KABK verwelkomt nieuwe afdelingshoofden voor BA Photography en MA Photography & Society

25 augustus 2021

John Fleetwood en Shadman Shahid zijn benoemd tot respectievelijk co-hoofd van de BA Photography en hoofd van de MA Photography & Society van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).

In het licht van de recente gebeurtenissen op de academie en de daaruit voortvloeiende uitdagingen voor de toekomst hebben wij er alle vertrouwen in dat wij met John Fleetwood en Shadman Shahid de juiste mensen hebben aangetrokken om het team op de afdeling Fotografie te versterken en de studenten een veilige, inspirerende, creatieve en uitdagende studieomgeving te bieden binnen de interculturele context. Samen met docenten, studenten en co-hoofd Lotte Sprengers, en voortbouwend op de fundamenten, zullen John en Shadman de fotografie-afdeling verder ontwikkelen voor de toekomst.

John Fleetwood benoemd tot Co-hoofd BA Photography

John Fleetwood
John Fleetwood, foto © Doctor Moyo

John Fleetwood (Johannesburg - Zuid-Afrika, 1970) is een internationale fotografie curator, educator, en directeur van Photo: een multi-operationeel platform voor de ontwikkeling en promotie van sociaal geëngageerde fotografie praktijken en kritische beeldcultuur, voornamelijk werkend met opkomende fotografen van het Afrikaanse continent. Van 2002-2015 was Fleetwood directeur van de Market Photo Workshop, een school, galerie en projectruimte in Johannesburg die werd opgericht door David Goldblatt.

John Fleetwood over zijn toekomstige positie:

"Misschien is er geen betere manier om onze werelden, samenlevingen en onszelf te heroverwegen dan door middel van fotografie. Fotografie bemiddelt en weerspiegelt de complexe aspecten van kennisproductie en onze onafhankelijke en collectieve manieren om deze wereld te delen. Wat is dan een betere manier om hierover na te denken dan met collega's uit het onderwijs, studenten, fotografen en gemeenschappen in een veranderende instelling? Ik ben verheugd om me als Co-Hoofd bij de afdeling Fotografie van de KABK te voegen en kijk uit naar nieuwe discussies, uitdagingen en perspectieven. Met mij komen ervaringen en netwerken van het werken op het Afrikaanse continent."

Shadman Shahid benoemd tot Hoofd MA Photography & Society

Shadman Shahid
Shadman Shahid, foto © Zhao Yanxian

Shadman Shahid (Dhaka - Bangladesh, 1987) is fotograaf en docent. Zijn fotografische methodologie bewandelt de lijn tussen documentaire en fictie. Zijn werk heeft hem een aantal onderscheidingen opgeleverd, waaronder World Press Photo's Joop Swart Masterclass, BJP ones to watch (2016), Burn emerging photographer of the year (2018), en de Bird in Flight prijs (2019). Hij was drie jaar docent aan het Pathshala South Asian Media Institute en geeft sinds 2018 les aan de afdeling Fotografie van de KABK. Shadman is een van de eerste cohorten afgestudeerden van de MA Photography & Society aan de KABK.

Shadman Shahid over zijn toekomstige positie:

“Photography & Society is gebouwd op het fundament van samenwerking, onderzoek, maken en sociale impact. Ik vind het geweldig om de kans te krijgen om te helpen voortbouwen op een fundament dat de afdeling heeft geïnitieerd, en bij te dragen aan de doelen die we belangrijk vinden.

Vanuit mijn ervaring met een uitgebreide professionele praktijk op het gebied van fotografie, kijk ik ernaar uit om te helpen bij de ontwikkeling van dit relatief jonge programma, en om het succes ervan te bevorderen op weg naar volwassenheid. Mijn focus is om de nadruk te leggen op artistiek en visueel onderzoek zoals dat functioneert op MA-niveau aan deze academie - artistiek onderzoek door te maken.”

Shadman Shahid zal het team op 1 september 2021 komen versterken, gevolgd door John Fleetwood op 1 oktober. De afdeling is Dirk-Jan Visser en Donald Weber dankbaar voor de periode dat zij waarnemend co-hoofden waren. Zij blijven verbonden aan de afdeling en zetten hun functie als docent voort.

Voor meer informatie, interviewverzoeken en/of vragen kunt u contact opnemen met Lotte Sprengers (l.sprengers@kabk.nl).