Kunstenaar en KABK-docent Tim Breukers ontwierp het Market Garden Vijfje

16 september 2019

Kunstenaar en School voor Jong Talent docent Tim Breukers ontwierp het Market Garden Vijfje, de herdenkingsmunt ter herinnering van 75 jaar Operatie Market Garden.

Breukers liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van de herdenkingsmunt.

De munt is ontworpen met behulp van de borduurmachine in de textielwerkplaats van de KABK:

Tim Breukers over de munt

"De parachute op de keerzijde van de munt verbeeldt de grootste luchtlandingsoperatie ooit op Nederlands grondgebied. Het plan van de geallieerden bestond uit de luchtlandingsoperatie Market en het grondoffensief Garden. Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen oprukken vanuit België naar het IJsselmeer.
Op de keerzijde van de munt is ook de brug over de Rijn bij Arnhem te zien. Hiermee krijgt ook het deels mislukken van Market Garden een plek. De geallieerden slaagden er niet in de brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen waardoor een groot deel van Nederland pas na de Hongerwinter werd bevrijd.
De uitvoering van de munt komt zeer dichtbij het ontwerp qua uitstraling. Het verhaal van Operatie Market Garden wordt in dit ontwerp verteld via de iconografie én via het materiaal, zo komt Market Garden tastbaar dichtbij."

De ontwerper aan het woord

De vijf euromunt wordt in een strikt gelimiteerd oplage geslagen en is een wettig betaalmiddel. Voor verzamelaars komen ook nog versies in zilver en goud. Op 21 september is tijdens een van de herdenkingen van Operatie Market Garden de eerste ceremoniële muntslag.