Twee KABK-alumni zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020

19 december 2019

KABK-alumni Sharelly Emanuelson (MA Artistic Research 2014) en Philip Vermeulen (Bachelor ArtScience 2017) zijn twee van de vijf genomineerden die kans maken op de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020! Een tentoonstelling met het werk van de vijf kunstenaars opent op 1 februari en is t/m 22 maart te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

Sharelly Emanuelson, En Mi Pais, 2019
Sharelly Emanuelson, En Mi Pais, 2019. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Sharelly Emanuelson (1986) is voorgedragen door curator en schrijver Vincent van Velsen. Sluit je ogen en denk aan de Cariben. Wat zie je? Alles komt in de films van de Curaçaose Sharelly Emanuelson voorbij, maar dan op een manier die je nog nooit hebt gezien. Van Velsen koos Emanuelson omdat ze in staat is ‘de schoonheid en complexiteit van het leven op de Caraïbische eilanden te visualiseren.’ Haar multimediale werk draagt volgens hem bij aan de kennis over ‘onze doorgaande relatie met de overzeese gebieden.’ Ook prijst Van Velsen de waardevolle aanjaagfunctie die ze vervult met haar kunstplatform UniArte.

Philip Vermeulen, TLLLLLLLT, 2020
Philip Vermeulen, TLLLLLLLT, 2020. Fotografie: Aad Hoogendoorn

Philip Vermeulen (1986) is voorgedragen door Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden. ‘Het werk van Philip Vermeulen gaat over kijken, maar nog meer over voelen’, zegt Swarts. ‘Vermeulen maakt meeslepende performatieve installaties waarin hij met geluid, licht en beweging alle zintuigen prikkelt. In ieder werk laat hij opnieuw met groot gemak wetenschap, technologie, beeldende kunst en theater versmelten tot onvergetelijke sensaties.’ Zelf zegt Vermeulen dat hij op zoek is naar de gekte. Hij wil de perceptie de nek omdraaien en speelt met de geest. Zijn installatie TLLLLLLLT bestaat uit zo’n tachtig ouderwetse tl-buizen die flikkeren en een knisperend geluid geven.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bestaat sinds 2006 en is bestemd voor kunstenaars tot en met 35 jaar. De geschiedenis van de prijs kent een illuster rijtje winnaars, onder wie voormalige KABK-fotografie studente Anne Geene (in 2018) en KABK-alumna Beeldende Kunst Femmy Otten (in 2013).

Op 5 maart 2020 maakt de jury de winnaar bekend van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020. De prijs bestaat uit een bedrag van 10 duizend euro (beschikbaar gesteld door de Rabobank) en een boekpublicatie (gesteund door het Jaap Harten Fonds) eveneens ter waarde van 10 duizend euro.