Genomineerden Icarus Award 2018

28 september 2018

Manuel Beltrán (alumnus Bachelor en Master ArtScience) en Felix Mollinga (alumnus SvJT) zijn twee van de drie genomineerden voor de Icarus Award 2018.

De Icarus Award is dé prijs voor jonge kunstenaars en nieuwe makers die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren en via de kunst aandacht vragen voor de soms dunne lijn tussen technologie en ethiek.

Manuel Beltrán, Institute of Human Obsolescence
Manuel Beltrán, IoHO

Manuel Beltrán, Institute of Human Obsolescence
In een arbeidsmarkt waarin mensen steeds meer vervangen worden door technologie, onderzoekt het Institute of Human Obsolescence hoe de data die we produceren al een vorm van arbeidsproductiviteit is.

Uit het juryrapport:

De jury is onder de indruk van de verschillende producties waarmee de kunstenaar de verhouding mens en machine aan de kaak stelt. Het zelfbenoemde instituut ontwikkelt werk dat ons kan helpen onderzoeken en begrijpen wat de reikwijdte van AI en waarde-creatie in de toekomst betekent. Installaties zoals Biological Labour zien er fantastisch uit.”
Felix Mollinga, Databall
Felix Mollinga, Databall

Felix Mollinga, Databall
Via digitale apparaten laten kinderen sporen achter op internet zonder het te beseffen. Databall is een spel voor twee spelers die de stroom van persoonlijke data visualiseert en kinderen spelenderwijs bewust maakt van de online sporen die ze achterlaten.

Uit het juryrapport:

Een goed werk dat visueel aantrekkelijk is en relevante onderwerpen aangaat zoals digibewustzijn. Het is meer dan een aantrekkelijk spelletje en scoort daarmee hoog.”

Op donderdag 15 november 2018 wordt de Icarus Award voor de vierde keer uitgereikt op het Jaarcongres ECP. Vorig jaar ging de prijs naar alumna Grafisch Ontwerpen Roos Groothuizen.