Ranti Tjan nieuwe directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

4 april 2022

Per 1 juni begint Ranti Tjan als nieuwe directeur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Met ingang van 1 juni 2022 zal hij waarnemend directeur Henk van der Meulen opvolgen, die nog aanblijft als directeur van het Koninklijke Conservatorium en Voorzitter van het College van Bestuur.

Ranti Tjan

Ranti Tjan (1964) is sinds 2010 directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Bij de Universiteit van Amsterdam studeerde hij achtereenvolgens Politieke Wetenschappen en Kunstgeschiedenis. In zijn functie als directeur van het EKWC redde hij deze postacademische instelling nadat in 2013 de subsidie van het Ministerie van OCW werd stopgezet. Na een verhuizing in 2015 van Den Bosch naar Oisterwijk is het EKWC twee keer zo groot geworden, met aandacht voor internationalisering, publiek en hoger onderwijs. Vanaf 2016 verkreeg het EKWC weer Ministeriële subsidie, alsmede van de provincie Noord-Brabant, en vanaf 2021 is dit zelfs met 70% verhoogd.

Het EKWC staat bekend om de tientallen kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland die in een goed geoutilleerde omgeving zichzelf kunnen verrijken met keramiek. Tjan heeft het EKWC internationaal gepositioneerd als beste residency ter wereld en is veelgevraagd curator, jurylid en consultant in Zuid-Korea, Japan, China, Taiwan en Engeland.

Tjan zal als verbindend leider koers geven aan de ingezette transitie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Onder zijn leiding wordt verder gewerkt aan de onderwijsvisie en -programma’s, het leer- en werkklimaat, inclusiviteit en de organisatie.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) en het Koninklijk Conservatorium (KC) vormen samen de Hogeschool der Kunsten Den Haag. De Hogeschool biedt een breed scala aan kunstopleidingen aan circa 1.700 studenten, waarvan gemiddeld 900 bij de KABK. Daarnaast verzorgt de KABK vooropleidingen aan jonge leerlingen in combinatie met primair en voortgezet onderwijs. In samenwerking met de Universiteit Leiden is de Academy of Creative and Performing Arts opgericht, waar minorprogramma’s, masteropleidingen en doctoraatstrajecten worden gegeven. De Hogeschool is gevestigd op twee locaties in het centrum van Den Haag.