IAFD x Fort 1881: Dropping Defence

Dropping Defence is een ontwerpend onderzoek van vierdejaars studenten van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beelden Kunsten naar het duurzame, autarkisch karakter en de ontsluiting van het monumentale verdedigingsfort Fort 1881 in Hoek van Holland.

Over Fort 1881

Fort 1881 in Hoek van Holland is een historisch pantserfort dat functioneerde als kustverdediging van de monding van de Nieuwe-Waterweg. Het is een van de 4 verdedigingsforten in Nederland. Het Fort van circa 7.000 m² staat op een terrein van 13.000 m2 en telt 107 ruimtes en een gangenstelsel van 3 km lang.

Fort 1881 is een duurzame onderneming die het oorspronkelijke autarkische karakter van het militaire verdedigingswerk zoals het aanvankelijk was, ook van de dag zoveel mogelijk naleeft door zelfvoorzienend te zijn in energie, water en voedsel.

Onderzoeksproject

De studenten hebben voor hun herinterpretatie van het Fort onderzoek gedaan naar de geschiedenis en de autarkie van de vesting.

tunnel
concept door Joyce Bakker

In zes ontwerpen voor zowel de binnen- als buitenruimtes van het fort-terrein, stellen zij ruimtelijke ingrepen in het fort-terrein voor die de toegankelijkheid van de vesting voor het publiek vergroten, en tegelijkertijd verwijzen naar de geschiedenis van het militair verdedigingswerk dat het Fort 1881 aanvankelijk was. Zo verkennen studenten onder meer alternatieven voor de huidige ommuring en routing op het terrein door middel van ingrepen die verwijzen naar historische militaire installaties en tactieken.

betonnen objecten voor als alternatief voor het huidige hekwerk van Fort 1881
concept door Vlada Naletkina

In een van hun ontwerpen stellen zij lage betonnen objecten voor als alternatief voor het huidige hekwerk. De met duingrassen en -planten begroeide objecten zijn afgeleiden van de piramidevormige betonnen obstakels die in de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt om tanks op afstand te houden, zogenaamde drakentanden. In andere ontwerpen, doen de studenten voorstellen hoe de autarkische karakteristieken van het fort opnieuw te interpreteren en zo nog verder te benutten.

Tentoonstelling & workshops

Tijdens het eendaagse event Dropping Defence op woensdag 18 december 2019 van 15.00 tot 19.00 uur in Fort 1881 presenteren de studenten al deze plannen aan het publiek. De workshops in en rondom het Fort tijdens het evenement, zijn voor jong en oud. Ook opent die dag een tentoonstelling waar het onderzoek van de studenten wordt getoond.

De tentoonstelling is t/m 19 januari 2020 in Fort 1881 te bezoeken.

Deelnemende studenten:

Miriam Asghdom
Jihoon Baek
Joyce Bakker
Mila Baumann
Laura Bosch
Clementine Boucher
Jeanne Bréard
Lilla Eördögh
Lisa Hens
Max von Igel
Esme Kim
Agathe de Klerk
Menthe de Kloe
Daria Kozhina
Kalina Lambreva
Yen Lê
Belle Lê
Mindy Li
Jinzi Liu
Agathe Lunel
Violet Luu
Vlada Naletkina
Naira Nigrelli
Cristina Palicari
Naomi Rossignol
Thijs de Weerd
Frank Yoon

Begeleidende docenten:

Frank Bruggeman
Maartje Lammers
Ernie Mellegers

Het tentoonstellingsevent is een initiatief van de KABK-afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen in samenwerking met Fort 1881.