vogels te bestuderen kun je een ander deel van de stad ontdekken; de daken, silhouetten van gevels, goten en boomtoppen.

Werk van student Naomi Rossignol voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Naomi Rossignol: Birds in cities, colors of sounds, 2017

Het brommen van auto’s, het belletje van de tram en de stem van een marktkoopman die zijn waren aanprijst: allemaal geluiden die te horen zijn in Den Haag. Ondanks de drukte in de stad zijn er op veel plekken ook kwetterende vogels te horen. Vooral de schelle, krijsende roep van meeuwen komt overal bovenuit. In de vroege ochtend, wanneer de stad nog slaapt, zijn de vogels actief en luid aan het zingen. Wanneer de stad wakker wordt en het verkeer op gang komt, verandert het geluid van de vogels. In de avond wordt het geluid van de vogels vermengd met straatmuzikanten of dreunende uitgaansmuziek.

Wanneer je geblinddoekt door de stad loopt, vallen geluiden ineens veel meer op. Het geraas van auto’s die langsrijden, de stemmen van vreemden onderweg naar hun bestemming. Geluid is overal om je heen en is een essentieel onderdeel van de stad. Joyce Edel stelt zich de vraag hoe je Den Haag aan de hand van geluid kunt representeren: hoe klinkt het Binnenhof of de Haagse markt? Zijn de geluiden van Den Haag anders dan van andere grote steden?

Cristina Palicari: “Wanneer mij gevraagd werd hoe ik Den Haag zie, komen de woorden “leeg” en “eenzaam” in mij op. Sinds ik hier naar toe ben verhuisd, blijven deze twee woorden mij als een geest achtervolgen. Ik heb het gevoel dat ik iets mis”. Niet iedereen ervaart Den Haag als een prettige stad. Ruim de helft van de Haagse jongeren en 12.000 inwoners van de stad tussen de 20 en de 55 jaar voelt zich eenzaam. Vaak wordt de oorzaak gezocht in het gebruik van smartphones, social media en televisie waardoor fysieke sociale contacten afnemen.

Den Haag is de hofstad van Nederland en onlosmakelijk met het koningshuis verbonden. Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning en is gelegen in het centrum van Den Haag. Hoewel de koning en de koningin nu nog in Wassenaar wonen, is het de bedoeling dat zij gaan verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch aan de rand van Den Haag. Beide paleizen zijn een overblijfsel uit een tijd waarin het gewoon was om als monarch macht en rijkdom uit te stralen. Hoe zou het paleis van een koning eruit zien wanneer het nu gebouwd zou worden? Rick Mouwen heeft de koninklijke familie bekeken als film personages die verschillende rollen spelen. Aan de hand van deze verschillende rollen heeft hij een nieuw paleis voor de koning gecreëerd dat fungeert als een filmset.

Rond 1900 werden er voor het eerst filmopnames gemaakt. Op een standaard filmspoel kon voor circa 10 tot 15 minuten aan film worden opgeslagen en de films waren vooral bedoeld als vermaak voor arbeiders. Als snel werden de films langer en nam hun populariteit toe. Tegenwoordig is de film niet meer weg te denken als vorm van entertainment. Stan Weesies bekijkt Den Haag door de ogen van een filmregisseur. Welke locaties zouden gebruikt kunnen worden als decor voor een film? Wat zou er op die plekken kunnen gebeuren of wat heeft er misschien al plaatsgevonden? Aan de hand van foto en film construeert Stan fictieve verhalen over Den Haag.

Skaten is een recente vorm van vermaak en zou Mesdag waarschijnlijk enorm verbazen. Skaters kijken op hun specifieke manier naar de stad. Zij zijn op zoek naar manieren om de architectuur in de omgeving te gebruiken voor kunstjes en stunts. Op zoek naar leuningen, trappen en paaltjes racen de skaters door de stad. Niet iedereen is blij met de skaters. Op sommige plekken worden elementen in de architectuur toegevoegd om te voorkomen dat skaters zich hier gaan vermaken, zoals haken op leuningen op ribbels in de tegels.