Bestuursvoorzitter Marieke Schoenmakers vertrekt eind september bij Hogeschool der Kunsten Den Haag

23 maart 2021

Den Haag, 23 maart 2021

Bestuursvoorzitter en directeur Marieke Schoenmakers heeft besloten eind september 2021 bij de Hogeschool der Kunsten Den Haag te vertrekken. Zij blijft tot die datum voorzitter van het College van Bestuur, maar zal vandaag afscheid nemen als directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Zij heeft deze beslissing genomen omdat zij meent dat de KABK in een nieuwe fase is gekomen waar nieuw leiderschap bij hoort. Deze fase is ingegaan met de publicatie van de resultaten van het cultuuronderzoek dat Bezemer & Schubad bij de KABK heeft uitgevoerd en dat vandaag is gepubliceerd.

De Raad van Toezicht verwacht op korte termijn een interim-directeur aan te stellen voor de KABK. Belangrijk onderdeel van de opdracht aan de interim-directeur zal zijn om de aanbevelingen van Bezemer & Schubad onverkort uit te voeren. Marieke Schoenmakers blijft tot eind september van dit jaar beschikbaar om zorg te dragen voor een goede overdracht van haar bestuurlijke taken en de hogeschool verder door de zware coronatijd te loodsen.

Marieke Schoenmakers: “Na ruim zeven jaar gecombineerd leiderschap van de hogeschool en de academie heb ik in januari besloten afscheid van dit geweldige instituut te nemen. Dat was een zeer moeilijke beslissing. Ik heb enorm genoten van de toewijding, kwaliteit en originaliteit van de studenten, docenten en de medewerkers. Zij hebben ervoor gezorgd dat hier in Den Haag een kwalitatief hoogstaand instituut staat waar wereldwijd naar wordt gekeken. Tegelijkertijd zal er op het gebied van cultuur en gedrag bij de KABK een verdere ontwikkeling plaats moeten vinden, blijkt uit het onderzoek door Bezemer & Schubad. Ik onderschrijf de aanbevelingen geheel en met het doorvoeren daarvan komt de KABK in een nieuwe fase. Daar past logischerwijze nieuw leiderschap bij en daarom heb ik in het belang van de KABK het besluit genomen om ruimte te maken en dus verantwoordelijkheid te nemen.”

Harro Knijff, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Als Raad van Toezicht respecteren we de beslissing die Marieke in januari 2021 heeft genomen. Vandaag is het logische moment om haar vertrek aan te kondigen. Daarbij heeft zij het belang van de academie vooropgezet. Marieke heeft de hogeschool en de KABK met veel energie en inzet geleid. Vanaf 2014 heeft zij gezorgd voor versterking van de professionaliteit en de kwaliteit van de organisatie. Dat was niet makkelijk, want er moest veel worden veranderd destijds. Dat heeft zij uitstekend gedaan. De academie staat nu nationaal en internationaal op de kaart en trekt toptalent uit de hele wereld aan. Er zijn succesvol nieuwe masteropleidingen gestart en het monumentale pand is grondig gerenoveerd. Ik wil Marieke dan ook bedanken voor haar niet aflatende inzet en haar kwaliteiten als bestuursvoorzitter en directeur, en waardeer de wijze waarop zij de verantwoordelijkheid voor de resultaten van het cultuuronderzoek naar zich toe heeft getrokken. Graag wensen wij als Raad van Toezicht Marieke alle succes in haar verdere loopbaan.”