PhDArts Tentoonstelling en openbare verdediging Andrea Stultiens

De openbare verdediging door beeldend kunstenaar Andrea Stultiens van het proefschrift 'Ebifananyi' vindt op twee momenten plaats:

Op 20 november om 12.00 zal Stultiens haar beeldende werk in de tentoonstelling 'Ebifananyi – Mutualities' voor de oppositiecommissie in het openbaar nader toelichten, in de galerie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op dezelfde dag, om 16.15, zal Stultiens haar proefschrift verdedigen in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden.

De tentoonstelling met werk van Andrea Stultiens is te zien in de Galerie van de KABK vanaf 8 november t/m 1 december aanstaande.

In het Luganda, de meest gesproken minderheidstaal van Oeganda, wordt het woord ebifananyi gebruikt voor ‘foto’s’. In tegenstelling tot de etymologische betekenis van het woord foto, namelijk ‘lichttekening’, heeft ebifananyi een andere en ruimere betekenis. De letterlijke vertaling van ebifananyi is ‘iets wat lijkt op iets anders’. Ebifananyi zijn gelijkenissen.

Stultiens verkent in haar onderzoek de historische context van deze opvatting van de foto als ‘gelijkenis’. Stultiens beschouwt haar artistieke praktijk als onderzoeksmethode, waarbij zij talloze collecties van foto’s in Oeganda die tot dat moment niet voor een breder publiek toegankelijk waren heeft gedigitaliseerd.

Het verschil tussen ebifananyi en foto’s is, volgens Stultiens, bepalend voor de communicatie over fotografie tussen mensen die Luganda spreken en Engelstaligen. Stultiens betoogt dat reflectie op de manier waarop verschillende talen objecten en zintuigelijke aspecten van de omringende wereld conceptualiseren zal helpen om misverstanden in communicatie in het algemeen te voorkomen.

PROMOTOREN
Prof. dr. Janneke Wesseling, hoogleraar Praktijk en Theorie van het Onderzoek in de Beeldende Kunsten, Academy of Creative and Performing Arts, Universiteit Leiden
Prof. Frans de Ruiter, Academy of Creative and Performing Arts, Universiteit Leiden
dr. Michel Doortmont, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrikastudies, Universiteit Leiden
Roy Villevoye, visueel kunstenaar

Interview Andrea Stultiens, Exhibition ‘Ebifananyi – Mutualities’, PhDArts 2018

Interview by Lotte Betting
Camera/Editing: Katarina Juričić

Details

Datum

8 november 2018 11.00 - 1 december 2018 16.00

Locatie

Galerie, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) Prinsessegracht 4, Den Haag

Meer info

Tentoonstelling
Openingstijden:
Ma-Do 11.00-21.00
Vrijdag 11.00-18.00
Zaterdag 11.00-16.00
Zondag gesloten

Entree

Gratis