KABK werkt samen met KB in het EU-project Open Digital Libraries

22 september 2021

Donderdag 9 september 2021 is een samenwerkingsproject van de Koninklijke Bibliotheek (KB) met drie onderwijsafdelingen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK) gestart. Deze samenwerking is onderdeel van het EU-project Open Digital Libraries (ODL), waarbij het zichtbaarder en vindbaarder maken van digitale collectie centraal staat.

Creative Europe logo
KB nationale bibliotheek logo

KABK X KB nationale bibliotheek: alba amicorum

Kick-off collaboration KABKxKB: IAFD students
Kick-off project with IAFD students at the KB Atelier

De eerste groep studenten, van de bacheloropleiding Interior Architecture and Furniture Design (IA&FD), is inmiddels gestart. De vierdejaarsstudenten van de KABK gaan, onder begeleiding van docenten Lada Hršak (architect) en Pawel Pokutycki (interactive designer), aan de slag met onder andere AR/VR en mixed reality om invulling te geven aan hun opdracht.

Vanaf februari 2022 zullen ook studenten van de bacheloropleiding Interactive/Media/Design en de masteropleiding Non Linear Narrative aansluiten bij dit unieke project.

Onderzoek en concepten

De studenten werken dit hele studiejaar samen met de KB aan de onderzoeksvraag ‘Hoe presenteer je het digitale boek in een fysieke ruimte?’. Hiervoor heeft de KB de collectie alba amicorum uitgekozen als object voor het onderzoek. Het gedigitaliseerde zeventiende-eeuwse album van Jacob Heyblocq, rector van de Latijnse school van Amsterdam staat in het onderzoek centraal.

Alba Amicorum

Een album amicorum is een vriendenboek waarin de eigenaar bijdragen verzamelt van vrienden, kennissen, dan wel beroemde tijdgenoten, waarmee hij of zij in contact stond. Het genre is ontstaan in Duitsland rond het midden van de zestiende eeuw. Vanaf 1560 werd het ook in Nederland populair. Studenten, geleerden, kunstenaars en handelaars hielden een album amicorum bij om hun sociaal netwerk in kaart te brengen. Ook in de achttiende en negentiende eeuw werden alba amicorum bijgehouden. Vanaf 1800 was het bezitten van een album amicorum gemeengoed bij een groot deel van de Nederlandse burgerij. De KB bezit ca. 700 alba amicorum, de grootste collectie alba in Nederland.

Onder de Nederlandse alba amicorum neemt dat van Jacob Heyblocq (1623-1690) een unieke plaats in. Heyblocq was een dichter en de rector van de Latijnse School te Amsterdam. In zijn album verzamelde hij bijdragen van bijna alle belangrijke figuren uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Joost van den Vondel, Jacob Cats, Constantijn Huygens en nog veel meer. Lees mmer over het album amicorum van Jacob Heyblocq.

Het KB Atelier

Het werk en onderzoek van de studenten vindt plaats in het gebouw van de KB, namelijk in het KB Atelier. In het KB Atelier hebben de studenten voldoende ruimte voor hun onderzoek en experimenten. De resultaten van het onderzoek zullen aan het eind van het project te zien zijn in een fysieke tentoonstelling in het KB Atelier.