Rinella Alfonso wint Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021

15 juli 2021

Rinella Alfonso die in 2019 afstudeerde aan de Fine Art afdeling van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (KABK) in Den Haag, is één van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2021. Z.M. de Koning heeft die prijs op 14 juli 2021 in het Koninklijk Paleis Amsterdam uitgereikt.

Rinella Alfonso (26) viel vorig jaar al op in de tentoonstelling. Toen toonde ze een compositie van duistere vlekken en lijnen die, zo bleek uit de titel, een close-updoorsnede van een huid met cellulitis voorstelden. Het leek toen alsof de schilder uit Curaçao zich volop op ‘vrouwenonderwerpen’ had gestort, want een ander doek toonde een korset. Maar met dezelfde speelse humor heeft ze dit jaar een (weer niet direct te herkennen) ‘gewonde asbak’ geportretteerd en ze schilderde een surrealistische douchescène. Wat zij schildert, krijgt een ‘poëtische dimensie’, merkt de jury op.

Anna van Leeuwen, de Volkskrant 14 juli 2021

Tentoonstelling

De tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen is geopend voor publiek vanaf 15 juli tot en met 3 oktober in het Paleis op de Dam. Voor bezoek dient u een tijdslot te reserveren.

Eerdere onderscheidingen van de Koninklijke Prijs zijn onder andere ontvangen door KABK-alumni Janne Schipper (2020), Machteld Rullens (2019), Suzie van Staaveren (2017), Niels Broszat (2014), Bob Eikelboom (2014), Wieteke Heldens (2013).