Graduation Awards 2021

11 juli 2021

De Graduation Show vond plaats van donderdag 8 tot zondag 11 juli 2021.
Hieronder presenteren we met trots de genomineerden & winnaars van de Graduation Awards 2021!

De Graduation Awards 2021 bestond uit 27 prijzen. De Academie- en Afdelingsprijzen worden ondersteund door de Stichting tot Steun. De externe prijzen werden mogelijk gemaakt door samenwerkingen met lokale en landelijke partners. Met dank aan Keep an Eye Foundation, Stroom Den Haag, Heden Kunst van Nu, Schuitema Stichting, Jan Roëde Stichting, Waag Technology & Society, Page Not Found en iii voor hun voortdurende steun aan onze afgestudeerden.

Heden Start Award

Deze startprijs is bedoeld ter ondersteuning van getalenteerde KABK-afstudeerders en bestaat uit een solotentoonstelling bij Heden en een jaar lang coaching en advies. De jury selecteert de winnaar uit de afgestudeerden van de bacheloropleidingen.

Genomineerden:

Winnaar: Sina Dyks

Sina Dyks
Sina Dyks - foto: Eric de Vries
"..Haar werk is een ode aan het ambacht en een herwaardering van het maken. Ze maakt gebruik van duurzaam materiaal waarbij ze plastic upcyle’t tot prachtige garen die ze vervolgens weeft tot textiele sculpturen. In haar doordachte manier van werken - Dyks ontwierp zelf het programma dat input geeft aan het weefgetouw - combineert ze nieuwe technologie met een traditioneel ambacht."

Lees het volledige juryrapport

Juryleden: Daniela Petovic (artistiek directeur), Nadine van den Bosch (conservator)

Met dank aan: Stichting Heden Den Haag

Jan Roëde Prijs

De Jan Roëdeprijs, is een aanmoedigingsprijs van €2.500,- en wordt uitgereikt aan een afstuderend kunstenaar van de afdeling Beeldende Kunst van de KABK.

Genomineerden:

Winnaar: Menghua Wu

Menghua Wu
Menghua Wu
"...Menghua Wu onderzoekt in haar project de gelaagdheid en mythische oorsprong van een bestaan dat geworteld is in Mongolië, haar geboorteland, een land met een tumultueuze geschiedenis. Zij veroorlooft zich in haar schilderkundige expressie grote vrijheden en de resultaten hiervan overtuigen. Het is de jury dan ook een groot genoegen haar uit te roepen tot winnaar van de Jan Roëde Prijs 2021."

Extra aanmoedigingsprijs winnar: Laurence Herfs

Laurence Herfs
Laurence Herfs - foto: Eric de Vries
"...Laurence Herfs verbeeldt een thema dat op de KABK en in andere kunstinstellingen volop actueel is. Met haar tekenkunst legt zij als het ware een sluier van esthetica over het actuele en autobiografische, daarmee het trauma sublimerend tot iets waardoor de beschouwer er dichter bij kan komen en het mee kan voelen."

Lees het volledige juryrapport en het aanmoedigingsprijs juryrapport

Juryleden: Olga van Hulsen, Louw van Sinderen, Dick Stapel, Huub van Wersch (allen lid van het Stichtingsbestuur) en Shehera Grot (conservator Kunsthal Rotterdam). De jury werd vanuit de KABK begeleid door docent en beeldend kunstenaar Pim Voorneman.

Met dank aan: Jan  Roëde  Foundation

Paul Schuitema Award

Het bekroonde oeuvre voor deze prijs moet zich in geest, visie en methode verhouden tot dat van Paul Schuitema - fotograaf, typograaf, meubelontwerper, schilder, interieurarchitect, en gerespecteerd docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Het winnende project van de Paul Schuitema Award moet voldoen aan criteria met betrekking tot maatschappelijke relevantie, het ontwerpproces en onderzoek, organiserend vermogen, authenticiteit en vooruitstrevend denken. De winnaar ontvangt € 1.000,-.

Genomineerden:

Winnaar: Jesse Greulich

Jesse Greulich
Jesse Greulich - foto: Eric de Vries
"Jesse successfully translated the broad scope of her theme – education that allows and stimulates individual exploration and development – into an intricate concept from which she generated the accessible and comprehensive outcome: the BiKA project. In this, and the actual relevance of the project, she relates to Paul Schuitema’s spirit. To translate a Dutch proverb: power in modesty."

Lees het volledige juryrapport (in het Engels)

Juryleden: Gert Dumbar (Erelid - afwezig), Anne Schuitema (namens de familie Schuitema), Jiri Nieuwenhuis (namens de familie Schuitema), Brecht Hoffmann (docent Graphic Design), Guus Rijven (docent Fotografie), Zsofia Kollar (alumn Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen), Gilleam Trapenberg (alumn Fotografie) , Auke Lansink (alumn Graphic Design), Ernie Mellegers (docent Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen)

Met dank aan: Schuitema  Foundation

Stroom Aanmoedigingsprijs

Ieder jaar wordt er met spanning uitgekeken naar de uitreiking van de Stroom Den Haag Aanmoedigingsprijs. Vanwege de erkenning en aanmoediging die deze prijs biedt in de verdere ontwikkeling van de artistieke carrière van de winnaar.

Dit jaar wordt er één winnaar benoemd, die het prijzengeld van € 3.000,- in ontvangst zal nemen. De twee genomineerden in deze editie zullen voor het eerst ook een prijs ontvangen, ter waarde van € 500,-.

Genomineerden:

Winnaar: Ellen Yiu Kwan Kit

Ellen Yiu Kwan Kit
Ellen Yiu Kwan Kit - foto: Eric de Vries
"Haar werk overtuigt vanwege de fijngevoeligheid, ambachtelijkheid en het maakplezier dat uit haar gehele installatie spreekt. De gelaagdheid en veelzijdigheid van het werk maken dat er steeds weer iets nieuws te ontdekken valt. Yiu Kwan Kit werkt op een speelse, humoristische manier met schaal en produceert veel, wat blijk geeft van een prettig soort obsessie en een breed scala aan vaardigheden en interesses. Met name de uiterst precieze en weloverwogen miniaturen vallen op vanwege hun tedere, bijzondere, sculpturale kwaliteit. Yiu Kwan Kit gaat op een tactiele manier met haar onderwerpen om en wakkert kijkplezier aan met haar zeer genereuze, goed doordachte, volwassen presentatie."

Lees het volledige juryrapport

Juryleden: Yasmijn Jarram (conservator KM21, Den Haag), Tirza Kater (artistiek directeur Hotel Maria Kapel, Hoorn; medeoprichter projectruimte Marwan, Amsterdam), en Marius Lut (Haagse kunstenaar; medeoprichter en directeur Billytown, Den Haag).

Met dank aan: Stroom Den Haag

Waag Technology & Society Award

De tweede editie van de Waag Art/Science Award kent twee prijzen toe: één aan een geselecteerd afstudeerproject van de bachelorafdelingen ArtScience, Graphic Design en Interactive/Media/Design en één aan een geselecteerd afstudeerproject van de masterafdelingen ArtScience, Non Linear Narrative en Industrial Design. Elke winnaar ontvangt € 300,-.

Genomineerden BA Waag Award

Winnaar BA Waag Award: Ada Popowicz

Ada Popowicz
Ada Popowicz - foto: Roel Backaert

Genomineerden MA Waag Award

Winnaar MA Waag Award: Natalia Śliwińska

Natalia Śliwińska
Natalia Śliwińska - foto: Charlotte Brand

Lees het volledige juryrapport (in het Engels)

Juryleden: Lucas Evers, Mariana Pereze Bobadilla, Zoenie Liwen Deng

Met dank aan: Waag Technology & Society

iii Research Residency Award

Dit jaar reikt iii voor de eerste keer de iii Research Residency Award uit aan een pas afgestudeerde van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De winnaar wordt uitgenodigd voor een residentie van 4 weken in de iii workspace, inclusief een honorarium van € 2000 en een productiebudget van € 1000.

Genomineerden:

Winnaar: Cemre Kara

Cemre Kara
Cemre Kara - foto: Charlotte Brand
"..Cemre’s werk biedt een verbluffende visuele en dramatische presentatie, gebaseerd op tijdloze esthetische werelden van de klassieke schilderkunst, theater, performance en videokunst, en confronteert ons visceraal met de meest basale reacties van afstoting en aantrekking. Door het gebruik van alledaags bestek opnieuw uit te vinden, wordt wat onschuldig lijkt, in een nieuw licht onthuld."

Lees het volledige juryrapport

Juryleden:  Matteo Marangoni, Yun Lee, Philip Vermeulen

Met dank aan: iii

Page Not Found Scriptieprijs

Page Not Found - Space for Publishing as Artistic Practice stelt dit jaar een scriptieprijs in voor uitmuntendheid in publicatie. De Page Not Found Scriptieprijs bekroont de MA Artistic Research scriptie die zijn eigen disseminatie het sterkst integreert. De jury let erop hoe de analoge of digitale publicatie het oorspronkelijke onderzoek van de scriptie weerspiegelt, hoe de tekst wordt belichaamd en de daarmee samenhangende ontwerpbeslissingen. De jury kiest de winnaar uit alle afgestudeerden van de Master Artistic Research opleiding. De winnaar ontvangt € 250,-. 

Winnaar Juliana Martínez Hernández

"What we left behind" by Juliana Martínez Hernández, designed by Héctor Rafael Garzón Negater

Lees het volledige juryrapport (in het Engels)

Juryleden: Sebastien Tien and Ola Vasiljeva (directors Page Not Found)

Academy Shop Award

De Academy Shop Award is bedoeld als aanmoediging voor de beginnende artistieke praktijk en activiteiten van onze afgestudeerden. De winnaar wordt gekozen uit de afgestudeerden van de bacheloropleidingen. Het prijzengeld van €300,- kan worden besteed aan kunstbenodigdheden in zowel de winkel van de Academie als de Goodman brandstore in Den Haag.

Genomineerden:

Winnaar: Robin Griffioen

Robin Griffioen
Robin Griffioen - foto: Charlotte Brand
"Als vader van 5 kinderen, weet ik hoe genadeloos en meedogenloos kinderen kunnen zijn. Robin heeft zowel pijn als schoonheid in haar foto's gevangen. Het is indrukwekkend om haar te zien vechten voor erkenning en exposure. Daar wil ik aan bijdragen."

Jurylid: Gerard van Zeggelaar

Met dank aan: Art supply store Academiewinkel Den Haag

Afdelingsprijzen bacheloropleidingen

met dank aan Stichting tot Steun

Genomineerden BA ArtScience afdelingsprijs 2021
- Cemre Kara
- Þórir Höskuldsson
- Robinou

Winnaar: Cemre Kara

Genomineerden BA Fine Arts afdelingsprijs 2021
- Anna Hijmans
- Ellen Yiu Kwan Kit
- Catelijne Boele

Winnaar: Anna Hijmans

Genomineerden BA Interior Architecture & Furniture Design afdelingsprijs 2021
- Ebru Güner
- Jesse Greulich
- Guglielmo Bozzoli Parasacchi

Winnaar: Guglielmo Bozzoli Parasacchi

Genomineerden BA Interactive/Media/Design afdelingsprijs 2021
- Ella Hebendanz, Ines DeRu en pamela varela (collective)
- Jeong Hyeon Ghim

Winnaar: Jeong Hyeon Ghim

Genomineerden BA Graphic Design afdelingsprijs 2021
- Kexin Hao
- Mika Schalks
- Radek Górniak

Winnaar: Kexin Hao

Genomineerden BA Photography afdelingsprijs 2021
- Danit Ariel
- Tina Farifteh
- Lilli Weinstein

Winnaar: Tina Farifteh

GenomineerdenBA Textile & Fashion afdelingsprijs 2021
- Max Willebrand Westin
- Stef Reijnierse
- Iulia Hmarnaia

Winnaar: Max Willebrand Westin

Afdelingsprijzen masteropleidingen

Met dank aan Stichting tot Steun

Genomineerden MA Artistic Research afdelingsprijs 2021
- Ghiath Taha
- Leonie Brandner

Winnaar: Ghiath Taha

Genomineerden Master ArtScience adfelingsprijs 2021
- Nika Schmitt
- Niels de Bakker

Winnaar: Nika Schmitt

Genomineerden MA Industrial Design afdelingsprijs 2021
- Job Oort
- Erco Lai

Winnaar: Job Oort

Genomineerden MA Interior Architecture afdelingsprijs 2021
- Tereza Chroñáková
- Elisa Piazzi

Winnaar: Tereza Chroñáková

Genomineerden MA Non Linear Narrative afdelingsprijs 2021
- Dario di Paolantonio
- Tuana İnhan

Winnaar: Dario di Paolantonio

Amplyifing Voices Award winnaar: Natalia Śliwińska

Genomineerden MA Photography & Society afdelingsprijs 2021
- Kata Geibl
- Atle Blekastad

Winnaar: Atle Blekastad

Genomineerden MA TypeMedia afdelingsprijs 2021
- Léna Le Pommelet
- Lukas Horn

Winnaar: Léna Le Pommelet

Royal Academy Awards

Royal Academy Bachelor Award winnaar: Tina Farifteh (BA Photography)

Tina Farifteh
Tina Farifteh - foto: Charlotte Brand
"...Tina integreerde het instrument taal in de discipline fotografie en liet ze zien hoe haar visuele taal zowel verleidelijk als ongemakkelijk kan zijn om urgente zaken aan de orde te stellen....Haar immersieve installatie is een poging om die fysieke ervaring over te brengen op haar publiek, toegevoegde stemmen tonen goed de concurrerende verhalen van propaganda, fake-thru, en feiten van het tijdperk waarin we leven. Het werk van Tina Farifteh is doordrongen van een diepe bezorgdheid over het lot van individuen..."

Juryrapport Royal Academy Bachelor's Award (in het Engels)

Royal Academy Master Award winnaar: Ghiath Taha Mardini (MA Artistic Research)

Ghiath Taha
Ghiath Taha - foto: Charlotte Brand
"De jury vond dit werk een intense en diep ontroerende ervaring. De kunstenaar wordt een online spook om de geesten die oorlog creëert naar voren te brengen, en plaatst dit binnen de existentiële afschuwelijkheid van oorlog als een vorm van entertainment."

Juryrapport Royal Academy Master's Award (in het Engels)

Thesis Bachelor Award

Genomineerden:
- Muireann Nic an Bheatha (ArtSicence)
- Bo Wielders (Fine Arts)
- Olga Elliot Schou (Graphic Design)
- Kaja Hribšek (Interior Architecture & Furniture Design)
- pamela varela (Interactive/Media/Design)
- Lilli Weinstein (Photography)
- Max Willebrand Westin (Textile & Fashion)


Winner: Olga Elliot Schou (Graphic Design)
A Tale of Two Mermaids

"Nuanced, personal, refreshing and authentic. These are the jury words to describe the thesis. The jury found this thesis both theoretically intriguing and informing, the quality of the references is very high. The thesis is consistent, well written and the metaphor of the two mermaids is very smart. All in all this thesis scored highest on all points and is the winner of the BA Thesis Awards 2021".

Honorable Mention: pamela varela (Interactive/Media/Design)
body politics body poetics

"The urgency of this thesis jumps off the page. The thesis is written in a way that grabs the reader, for the jury it was a joy to read. The thesis is theoretically and contextually well situated and the design of the thesis was both aesthetically interesting as it was relevant to the subject. The interwoven poetry was fascinating. It was a very close call with the winning thesis, therefore worth an honorable mention".

Thesis Master Award

Genomineerden:
- Leonie Brandner (Artistic Research)
- Tereza Chronakova (Interior Architecture INSIDE)
- Lucie Ponard (Industrial Design)
- Dario di Paolantonio (Non Linear Narrative)
- Thana Faroq (Photography & Society)
- Ivo Brouwer (Type Media)

Winnaar: Lucie Ponard (Industrial Design)
Untangling Stories in Earth layers

"The jury found the interplay of material experiment, theoretical reflection and visual documentation impressive, this makes this thesis a truly unique example of design research. The research is authentic and has integrity, the topic is relevant in its field. The rigor of the research and the beautiful imagery make this research relevant on both an academic and artistic level".

Eervolle vermelding: Thana Faroq (Photography & Society)
There is a Blue Sky Today and No Rain

"The jury was very impressed and moved by this thesis which is both delicate and strong. The subject matter is urgent and the thesis manages to start lifting personal experience to a story with a more universal appeal. The thesis is well written and a great example of ethnographic research".

Links to theses BA and MA 2021

De Royal Academy Awards worden mogelijk gemaakt met dank aan Stichting tot Steun