Tenso Days Amsterdam 2016

Studenten Grafisch Ontwerpen (design Office elective) maken installaties voor de Tenso Days Amsterdam 2016.

De vier installaties zijn geïnspireerd door het stuk 'Visioni ed Estasi' van Wim Henderickx en zijn te zien in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam tijdens 'Visions & Memories' Tenso European Choir Festival.

Participerende studenten: Lou Top, Iris Lam en Ies Ditsen De Jong, Hilde Barwegen en Alfonso Yordi Martinez, Amanda Verberne en Khyeong Kim, Niels van der Donk, Andreas van der Mast en Amelie Vancoppenolle.

Design Office (DO) is een keuzevak van de Grafisch Ontwerpen studierichting van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

In totaal 1000 gebruikte tandenborstels zullen een traditioneel uitziend tapijt creëren. Gebruikte tandenborstels hebben een heel persoonlijke en soms sensuele connotatie. Door ze te transformeren in een tapijt wordt een extra betekenis aan dit dagelijkse gebruiksvoorwerp toegevoegd.

In dit werk worden de trappen vergeleken met het betreden van een altaar. Trappen brengen mensen van de ene hoogte naar de andere. Elke stap is een proces en tegelijkertijd een beperking.

Verberne en Kim tonen een decadente visie op de hededaagse “yes we can” maatschappij, waar alles mogelijk lijkt te zijn. Een samenleving met zoveel positiviteit creeert een neppe of plastic werkelijkheid waarbinnen we ons distantiëren van de echte problemen zoals geweld, oorlogen en vervuiling Iemand die niet slaagt in deze hyper optimistische samenleving wordt een mislukkeling genoemd dit creëert depressie en angst. De agressieve puntige sculptuur die hoog boven de hoofden van het publiek hangt werkt intimiderend en wekt angst op.

Met dit werk wordt het publiek uitgenodigd zelf te bedenken wie er in deze stoelen hebben kunnen zitten. Door dit te doen kunnen eventueel de lege plekken opgevuld worden die nu zo voelbaar zijn in het werk. Door gebruik te maken van attributen willen we de fictieve persoonlijkheden extra benadrukken.

Projectdetails

Partners

Tenso European Choir Festival, Cappella Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ

Studenten werken

Installaties

Jaar

2016