The Giant Floating Eyeball - Finance & Algorithm

The Giant Floating Eyeball - Finance & Algorithm is een samenwerkingsproject tussen het Ministerie van Financiën en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Binnen dit project werken 38 derdejaarsstudenten van de bacheloropleiding Grafisch Ontwerpen aan gecombineerde opdracht in de vakken Typografie, Filosofie en Coding. De focus van de opdracht ligt op algoritmen, die gebruikt worden door het Ministerie van Financiën om berekeningen uit te voeren met betrekking tot de projectie van de financiële markten, de nationale begroting en belastingen.

Tijdens het project maken de studenten gebruik van o.a de Fibonacci retracement, Twitter sentiment analysis en neural networks – die zowel door het ministerie als door zichzelf worden verzameld – om het fenomeen van geautomatiseerde gegevensverwerking te onderzoeken en hoe dit zich verhoudt tot begrippen als de markt, speculatie, schulden, crash, crisis, etc.

Na de onderzoeksfase waarin de studenten reeds bestaande algoritmen onderzoeken en zich verdiepen in de contexten waarin deze worden gebruikt, gaan ze zelf met algoritmen experimenteren. Studenten zullen de algoritmen testen door ze op verschillende manieren te gebruiken en 'misbruiken', door ze in een andere context te zetten en/of met verschillende inhoud te gebruiken.

Uiteindelijk gaan ze hun eigen algoritmes ontwikkelen en nieuwe visuele, interactieve en audiovisuele interpretaties maken voor een tentoonstelling die op 6 juni op het Ministerie van Financiën opent. Tijdens dit proces is een drietal kranten ontwikkelt met onderzoeks- en procesdocumentatie die ook in deze tentoonstelling te zien zal zijn.

Deelnemende studenten

Clara Lezla & Ruben Visser
Kihyeon Kim & Tilius Sodeika
Maarten Meij & Linda van Houtum
Laura Brouwer & Nicolai Schmelling
Trang Ha & Scene Peng
Brechje Krah, Louana Genter
Martin Menso & Amanda Verberne
Seojeong Youn & Selina Landis
Rafael Colmanetti & Pepijn de Jonge
Anna Moschioni & Zahari Dimitrov
Berglind Jóhannsdóttir & Denise Jansen
Ned Kamburov & Emily Anderson
Isabella Giacomelli & Michelle Jansen
Julia Bichler & Anastasia Umpeleva
Yessica Deira & Eunjin An
Mathab Zamanifar & Vincent Rheinberger
Laura Hilbert & Edward Dzulaj
Frank Hemmekam & Kiki Coster
Nicoletta Radice & Priya Mistry

Projectdetails

Partner

Ministerie van Financiën

Werk

Publicatie, installaties, film

Jaar

2019