50 jaar Amnesty International Nederland

28 maart 2018

Models for Humanity – De toekomst van Mensenrechten door de ogen van 49 jonge ontwerpers

Het jaar 2018 markeert het 70-jarig bestaan van de Verklaring van de Mensenrechten, én het 50-jarig jubileum van Amnesty International Nederland. Ter gelegenheid hiervan zijn Amnesty International Nederland en de afdeling Grafisch Ontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) een bijzondere samenwerking aangegaan.

Gedurende een semester hebben studenten en docenten intensief samengewerkt met Amnesty International, aan de hand van een aantal door Amnesty aangedragen case studies uit zogenaamde prioriteitslanden Rusland, China, Indonesië, Saudi Arabië, Turkije en Nederland. Elk van deze landen wordt om verschillende redenen verantwoordelijk gehouden voor het schenden van de mensenrechten.

De 49 KABK-studenten zijn groepsgewijs aan de slag gegaan met deze praktijkvoorbeelden, en hebben zich verdiept in de complexe scenario’s van mensenrechtenschendingen. Zij onderzochten mediamanipulatie, fake news en de donkere kanalen van het internet en leerden zich te positioneren in actuele politieke debatten. Mensenrechtenschending is van alle tijden, maar de actieve bescherming ervan is pas sinds 1948 met de Universele Verklaring van de Rechten van Mens een feit. Schending van Mensenrechten vindt steeds vaker plaats in de digitale ruimte, dus bij de media wizards van morgen ligt de taak om het belang van ethiek, moraal en fatsoen mee te bepalen.

Tentoonstelling en publicatie

Het resultaat is een tentoonstelling van projecten, waarin korte documentaire films, denkbeeldige game-werelden en 3D beeldjes van actievoerders wordt getoond. De 20 projecten die door de studenten zijn gemaakt vormen zo een optimistisch en verfrissend tegenwicht tegen onderdrukking en geweld.

Op 21 april 2018 is de tentoonstelling te zien in Theater Amsterdam, tijdens het jubileumprogramma van Amnesty International Nederland. Daarna zal de tentoonstelling in afgeslankte vorm doorreizen naar verschillende locaties.

Ook verschijnt een publicatie met alle projecten, een beeldkatern over 50 jaar Amnesty International Nederland en teksten van o.a. Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland) en designcriticus en KABK lector Design Alice Twemlow.

Models for Humanity werd inhoudelijk begeleid door Niels Schrader, Lauren Alexander en Vit Ruller van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Maarten Beckers van Amnesty International.

Aan de tentoonstelling werkten de volgende studenten mee: Artúr Andrási, Katsiaryna Banar, Leith Benkhedda, Marc van den Berg, Kylièn Bergh, Louis Braddock Clarke, Martijn Brakenhoff, Roderick Cornelissen, Kiki Coster, Mariam Darchiashvili, Linsey Dolleman, Dana Doorenbos, Hugo Dumont, Carmen Dusmet Carrasco, Manon Féval, Dominika Fojtíková, Armands Freibergs, Verena Hahn, Frank Hemmekam, Jan Husstedt, Rully Irawan, Bohwa Jang, Denise Jansen, Rebecca Joly, Sophia de Jong, Pien Kars, Christina Kordunian, Risto Kujanpää, Peter van Langen, Auke Lansink, Fien Leeflang, Kin Mun Chong, Wietske Nutma, Greta Radzevičiūtė, Samantha van Roosenbeek, Evy van Schelt, Theresa Scherrer, Tyrone Schorrer, Samuel Snyder, Cato Stigter, Yeon Sung, Rhodé Tavenier, Nina van Tuikwerd, Carolina Valente Pinto, Esther Vane, Wannes Vrijs, Alfonso Yordi Martinez, Rossi Yotova en Zuzanna Zgierska.

amitek logo
The exhibition is supported by Amitek