Alice Twemlow wint Simon Mari Pruys-prize voor designkritiek

21 november 2019

De Simon Mari Pruys-prize voor designkritiek is op zaterdagavond 16 november 2019 toegekend aan Dr. Alice Twemlow , hoofd Lectoraat Design van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Den Haag.

De Simon Mari Pruys-prijs voor designkritiek is samen met de Geert Bekaert-prijs voor architectuurkritiek door Archined en Designplatform Rotterdam ingesteld ter viering van de ontwerpkritiek en ter stimulering van de ontwerpschrijfkunst. De prijzen worden op onregelmatige tijden uitgereikt. Voor de 2019 editie is een open oproep uitgegaan, waarin gevraagd werd teksten in te sturen die raken aan het thema Wereldbeelden.

De essay 'Conflicting Definitions of Key Terms': An Ecological Protest at the International Design Conference in Aspen, 1970–1971 toont overtuigend aan dat designgeschiedenis als spiegel van hedendaagse ontwerpvraagstukken kan dienen.

De Pruys-jury:

“Het was een hele moeilijke beslissing. Eerst kregen we de teksten zonder namen, na de nominatie kregen we de namen te horen en nu zien we de auteurs presenteren. Deze gelaagdheid vinden we heel interessant, maar het bleek ook extra moeilijk om het verschil tussen geschreven tekst en presentatie als een geheel te beoordelen. […] We kiezen voor Alice Twemlow als winnaar van de Pruys-prijs voor design kritiek omdat haar tekst zeer goed geschreven is en inspeelt op de verbeelding. In haar essay Conflicting Definitions of Key Terms beschrijft zij een historische bijeenkomst, de International Design Conference in Aspen in 1970, op zo’n manier dat, zonder de overeenkomsten letterlijk te noemen, de lezer meteen de relatie legt met actuele vraagstukken en standpunten in de hedendaagse ontwerpwereld. Dit verschafte ons een verrassend inzicht dat er in de afgelopen 50 jaar in feite niet veel veranderd is.”

U kunt de essay hier lezen of luisteren via het Archined kannal op Soundcloud.