ArtScience alumna Nicky Assmann ontvangt Kunst+Techniek-prijs 2020

10 november 2020

Kunstenaar en ArtScience alumna Nicky Assmann wint dit jaar de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek bestaat sinds 2001 en is als oeuvreprijs bestemd voor een beeldend kunstenaar, die in zijn of haar werk de disciplines kunst en techniek op een bijzondere en verdienstelijke manier verenigt.

Eind 2019 werd een groot lichtkunstwerk ‘Wervel’ van haar geopend in de parkeergarage van het Forum Groningen. Assmann is onder meer gefascineerd door het immateriële en ongrijpbare karakter van licht, waarbij kleuren en synesthesie in haar werk een grote rol spelen.

De jury die Nicky voordroeg is onafhankelijk en bestaat uit voorzitter Maria Verstappen, kunstenaar en samen met Erwin Driessens zelf winnaar van de prijs in 2013, Arie Altena, publicist bij V2_, en Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE. De jury is vooral onder de indruk van de schoonheid van het werk van Nicky Assmann en hoe ze met behulp van technologie meeslepende zintuigelijke ervaringen weet te creëren die de toeschouwer betoveren en verwonderen.

Assmann studeerde in 2009 af aan de Bachelor ArtScience en in 2011 aan de Master ArtScience van de ArtScience Interfaculteit ingebed in zowel het Koninklijk Conservatorium & de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Eerdere onderscheidingen van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek zijn onder andere Dick Raaijmakers, mede-oprichter en oud-docent van de interfaculteit en sonologie/compositie (postuum, 2011) en Edwin van der Heide, oud-docent en -co-hoofd van de interfaculteit, alumnus van sonologie en de interfaculteit (2009). Ook veel van (oud-)gastdocenten verbonden aan de interfaculteit, hebben de prijs gewonnen: Geert Mul (2010), Driessens & Verstappen (2013), Zoro Feigl (2018) en Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand (2019).