Interactive Media Design studenten presenteren "Quattuor Amicis"

De multimedia tentoonstelling Quattuor Amicis (“Vier vrienden”) is het resultaat van een semesterlange samenwerking voor het Open Digital Libraries project tussen de tweedejaars Interactive/Media/Design studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek (KB).

De studenten onderzochten de uitgebreide collectie van alba amicorum om nieuwe manieren te verkennen om deze bronnen toegankelijk te maken voor een breder publiek.

KB-collectie ‘alba amicorum’

De KB heeft een grote (circa 670) collectie ‘alba amicorum’ of ‘vriendschapsboeken’. In de 16e en 17e eeuw was het de gewoonte, dat studenten op academische reizen gingen door Europa om een internationaal netwerk op te bouwen. Ze brachten hun alba amicorum mee en nodigden voor hen belangrijke personen uit om een contributie aan het boek te geven. Thuis werden deze vriendschapsboeken vaak uitgestald voor gasten, om het belang van het netwerk en de sociale status van de gastheer te laten zien. In zekere zin waren de alba amicorum de ‘social media’ van hun tijd.

preview presentation IMD x KB
process preview project 'Traces'

Tentoonstelling 'Quattuor Amicis'

Voor deze tentoonstelling onderzochten de studenten verschillende aspecten van de historische alba amicorum en hun interconnectiviteit met onze huidige samenleving. Door de digitale en fysieke expressievormen samen te brengen, duiken de werken "Novi Nexus", "Traces", "Vester Album Experientia" en "Nothing without Virtue" in de diverse verhalen van de alba-collectie met een kritische blik.

Deze vier projecten hopen een aanzet te geven over hoe bibliotheekcollecties, in dit geval de collectie van alba amicorum, kunnen fungeren als inspiratiebron voor nieuwe culturele creativiteit.

Details

Datum

23 mei 2022 16.00 - 4 juni 2022 17.00

Locatie

KB Atelier, Prins Willem-Alexanderweg 5, Den Haag, Zuid-Holland