KABK x Mesdag x Van Gogh Museum

Interior Architecture and Furniture Design students were given the assignment to create contemporary works for the exhibition 'The(n) Hague and now' at the Mesdag Collection in the context of a collaborative project between the Royal Academy of Art, The Hague and 'The Art of Making Art Exhibitions' course organised by the Van Gogh Museum.

Project details

Partners

The Art of Making Art Exhibitions - Van Gogh Museum
The Mesdag Collection

Type of work produced

audiovisual material, maquette-architectural model, photography

Year

2017

The changing city through the eyes of the artists

Students of the Interior Architecture and Furniture Design department drew inspiration from their Hague predecessors and the ever-evolving city itself. The exhibition showcases a unique blend of Hague School works and contemporary art from young artists, with the city of The Hague as a central theme.

Works by KABK students

Werk van student Ann Press voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Ann Press: Following Birds, 2017

Vergeleken met het Den Haag van H.W. Mesdag hebben grote stukken natuur plaatsgemaakt voor hoge, grijze gebouwen. Toch maakt de natuur nog steeds een belangrijk onderdeel uit van de stad. Volg de vogels eens en kijk hoe zij zich bewegen door Den Haag. Automatisch gaat je blik omhoog, naar de lucht. De lucht is onveranderd gebleven en nog even imposant als toen Mesdag hem schilderde. Door de vogels te bestuderen kun je een ander deel van de stad ontdekken; de daken, silhouetten van gevels, goten en boomtoppen.

Werk van student Naomi Rossignol voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Naomi Rossignol: Birds in cities, colors of sounds, 2017

Het brommen van auto’s, het belletje van de tram en de stem van een marktkoopman die zijn waren aanprijst: allemaal geluiden die te horen zijn in Den Haag. Ondanks de drukte in de stad zijn er op veel plekken ook kwetterende vogels te horen. Vooral de schelle, krijsende roep van meeuwen komt overal bovenuit. In de vroege ochtend, wanneer de stad nog slaapt, zijn de vogels actief en luid aan het zingen. Wanneer de stad wakker wordt en het verkeer op gang komt, verandert het geluid van de vogels. In de avond wordt het geluid van de vogels vermengd met straatmuzikanten of dreunende uitgaansmuziek.

Werk van student Deepali Pahwa voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Deepali Pahwa - Rhythm of Solids, 2017

Wanneer je geblinddoekt door de stad loopt, vallen geluiden ineens veel meer op. Het geraas van auto’s die langsrijden, de stemmen van vreemden onderweg naar hun bestemming. Geluid is overal om je heen en is een essentieel onderdeel van de stad. Joyce Edel stelt zich de vraag hoe je Den Haag aan de hand van geluid kunt representeren: hoe klinkt het Binnenhof of de Haagse markt? Zijn de geluiden van Den Haag anders dan van andere grote steden?

Werk van student Cristina Palicari voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Cristina Palicari - The invisible city of the Hague, 2017

Cristina Palicari: “Wanneer mij gevraagd werd hoe ik Den Haag zie, komen de woorden “leeg” en “eenzaam” in mij op. Sinds ik hier naar toe ben verhuisd, blijven deze twee woorden mij als een geest achtervolgen. Ik heb het gevoel dat ik iets mis”. Niet iedereen ervaart Den Haag als een prettige stad. Ruim de helft van de Haagse jongeren en 12.000 inwoners van de stad tussen de 20 en de 55 jaar voelt zich eenzaam. Vaak wordt de oorzaak gezocht in het gebruik van smartphones, social media en televisie waardoor fysieke sociale contacten afnemen.

Werk van student Rick Mouwen voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Rick Mouwen - Het paleis voor de koning, 2017
Den Haag is de hofstad van Nederland en onlosmakelijk met het koningshuis verbonden. Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning en is gelegen in het centrum van Den Haag. Hoewel de koning en de koningin nu nog in Wassenaar wonen, is het de bedoeling dat zij gaan verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch aan de rand van Den Haag. Beide paleizen zijn een overblijfsel uit een tijd waarin het gewoon was om als monarch macht en rijkdom uit te stralen. Hoe zou het paleis van een koning eruit zien wanneer het nu gebouwd zou worden? Rick Mouwen heeft de koninklijke familie bekeken als film personages die verschillende rollen spelen. Aan de hand van deze verschillende rollen heeft hij een nieuw paleis voor de koning gecreëerd dat fungeert als een filmset.
Werk van student Stan Weessies voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Stan Weessies - A Fictional the Hague, 2017

Rond 1900 werden er voor het eerst filmopnames gemaakt. Op een standaard filmspoel kon voor circa 10 tot 15 minuten aan film worden opgeslagen en de films waren vooral bedoeld als vermaak voor arbeiders. Als snel werden de films langer en nam hun populariteit toe. Tegenwoordig is de film niet meer weg te denken als vorm van entertainment. Stan Weesies bekijkt Den Haag door de ogen van een filmregisseur. Welke locaties zouden gebruikt kunnen worden als decor voor een film? Wat zou er op die plekken kunnen gebeuren of wat heeft er misschien al plaatsgevonden? Aan de hand van foto en film construeert Stan fictieve verhalen over Den Haag.

Werk van student Tijs Struijk voor de tentoonstelling HedenHaags in de Mesdag
Tijs Struijk - The Notion, 2017

Skaten is een recente vorm van vermaak en zou Mesdag waarschijnlijk enorm verbazen. Skaters kijken op hun specifieke manier naar de stad. Zij zijn op zoek naar manieren om de architectuur in de omgeving te gebruiken voor kunstjes en stunts. Op zoek naar leuningen, trappen en paaltjes racen de skaters door de stad. Niet iedereen is blij met de skaters. Op sommige plekken worden elementen in de architectuur toegevoegd om te voorkomen dat skaters zich hier gaan vermaken, zoals haken op leuningen op ribbels in de tegels.